»

Huawei kljub vsemu z rekordnimi prihodki v 2019

vir: Goodfreephotos

vir: Reuters
Reuters - Kitajski tehnološki velikan bo v letošnjem letu zabeležil za 122 milijard ameriških dolarjev prihodkov, kar je 18 % več, kot so ti znašali v lanskem letu. V tem času so globalno prodali 240 milijonov kosov telefonov, lani 206 milijonov, kar predstavlja približno petinsko rast. Seveda gre v veliki večini za modele telefonov, ki so na trg prišli še pred blokado ZDA in so zato še vedno smeli uporabljati ameriško tehnologijo.

Številke so nekoliko nižje od napovedovanih, a še vedno solidne, je v pismu zaposlenim zapisal trenutni predsednik uprave Eric Xu in dodal, da bo prihajajoče leto v tem smislu precej bolj izzivalno. Po njegovih besedah se Huawei spopada z dolgoročno in strateško kampanjo ameriške vlade, s katero mu želi preprečiti normalno poslovanje. Zato bo preživetje osrednja naloga uprave v letu 2020.

Znano je, da so ZDA Huawei maja letos dodale na črno listo Ministrstva za trgovino in mu preprečile poslovanje z ameriškimi podjetji. Obenem so med državami zaveznicami začele...

1 komentar

Huawei kljub pritiskom z odličnimi prihodki

vir: BBC
BBC - Prihodki kitajskega telekomunikacijskega giganta so v letu 2018 znašali 107 milijard ameriških dolarjev, kar pomeni skoraj 20 % rast glede na leto prej. Čisti dobiček pa je znašal 9 milijard dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2017.

Najbolj je za dober rezultat zaslužna odlična prodaja pametnih telefonov na Kitajskem. Nekoliko slabše je posloval njihov telekomunikacijski oddelek, ki služi z izvozom telekomunikacijske opreme, prihodki so upadli za 1,3 %. Prav ta segment je namreč tarča kampanje, na čelu katere so ZDA, sledita pa jim Avstralija in Nova Zelandija, in v kateri Huaweiju očitajo, da njihova oprema zaradi povezav z vlado v Pekingu predstavlja varnostno tveganje.

No, prav v teh dneh se jim je pridružila...

47 komentarjev

Microsoft z rekordnimi prihodki, dobiček nekoliko sklestila Nokia

The Wall Street Journal - Microsoft je v zadnjem četrtletju, ki je že sodilo v fiskalno leto 2015, zbral rekordne prihodke in ustvaril zelo soliden dobiček. Tudi zavoljo dobre prodaje storitev v oblaku ter mobilnih telefonov so prihodki zrasli na 23,2 milijarde dolarjev, dobiček pa se je nekoliko spustil na 5,8 milijarde dolarjev.

Razlog za osemodstotni padec dobička so uradno stroški za integracijo in prestrukturiranje v višini 1,14 milijarde dolarjev, kar z drugimi besedami pomeni, da je ta del požrl nakup Nokie, za katero so odšteli sedem milijard dolarjev. Microsoft je za odpravnine odpuščenih zaposlenih iz Nokie (18.000 ljudi) in reorganizacijo oddelka porabil 1,05 milijarde dolarjev. V naslednjim četrtletju jih iz tega naslova čaka še pol milijarde dolarjev stroškov. Brez tega bi...

25 komentarjev

Intel z nekoliko nižjim dobičkom

Intel - Prodaja osebnih računalnikov pada že osmo četrtletje, kar povzroča precej nelagodja v Intelu, ki v tem segmentu ustvaril večino svojih prihodkov. Analitiki so z zaskrbljenostjo pričakovali poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki je prineslo zmeren padec dobička.

Dobiček se je v zadnjih treh mesecih skrčil za 4,8 odstotka na 1,95 milijarde dolarjev, kar celo nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so dejansko zrasli za poldrugi odstotek in dosegli 12,8 milijarde dolarjev. Bruto marža je dosegala 59 odstotkov. Razmere se, kot kaže, umirjajo, saj je padec prodaje računalnikov znašal med 1,7 in 4,4 odstotka (odvisno od ocen). Intel tako za trenutno četrtletje napoveduje nadaljnje zvišanje...

