»

Založbe ne bodo poslovale s Qtraxom

Slashdot - Znotraj IT krogov je nedavno zaokrožila novica, da se je pojavilo novo podjetje, ki naj bi začelo prodajati glasbo preko interneta, kar sicer ni nobena novost, saj že poznamo iTunes, Amazon in druge. Novinec, ki sliši na ime Qtrax, je obljubljal datoteke brez DRM zaščite, prav tako pa so veselo oznanjali, da imajo podpisane pogodbe s kar štirimi mogočnimi založbami.

Tukaj so se stvari žal zalomile. Oglasile so se omenjene založbe in povedale resnico -- Qtrax nima podpisane nobene pogodbe, so sporočili iz EMI Music, Sony BMG in Warner, medtem ko so predstavniki Universal Music, ki je največja izmed četverice, povedali, da pogodba še ni podpisana, a so pogajanja v teku.

Izvorna novica.

4 komentarji

iTunesova EULA in DRM na udaru Vikingov

Yahoo News - ITunes ne diši Francozom, ki so sodno že poskusili prepovedati monopolno povezavo med iTunes in iPod-i, z "DRM izgovorom". Tudi Dancem je pod vplivom Francozov zavrelo.

Pred tednom dni so zganili še pri zvezi za varstvo potrošnikov Norveške, in sicer pravijo, da:
- je nerazumno, da mora potrošnik dati soglasje k pogodbi, za katero se uporablja angleško pravo;
- je nerazumno, da nosi potrošnik vso škodo, ki bi izvirala iz uporabe programske opreme - ITunes;
- je nerazumno, da se lahko pravice do uporabe avtorskih del naknadno spremenijo, potem ko so že prenesene.

Norvežanom so se sedaj pridružili še Američani in organizirali hkraten protestni pohod pred Applovimi trgovinami po...

80 komentarjev

Virusa Magistr in Magistr-b

Slo-Tech - Virus Magistr ni sicer nek svež računalniški virus, saj računalniške uporabnike straši že kar lep čas. Vendar opozorilo pred njim nikdar ni odveč. Tako pravi tudi Uroš, ki nam je poslal naslednjo novico:

Zadnjih nekaj dni dobivam po pet in več elektronskih pisem neznanih pošiljateljev večinoma Telemachovega poštnega strežnika, pa tudi od drugod po Sloveniji. Večinoma so okuženi z virusom Magistr-b, nekateri z virusom Magistr. Ta virus se v času inkubacije samo razpošilja naokoli, na koncu pa pobriše vse datoteke na trdem disku.
Vsekakor pamet v roke in ne odpirajte sumljivih e-mail sporočil, pa bo vse v najlepšem redu ;).

4 komentarji

Pravnik napada - drugič

ZDNet - Tokrat znan pod imenom 'Magistr.B', je še hujši kot prejšnjič - prepisuje vsebino CMOS-a in BIOS-a, uničuje krajevne ter datoteke na omrežju, 'priredi' win.com in ntldr (Microsoftov nalagalnik NT operacijskih sistemov) ter uniči datoteke .ntz, ki jih uporabljajo protivirusni programi. No, naši vrli televizijski strokovnjaki bi verjetno dodali, da se po tem "računalnik začne obnašati nestabilno". . Virus prav tako onemogoči ZoneAlarm-a.

Sporočilo, v katerem ga dobimo, ima lahko več priponk, sam virus pa je zakrinkan v readme.exe. Predmet je niz, dolg do 60 znakov, nadaljne naslovnike sporočila pa pobere tudi iz adresarjev drugih e-poštnih odjemalcev (Outlook (+Express), Eudora, Netscape Messenger, tudi nekaterih spletnih klientov).

7 komentarjev

Opozorilo [staro]

Slo-Tech - To novico, oziroma opozorilo mi nam je poslal Ambroz S.
Danes, ko sem pogledal prispelo pošto, se je v mojem nabiralniku znašlo čudno sporočilo. Pripeto ima datoteko unregmp2.exe veliko 112KB. To sporočilo sem si shranil na disk in na srečo pregledal to datoteko z Nortonom (manuelno, ker nimam vklopljenega Auto-Protecta) in mi je ugotovil, da je ta datoteka okužena z virusom, ki nosi ime "W32.Magistr.24876@mm". Najbolj čudno pa je to, da pod From napisano "MEGAhit@shark.amis.net; enota CELJE", pod Subject piše "K POGODBI O". Sporočilo piše "K POGODBI O POSLOVNOTEHNINEM SODELOVANJ." Z podjetjem MEGAhit nimam sklenjene nobene pogodbe in pri njih nisem še ničesar kupil. Sem pa se nekajkrat zanimal za njihove stvari in po tem sklepam, da so mogoče okuženi s tem virusom, ki pa se mogoče razširja podobno kot zelo znani LOVE.LETTER. Druga možnost je, da nekdo deluje pod njihovim emailom. Skratka, če ste dobili takšen ali podoben email, nikakor ne poganjajte te datoteke in jo kar najhitreje...

14 komentarjev