»

Apple patentiral daljinski izklop kamere z IR signalom

S posebnim infrardečim oddajnikom bo mogoče onemogočiti snemalno funkcijo na iPhonih, iPod Touchih, iPadih in ostalih iOS napravah s kamero. Rešitev bo zanimiva predvsem za koncerte, razstave, ljudske demonstracije (policija) in IRL trole. Med bolj legitimnimi rabami najdemo npr. podajanje informacij o trenutno gledanem muzejskem eksponatu.

vir: Slashdot
Slashdot - Medtem ko Steve Jobs predstavlja iCloud, iOS 5 in MacOS X Lion na konferenci WWDC v San Franciscu, so njegovi inženirji polno zaposleni z izboljšavami za naslednjo generacijo iNapravic. Ena od novosti, za katero so patentno vlogo sicer podali že decembra 2009, USPTO pa je objavil v začetku tega meseca, je sistem in metoda za sprejem infrardečega signala s kamero, ki zaznava vidno svetlobo. Poenostavljeno povedano, v svoje mobilne izdelke s kamero mislijo vgraditi...

29 komentarjev

iOS 4.3.3 je tukaj

Seznam sprememb se nadaljuje s podprtimi napravami

vir: Ars Technica
Ars Technica - Za lastnike iPhone 3GS in 4 (zgolj GSM različica), iPad 1 in 2 ter iPod Touch 3. in 4. generacije (po strojni plati sta ekvivalenta iPhone 3GS in 4, a brez GSM povezljivosti) je na voljo nova različica operacijskega sistema iOS, 4.3.3. Glavni razlog za izdajo nove različice je odgovor na beleženje podatkov o lokaciji uporabnikov, ki je nedavno kot eksplozija odjeknila med navdušenci nad informacijskimi tehnologijami, čemur so sledila še podobna poročanja z drugih platform. Največja težava beleženja podatkov je bila dolgotrajnost le-tega ter izdelava varnostne kopije pri vsaki povezavi z iTunes.

iOS 4.3.3 močno zmanjša dodeljen prostor za te podatke ter ukine ustvarjanje varnostne kopije z...

0 komentarjev

Applov iOS 4 si shranjuje zgodovino lokacij telefona

Slo-Tech - Pete Warden in Alasdair Allan sta pri raziskovanju podatkov na iPhonu, ki sta jih potrebovala za vizualizacijo nesreče v Fukušimi, odkrila, da Applov operacijski sistem iOS 4 ves čas pridno shranjuje lokacijo naprave v datoteko consolidated.db. Sprva je kazalo, da je morebiti v njej le nekaj vnosov za zadnje dni, a se je izkazalo, da vsebuje vse podatke o zemljepisni dolžini in širini za ves čas namestitve iOS 4. Koordinate niso povsem točne, a so najboljši možni približek, ki ga naprava dobi s triangulacijo.

Podatki se shranjujejo v napravi, kamor zaradi peskovnika načeloma ni enostavno dostopiti, a se pri izdelavi varnostne kopije prenesejo tudi vanjo. Tam so že bolj ranljivi, saj niso nujno šifrirani (odvisno od nastavitev). Problem...

50 komentarjev

Tudi oblika iPhone 4 je zdaj patentirana, bela različica spet pred kamero

Skica oblike iz patenta

vir: engadget
engadget - Medtem ko so si bili prvi trije iPhoni, sploh iPhone 3G in 3GS, po obliki na moč podobni ter so v primeru slednjih dveh že patentirani, je iPhone 4 dobil nekoliko spremenjeno obliko. Pri Applu so se namesto za zaobljeno zadnjo stranico odločili za oglat aluminijast okvir z zaobljenimi najkrajšimi robovi, kjer je okvir neslavno uporabljen tudi za anteno. Sprednjo in zadnjo stranico pokrivata popolnoma ravni stekleni ploščici, kjer ima le sprednja izreza za zvočnik in en sam gumb, ki se nahaja na napravah z iOS. Tudi to obliko so pri Applu patentirali, ta patent pa jim je ameriška patentna pisarna (USPTO) zdaj odobrila.

Patent za iPhone 4 oz. za ornamentalno zasnovo elektronske naprave z grafičnim vmesnikom ni edini, ki so ga pri Applu...

30 komentarjev

Applov WWDC se bo zgodil zgodaj v juliju

TechCrunch - Applova konferenca WWDC (World Wide Developers Conference) je dobila letošnji uradni datum, saj se bo petdnevno druženje ljubiteljev Appla, razvijalcev, ki razvijajo programsko opremo tako za Mac OS kot iOS, ter drugih udeležencev, ki si privoščijo vstopnico, potekalo med (vključno z) 6. in 10. julijem. Kot je običajno se bo konferenca odvijala v San Franciscu, v centru Moscone West. Rdeča nit letošnje konferenco naj bi bila prihodnost obeh mehkih platform, Mac OS in iOS, poleg nekoliko smiselnega pričakovanja, da bodo pri Applu na konferenci objavili naslednjo, že peto generacijo iPhona.

Po zadnjih poročilih temu najverjetneje ne bo tako. Pričakovali bi nasprotno, saj je...

5 komentarjev

Apple izdal iOS 4.3

Heise - Apple je pohitel in dve dni pred napovedmi izdal novo verzijo operacijskega sistema za svoje prenosne naprave iOS. Tretja podverzija iOS 4 prinaša številne novosti, med njimi omenimo izboljšan tethering, ki omogoča deljenje WLAN-povezave z do tremi napravami in UMTS z do petimi napravami. Prvič je tudi mogoč tethering med iPhonom in iPodom prek Bluetootha. Pohitrili so še izvajanje JavaScripta v mobilnem Safariju, podprli prenos videa prek AirPlaya v aplikacijah z App Stora, spremenjeno opozarjanje na prispele SMS-e itn. Novo verzijo iOS je mogoče brezplačno prenesti prek iTunes za iPhone 4, iPhone 3GS, iPod touch 3 in 4 ter iPad. Podporo za iPhone 3G in iPod touch 2 so ukinili.

21 komentarjev

iOS 4.2 že razbit

iOS 4.2.1 na iPad prinese vse bonbončke - zdaj brez omejitev

vir: engadget
engadget - Manj kot dan je trajalo, da smo dobili prvi jailbreak za Applovo najnovejšo različico operacijskega sistema iOS, 4.2.1. Za to so poskrbeli pri skupini Dev-Team, kjer so le nekoliko popravili svoje orodje redsn0w (zdaj v različici 0.9.6b4). redsn0w za delovanje sicer izkorišča Limera1n, delo Georga Hotza, prvega, ki je naredil večje korake k razbitju zaščite PS3 ter znanega hekerja Applovih napravic z iOS. Limera1n izkorišča luknjo v zagonskem nalagalniku (bootloader), ki jo bo Apple lahko zakrpal le z izdajo novih modelov iPadov, iPhoneov in iPod Touchov, na katerih bo nova različica nalagalnika. Postopek še ni združljiv z ultrasn0w, postopkom za odklepanje mobilnega telefona na vse mobilne operaterje, obenem pa je v...

7 komentarjev