17 komentarjev

Yahoo z rahlim izboljšanjem poslovnega rezultata

Yahoojeva izvršna direktorica je lahko zadovoljna z zadnjim četrtletjem.

ZDNet - Yahoo je razkril poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki ne predstavljajo opaznega izboljšanja v primerjavi s preteklim letom. Prihodki iz poslovanja so znašali 1,1 milijarde dolarjev, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani in le malo nad pričakovanji analitikov. Bistveni kos v tej pogači seveda predstavlja oglaševanja, s katerim je Yahoo zaslužil 453 milijonov dolarjev, kar je za pol odstotka manj kot lani.

Čisti dobiček iz poslovanja je znašal 30 milijonov dolarjev, kar je za 84 odstotkov manj kot v enakem obdobju leto pred tem. Računovodsko so sicer ustvarili 301 milijon dolarjev dobička, večinoma iz naslova prevrednotenja kapitalskih deležev v Alibabi in Yahoo...

1 komentar

Google prenaglo objavil slabe poslovne rezultate in povzročil paniko na borzi

Larry Page je na konferenci pojasnjeval, kaj se je zgodilo.

CNet - Google je po pomoti že včeraj sredi dneva objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so na borzi povzročili pravo paniko. Finančne rezultate bi bili morali objaviti po koncu trgovanja na ameriških borzah (ob 15.30 po lokalnem času), a so zaradi napake to storili že prej.

Prihodki so v tem obdobju znašali 11,5 milijarde dolarjev, kar je manj od pričakovanih 11,86 milijarde dolarjev (če odštejemo stroške povračil za partnerske storitve, ki ustvarjajo promet za Googlove oglase, sicer so bili kosmati prihodki 14,1 milijarde dolarjev oziroma 45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani). Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 20 odstotkov na 2,18 milijarde dolarjev....

12 komentarjev

Intel z za odtenek nižjim dobičkom

vir: CNet
Intel - Intel je v preteklem četrtletju posloval s pričakovanim dobičkom, so sporočili iz Sante Clare. V zadnjih treh mesecih so prihodke povečali za en odstotek na rekordnih 13,0 milijard dolarjev, medtem ko je dobiček nekoliko upadel.

Čisti dobiček (po metodologiji splošno sprejetih računovodskih načel, GAAP) je v preteklem četrtletju znašal 3,0 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani in sedem odstotkov manj kot v prvem kvartalu letos. Kljub temu se je donos na delnico povečal za šest odstotkov, ker je podjetje kupilo za dve milijardi dolarjev lastnih delnic (93 milijonov delnic oziroma 1,6 odstotka obstoječih delnic). Bruto marža podjetja v poslovanju je znašala...

0 komentarjev

Google z rekordnimi prihodki povečal dobiček

CNet - Včeraj po koncu trgovanja je Google objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, iz katerih lahko veje optimizem delničarjev. Prihodki celotnega koncerna so znašali devet milijard dolarjev, kar je absolutni rekord podjetja. Od tega dve tretjini odpadeta na matični del podjetja Google.com, preostanek pa širše omrežje.

Dobiček se je v primerjavi z lanskim letom povečal za 36 odstotkov na 2,5 milijarde dolarjev. To znese 8,74 dolarjev na delnico na četrtletje, kar postavlja letni P/E na 15,1.

Prodaja na mednarodne trge že zavzema več kot polovico vse prodaje, saj se je povečala za eno odstotno točko na 54 odstotkov v primerjavi s prvim letošnjim četrtletjem.

V zadnjih treh mesecih je...

7 komentarjev

Intel z rekordnimi prihodki in ogromnim dobičkom

vir: CNet
CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki so presegli vsa pričakovanja analitikov. Dobiček iz poslovanja je znašal 3,2 milijarde dolarjev, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 12,8 milijarde dolarjev oziroma četrtino več kot leto pred tem. Analitike je Intel presenetil z več kot petino odstotkov višjim dobičkom od pričakovanega, kar se je odrazilo tudi na borzi, saj je delnica v trgovanju po zaprtju (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov. Bruto marža je znašala 62 odstotkov ali odstotno točk manj kot lani.

