»

Virgin Orbitu se prvi polet rakete ni povsem posrečil

Ars Technica - V začetku tedna so pri družbi Virgin Orbit proti vesolju prvič poslali raketo Launcher One, ki pa ji je nekaj sekund po odmetu z matičnega Boeinga 747 crknil motor in je zgrmela v morje. Kljub temu so prve faze izstrelitve potekale v redu in kmalu načrtujejo novo.

Ko gre za vesoljske ambicije Richarda Bransona, je gotovo najbolj poznana njegova firma Virgin Galactic, s katero želi v krožnico pošiljati vesoljske turiste. Toda pred osmimi leti je ustanovil še njen oddelek Virgin Orbit, namenjen lansiranju manjših satelitov; najprej v orbito, pozneje nemara tudi kam dlje (vir z omejenim dostopom). Pred tremi leti se je podjetje osamosvojilo, namesto Galacticovih nosilnih letal pa so kupili Boeinga 747 in ga poimenovali Cosmic Girl. Podobno kot pri Galacticu namreč v prvi fazi raketo v zrak ponese letalnik in jo na dobrih desetih kilometrih višine izpusti, da nadaljuje pot v nizko Zemljino orbito, kamor lahko ponese 300 kilogramov uporabnega tovora. Raketo so poimenovali Launcher One...

1 komentar

"Nebo je temno. Zemlja je modra." - 50 letnica prvega poleta človeka v vesolje

Jurij Gagarin

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Na današnji dan pred 50 leti (torej 12. aprila 1961) je iz izstrelišča Bajkonur poletela raketa Vostok, na krovu katere je bil Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi človek, ki je poletel v vesolje.

Jurij Gagarin (njegov nadomestni kozmonavt je bil German Stepanovič Titov) se je v oranžnem skafandru vkrcal v vesoljsko ladjo Vostok 1, ob 09:07 po moskovskem času pa je nosilna raketa Vostok poletela v vesolje. Gagarin je Zemljo...

16 komentarjev

Rusi nameravajo graditi komercialno vesoljsko postajo

Discovery News - Komercialni poleti v vesolje so že stalnica, zato Rusi že razmišljajo korak dlje. RSC Energia, ki je dizajniral in izdeloval ruske module za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kani skupaj z novoustanovljenim podjetjem Orbital Technologies zgraditi vozlišče, ki ga bodo utirili v orbito okoli Zemlje in poimenovali Komercialna vesoljska postaja (CSS). To je tudi bistvena razlika v primerjavi z ISS, saj CSS ne bodo sestavljali v vesolju, marveč bo potoval tja v enem kosu. Med poleti bo CSS brez stalne posadke, naj pa bi imela tudi nekaj odsekov za znanstvene eksperimente. Ker bo v isti orbiti kot ISS, bosta ena drugi služili kot varno pribežališče v primeru katastrofe.

Postajo s sedmimi ležišči...

8 komentarjev

Atlantis poslednjič poletel v vesolje

Izstrelitev Atlantisa

NASA - Raketoplan Atlantis je z misijo STS-132 (PDF) poslednjič poletel v vesolje, saj se bo program Space Shuttle s septembrsko izstrelitvijo Discoveryja in novembrskim poletom Endeavourja sklenil. Preostala raketoplana, Challengerja in Columbio, je NASA skupaj s posadkama izgubila zaradi nesreč leta 1986 oziroma 2003.

Misija STS-132 se je uspešno začela v petek popoldne. V dvanajstih dneh bo šestčlanska posadka na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) namestila ruski raziskovalni modul Rasvet, ki se bo pripel na podnožišče Zarje in bo služil kot dodaten shranjevalni prostor in podnožišče za priklop ruskih plovil Sojuz in Progres. Na njem so tudi pomembna orodja, med drugim radiator, zračna loputa in evropska robotska roka.

...

16 komentarjev

Discovery poletel v vesolje

Vzlet Discoveryja

vir: Daily Mail
Daily Mail - Raketoplan Discovery je danes minuto pred šesto uro zjutraj po slovenskem času, torej v zadnjih petkovih vzdihljajih po floridskem času, vendarle uspešno poletel v vesolje. Dan pred tem so izstrelitev dvakrat odložili, ker so inženirji potrebovali več časa za preizkuse tesnjenja ventilov rezervoarjev s tekočim vodikom in zaradi slabega vremena. Sedemčlanska posadka, ki jo sestavlja šest Američanov in en Šved, bo v vesolju prebila 13 dni, opravili pa bodo tri vesoljske sprehode. Članica posadke Nicole Stott bo na ISS zamenjala Timothyja Kopro, ki se bo po mesecu bivanja v breztežnosti vrnil domov. Med vesoljskimi sprehodi bodo namestili nov rezervoar amoniaka, ki skrbi za ohlajanje ladje, zamenjali nekaj druge opreme in...

28 komentarjev

ZDA zavrnile ponudbo Kitajske po sodelovanju v vesoljskem programu

Slashdot - Kljub temu da je oktobra 2003 Kitajska dosegla velik uspeh s prvim uspešnim poletom človeka v vesolje, v željah po sodolovanju z drugimi državami ni bila tako uspešna. Zaenkrat so Kitajsko prošnjo po sodolovanju zavrnili Američani, in sicer z razlogom, da "njihova tehnologija ni zrela". Ostaja seveda vprašanje, zakaj ZDA resnično nočejo sodolovati s Kitajsko, saj nenazadnje, če neki državi uspe že polet v vesolje, to vsekakor ni dokaz, da je njena vesoljska tehnologija nezrela.

Obstajajo ugibanja, ali se ZDA bojijo Kitajske, ki bi lahko svojo tehnologijo iz vesolja prenesla tudi v vojaško industrijo, kar si ZDA vse prej kot želijo. Kitajci, ki so med tem svoje vesoljske ladje že opremili s posebnimi spojnimi prstani, ki so sposobni spojitve z mednarodno vesoljsko postajo ISS, so se zdaj obrnili na evropsko vesoljsko agencijo ESA.

7 komentarjev

Prvi taikonavt

Slo-Tech - Kaj lahko se zgodi, da bo torek 14. oktober, v zgodovino zapisan kot dan začetka nove vesoljske tekme.

Po astronavtih in kozmonavtih smo namreč dobili še prvega taikonavta, kakor Kitajci rečejo svojim vesoljskim popotnikom. Ta je danes v orbito poletel z vesoljsko ladjo Shenzhou 5 (božanska ladja). 38 letni Yang Liwei je tako postal prvi Kitajec v vesolju. Tam bo ostal 21 ur in se (upamo srečno) vrnil na Zemljo.

Kitajski načrt pa je še naprej ambiciozen, saj nameravajo do leta 2010 zgraditi lastno vesoljsko postajo, iti na Luno in imeti svoj vesoljski teleskop. Kakakšno vlogo pa igrajo vojaške komponente programa, pa lahko le ugibamo... Več...

17 komentarjev