»

VIA C3

ZDNet - Na trg očitno prihajajo novi 'cyrixi'. VIA je namreč izdelala ter prodajalcem že ponuja 886 MHz procesor, Ezra C3 poimenovanega. Vgrajene ima dodatne MMX ter 3DNow! ukaze ter je izdelan v 0.13 mikronski tehnologiji.

VIA svoj procesor sicer hvali na vse pretege (predvsem nizko ceno, ki pa, ironično, še ni znana), vendar pa proizvajalci računalnikov niso preveč navdušeni. Verjetno se, kljub nizki ceni, bojijo, da gre zgolj za še ene Cyrix procesorje. Klik.

0 komentarjev

PCX in VIA

Slo-Tech - Slovensko podjetje PCX je po neuradnih podatkih postalo pooblaščeni distributer VIInih procesorjev (trenutno aktualni Cyrix III) za Slovenijo in Hrvaško. Distributerje za nadaljno prodajo bodo izbrali izmed 500 podjetji, s katerimi sodelujejo.
Vse lepo in prav, toda vprašanje je, kako se bodo Cyrix procesorji kosali z mega popularnimi Duroni in njihovimi nasledniki, Morgani. Sicer je močna stran Cyrixov vedno bila njihova cena, toda cena Duronov je že tako nizka, da je nakup malce cenejšega, a precej počasnejšega procesorja vprašljiv. Svoja nadaljnja mnenja bom zadržal dokler dejansko ne dobim v roke kakšne testne različice... Thnx, Samo.

Novica je uradna, saj je objavljena na PCXovi domači strani. Njihovo obvestilo za javnost najdete tukaj. Thnx Mrxjs.

5 komentarjev

Iwill DVD266 /VIA Apollo Pro266 R izšel

X-Bit Labs - Danes je Iwill začel s prodajo svoje dvoprocesorske Socket370 plošče. Plošča bazira na VIA Apollo Pro266 čipovju. Plošča podpira dva Intel Pentium 3, Celeron 2 ali VIA Cyrix III procesorja in DDR SDRAM ali SDRAM spominske module. Podpira FSB do frekvence 133MHz, AGP 4x, do 4GB PC2100/PC1600 DDR SDRAM ali PC100/PC133 SDRAM, vgrajeno AC-97 zvočno kartico, vgrajen MC-97 modem, vgrajeno 10/100 Ethernet LAN kartico, ATA-100, 6 USB vhodov. V prvih dneh prodaje Iwill k plošči zastonj doda še dva TaiSol procesorska ventilatorja. Za test plošče poglejte sem.

5 komentarjev

Tudi Samuel2 na CeBITu

X-Bit Labs - VIA bo poleg drugih stvari na CeBITu predstavljala tudi novega Cyrixa III, zgrajenega na Samuel2 jedru. O dotičnem procesorju ste na Slo-Techu že lahko brali. Resda je zaradi določenih zadev zanimiv (0.15 mikronska tehnologija izdelave -> navijanje, 64KB L2 predpomnilnika...), toda resno dvomim, da se bo lahko kosal s Celeroni, kaj šele Duroni. In tudi napovedano nizka cena mu verjetno ne bo preveč pomagala, saj bo vsakdo (z dovolj soli v glavi) raje pljunil dva jurja več in si privoščil Durončka.

3 komentarji

Novi Cyrixi

The Register - VIA kar naprej razvija nove in nove različice neuspešnega Cyrix III procesorja. To je seveda popolnoma razumljivo, saj s trenutnimi performansami, ki jih procesor dosega nikoli ne bodo dosegli 7% procesorskega tržnega deleža, kar je njihov cilj za to leto. Tako so že najavili, da bodo na marčevskem CeBITu predstavili novo različico. Tu je nekaj specifikacij:
  • 750MHz frekvenca jedra (pozneje 800 in 850MHz),
  • 128KB L1 predpomnilnika,
  • 64KB L2 predpomnilnika,
  • 100/133MHz FSB,
  • podpora MMX in 3D Now! ukazom,
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave,
  • delovna napetost 1.5V
Največja novost je torej L2 predpomnilnik, ki bi moral pospešiti procesor za kakšnih 15%. Ali bo to dovolj za vsaj sprejemljive performanse bomo še videli, čeprav jaz ne bi preveč upal. Najmočnejša stran novega procesorja bo tako kot vedno cena, toda ni mi povsem jasno, kako se lahko kosa s cenenimi Duroni, ki so po zmogljivostih neprimerljivi. Bomo videli......

0 komentarjev

Intel Celeron 100mhz FSB !!

X-Bit Labs - No, kot kaže bomo le dočakali tudi celerona na 100mhz FSB. Upajmo, da si pri Intelu niso dovolili česa takega kot samo navijanje procesorja na 100mhz FSB že v tovarni ... kot vemo, že c600/66 deluje prav lepo na 100mhz FSB in dosega hitrost celih 900mhz. Izid je napovedan za 28. januar 2001, cena pa naj bi bila 170$ -- seveda v količinah nad 1000 [:D]

5 komentarjev

VIA najavila dva nova Cyrixa III

X-Bit Labs - Saj ne, da bi to bila kakšna zanimiva novica, toda mogoče bo koristila komu izmed vas. VIA je torej najavila dva nova Cyrix III procesorja, 650 in 667MHz model. Prvi deluje na 100MHz FSB, drugi pa na 133MHz. Cena je zelo nizka, 55$ in 60$, kar pa navsezadnje ustreza njihovim performansam. Zaradi pomanjkanja L2 predpomnilnika sta procesorja nekje na ravni (ali celo počasnejša) od 566MHz Celerona2. Kaj bi dali za tako makino v sistemu, kajne [>:D]?

0 komentarjev

Celeron 766 @ Sharky Extreme

Sharky Extreme - Kot je TESKAn že poročal, je Intel danes najavil dva nova procesorja družine Celeron, 733 in 766MHz model. Eden izmed prvih ( če ne prvi ) testov močnejšega bratca si lahko ogledate na Sharky Extremu. Naj vas opozorim le, da oba procesorja še vedno uporabljata 66MHz vodilo, kar ju dela hudo nekonkurenčna in nezanimiva. V tem trenutku je boljša izbira zagotovo kakšen Duronček.

6 komentarjev

Cyrix 4

VIA Hardware - VIA je nedavno obljubila, da bodo njihovi procesorji do drugega četrtletja dosegli 1.2GHz hitrosti, danes pa so se pojavile prve konkretne informacije o C5X jedru, osnovi za prihajajoči Cyrix 4 čip, ki naj bi te obljubje izpolnil.Če se ob imenu Cyrix takoj začnete zmrdovati in pomislite na neuspeli Cyrix III, potem naj vas pomirim. Novo jedro bo razvito popolnoma na novo in podobnosti s starim procesorjem skoraj ni. Jedro bo razvito v 0.15 mikronski tehnologiji s tradicionalno malim jedrom ( 52 kvadratna mm ) in majhno porabo energije. Cevovod procesorja bo podaljšan na 17 enot, 3D Now! tehnologijo pa bo zamenjal SSE. Tudi velikost L1 predpomnilnika ne razočara, po prvih napovedih naj bi ga bilo zajetnih 128KB. Če vse to združimo z VIAino nizko ceno, dobimo precej privlačen procesor. Bomo videli, medtem pa tukaj najdete več informacij.

4 komentarji