»

Seagatov prevzem Samsungovih diskov potrjen

Slo-Tech - Le dan od prvih neuradnih govoric je trajalo, da sta Seagate in Samsung tudi uradno javno potrdila strateško partnerstvo, kot sta ga uradno poimenovala. Za 1,375 milijarde ameriških dolarjev, polovico od tega bodo plačali v gotovini, drugo polovico s svojimi delnicami (Samsung si bo tako lastil 9,6 % Seagatea), bo Seagate prevzel nadzor nad Samsungovimi tovarnami trdih diskov ter Samsung tako popolnoma razbremenil dela s to divizijo, ki je v njihovih rokah predstavljala zgolj nedobičkonosen del podjetja. Strateški dogovor ni omejen le na trde diske, temveč pokriva tudi druga področja. Od zdaj naprej bo Seagate uradni dobavitelj mehanskih trdih diskov za...

14 komentarjev

Samsung se odpoveduje proizvodnji trdih diskov

X-Bit Labs - Čeprav ne kaže, da bi v doglednem času pogoni SSD na vseh področjih prehiteli klasične mehanske trde diske (ti so še vedno neprimerno prostornejši ter obenem več desetkrat cenejši na gigabajt), se Samsung izdelovanju teh diskov kot kaže želi odpovedati. Razlogi so sicer popolnoma poslovni, saj naj ta oddelek znotraj Samsunga ne bi bil dobičkonosen, medtem ko so močno prisotni na drugih področji, npr. pri izdelavi tako delovnega kot pri bliskovnega pomnilnika. Samsung naj bi glede na neuradne informacije, ki so jih uspeli izbrskati pri Wall Street Journal, za svoj oddelek, patente in tehnologijo želel milijardo in pol dolarjev, po istih neuradnih...

23 komentarjev

iSuppli: WD postaja daleč največji proizvajalec trdih diskov

HotHardware - WD-jev prevzem Hitachija bo po podatkih analitične družbe iSuppli na trgu trdih diskov ustvaril ogromnega giganta, ki bo nadzoroval skorajda polovico celotnega trga, vsaj glede na prodajne rezultate v zadnjem lanskem četrtletju. Z združenimi 49,6 % trga bodo imeli kar 20,2-odstotne točke prednosti pred drugouvrščenim Seagateom, pred katerim je sam Western Digital pred nakupom Hitachija imel pičli 2 odstotni točki prednosti. A po poročanju iSuppli je WD-jev nakup Hitachijevega oddelka za trde diske smiseln predvsem iz drugega razloga, povezanega s strežniškim oz. podjetniškim trgom.

Vsega 1 % prodaje Western Digitala je na koncu lanskega leta namreč šel v strežnike in v druge zahtevne namene, medtem ko je ta delež pri Seagate-u kar 65 %. Tudi...

3 komentarji

Toshiba prevzema Fujitsujeve trde diske

X-Bit Labs - Po napovedih, o katerih smo že pisali, bo Toshiba pogoltnila Fujitsujev oddelek trdih diskov. Podjetji sta namero o tem podpisali februarja, včeraj pa sta sprejeli končni dogovor o transakciji. Fujitsujev oddelek trdih diskov bo oddvojen v novonastalo podjetje Toshiba Storage Device Corporation (TDSC), ki naj bi bilo vredno približno 30 milijard jenov (230 milijonov evrov). Sprva bo Toshiba 80-odstotni lastnik TSDC, preostanek pa bo ostal v Fujitsujevi lasti do konca decembra 2010. TSDC bo prevzel dolgove v višini 6 milijard jenov (46 milijonov evrov). S prevzemom bomo dobili velikega igralca, ki bo nadzoroval 16 odstotkov trga trdih diskov, podobno kot Hitachi. Največja ostajata Seagate in Western Digital.

0 komentarjev

Samsung s SSD-ji s samodejno enkripcijo

ComputerWorld - Samsung je objavil, da je začel prodajati SSD-je, ki bodo sproti sami enkriptirali podatke. Tehnologija, ki so jo poimenovali FDE (full disk encryption), je že dobro poznana pri klasičnih trdih diskih za namiznike in prenosnike, ni pa še tako dobro utrjena na področju SSD-jev. Samsung ni povsem prvi, ki bi se tega domislil, saj so se že januarja pojavili taki SSD-ji podjetja pureSilicon, je pa prvi, ki je to ponudil širšim množicam.

Trenutno so na voljo modeli s kapacitetami 256, 128 in 64 GB v velikostih 2,5 in 1,8 palca. Podpirajo enkripcijo po standardu AES, za katerega je programsko implementacijo Samsungu razvilo podjetje Wave Systems. Poudarili so še, da zaradi tega hitrost in dostopni čas ne bosta nič slabša. Dell je že izkoristil Samsungovo stvaritev in napovedal, da bo v svojih prenosnikih Latitude ponudil nove diske s še nekaterimi drugimi varnostnimi mehanizmi.

1 komentar

Samsungovi hibridni diski 2007.

X-Bit Labs - Samsung Electronics je objavil, da lahko v začetku prihodnjega leta pričakujemo nove hibridne trde diske, ki bodo z vgrajenim predpomnilnikom NAND flash opazno hitrejši in baterijam v prenosnikih prijaznejši.

Microsoft in Samsung sta prvi tovrstni pogon premierno predstavila že na lanskem WinHEC-u. Hibrid ima vgrajenega 128 MB predpomnilnika, na katerega se zapisujejo vse spremembe podatkov pri delu z diskom. Pri običajnem delu se diskovne plošče večino časa ne vrtijo; zgolj vsakih petnajst do dvajset minut se zaženejo za nekaj sekund, da prepišejo vsebino predpomnilnika na trdi disk. S tem zmanjšajo hrup, gretje, porabo energijo in povečajo hitrost. Po Samsungovih navedbah tako podaljšajo avtonomijo pri delu s prenosnikom do deset odstotkov. Seveda vse skupaj ne pomaga nič, če ves čas intenzivno beremo z diska.

Tudi Intel predlaga podobno tehnologijo, ki se zaenkrat imenuje še Robson, le da je pri njih predpomnilnik vgrajen na matično ploščo, kar pomeni, da lahko na tak način...

38 komentarjev