Paul Otellini je zadovoljen hitel pojasnjevati, da je v preteklem četrtletju Intel prav v vseh segmentih beležil...

8 komentarjev

Microsoftov poslovni rezultat malo slabši

Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za drugo četrtletje fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 31. decembra 2010. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 povečali za pet odstotkov na 20 milijard dolarjev.

Upoštevati je treba, da je rezultat leta 2009 nekoliko izkrivljen zaradi pasivnih časovnih razmejitev v višini 1,71 milijarde dolarjev, ki so nastale s prodajo Windows 7 pred izidom RTM in so bile realizirane šele lani. Medtem se je dobiček malenkostno zmanjšal, saj je znašal 8,2 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke manj kot...

0 komentarjev

Applov dobiček rekorden

vir: Apple
Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki se je končalo 25. decembra 2010. V treh mesecih pred tem datumom so zabeležili prihodke v višini 26,7 milijarde dolarjev, kar je za 70 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Dobiček se je s 3,4 milijarde dolarjev povzpel na rekordnih šest milijard dolarjev, kar je Applov rekord. Bruto marža je znašala 38,5 odstotka, prodaja na trgih izven ZDA pa bila zaslužna za 62 odstotkov prihodkov.

V tem obdobju je Apple prodal 4,13 milijona računalnikov Mac, kar je za četrtino več kot leto poprej, in 16,24 milijona iPhonov, kar je za 86 odstotkov več. Tabličnih računalnikov iPad so prodali 7,33 milijona. V sedanjem četrtletju...

206 komentarjev

Intelov dobiček poskočil za polovico

Malo gor in malo dol, skupaj pa nikamor. Poslovanje podjetja in borzna cena delnic sta le šibko korelirana.

vir: Intel
Intel - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, zaključivši se 25. decembra, ki so bili nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 11,46 milijarde dolarjev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej in odstotek nad pričakovanji analitikov. Iz tega so napravili 3,39 milijarde dolarjev dobička oziroma 0,59 dolarja na delnico, kar je 48 odstotkov več kot lani. Bruto marža je znašala 67,5 odstotka.

V celotnem lanskem letu je promet znašal 43,5 milijarde dolarjev, kar je za četrtino več kot leta 2009. Dobiček je poskočil za 167 odstotkov na 11,7 milijarde, kar postavlja vrednotenje podjetja P/E na 10.

Finančni direktor Stacy Smith pojasnjuje, da so za nadpovprečen rezultat odgovorno visoko povpraševanje...

4 komentarji

Intel s petkrat višjim dobičkom

The Wall Street Journal - Začelo se je obdobje, ko bodo podjetja objavila četrtletne izide za prvi letošnji kvartal. Tradicionalno je to prvi storil aluminijski gigant Alcoa, sedaj pa sledijo tudi računalniška podjetja. Intel je prijetno presenetil s svojimi rezultati, saj so zabeležili kar 433-odstotno rast dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani. Dobiček je znašal 2,4 milijarde dolarjev, kar je deset odstotkov nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so znašali 10,3 milijarde dolarjev, kar je 44 odstotkov več kot lani. Razlogi za dobre rezultate so večje povpraševanje po procesorjih za prenosnike, višja povprečna prodajna cena in kar 63-odstotna bruto marža, kar je za polovico več kot lani. Delnice so v trgovanju po uradnem zaključku delovnega časa (after-hours trading)...

17 komentarjev

Google v prvem kvartalu izvrstno

Googlovi prihodki

vir: CNet
CNet - Google je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje in presenetil analitike. Njihovi prihodki so znašali 5,51 milijarde dolarjev, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani in zgolj tri odstotke manj kot v zadnjem lanskem kvartalu. Odebelil se je tudi dobiček, ki je znašal 1,42 milijarde dolarjev, medtem ko je znašal v zadnjem lanskem četrtletju ta pičlih 382 milijonov dolarjev. Googlov izvršni direktor je številke z nasmehom komentiral kot dobro četrtletje, še posebej z obzirom na siceršnje ekonomsko dogajanje. Kot pravi, njihova prioriteta ostaja dolgoročno investiranje, s katerim želijo vzdrževati prihodnjo rast svojega posla. Približno...

0 komentarjev