»

ASUS 'ma rad SIS645

X-Bit Labs - VIA ima zadnje čase vedno manj možnosti, da svoj P4X266 proda v kolikor toliko spodobnih količinah, saj nimajo licence za "legalno" prodajanje tega nabora drugim proizvajalcem. Žeblje v krsto P4X266, pa jim zabija tudi odličen SIS645, ki spada v sam zmogljivostni vrh DDR naborov za Pentiume4, je povsem "legalen" in povrhu še poceni. Zato se številni proizvajalci matičnih plošč ne razburjajo preveč zaradi P4X266 in raje posvetijo pozornost SIS645. Nad SIS-ovim naborom so navdušeni tudi pri ASUS-u, kjer lahko končno začnejo izdelovati kvalitetne DDR rešitve za P4 procesorje, brez da bi jih Intel tožil. Tako bodo ASUS-ovci ponudili pester nabor plošč, ki bodo narejene v različnih formatih in bodo bazirale tako na SIS645, kot na različici SIS650, ki med drugim vsebuje tudi grafično kartico. Plošče se bodo imenovale P4S333, P4S333-V, P4S333-M in P4S333-VM.
Prva bo na volja plošča P4S333, ki bo uporabljala navezo SiS645 (Northbridge) + SiS961 (Southbrige) in bo podpirala najnovejše 478...

0 komentarjev

VIA KT266A in EpoX

X-Bit Labs - Epox je nedavno predstavil svojo novo matično ploščo, ki je narejena na osnovi VIA KT266A nabora. Plošča je v bistvu samo modifikacija dobre stare EP-8KHA, zato je ohranila večino lastnosti stare različice, ki je zgrajena okrog starega KT266 (razen hitrosti, ki je glavna odlika KT266 A :)). In kakšne so specifikacije novega izdelka? Oblika ATX, 3 DIMM sloti za 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM, 6 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR reža, podpora ATA/100 in 6 USB priključkov. Po dobri stari Epoxovi tradiciji, plošča vsebuje še P80P Debug napravico, s katero sporoča stanje sistema in značilne Epoxove nastavitve za navijanje procesorja.

0 komentarjev

MSI-jeva KT266A plošča

X-Bit Labs - VIA KT266A postaja vse bolj priljubljen nabor med proizvajalci matičnih plošč. Tudi med tistimi, ki niso nikoli marali VIA naborov. Nekateri velikani, kot so npr. Gigabyte so celo izjavili, da v nadaljnje ne mislijo več podpirati hroščatih Viinih naborov, vendar so se kasneje, ko so si pobliže ogledali KT266A premislili, saj bo le-ta (vsaj po performansah sodeč) prava bomba med Athlon nabori. Temu priča tudi dejstvo, da je KT266A iz dneva v dan bolj priljubljen, saj ga podpira vedno več proizvajalcev - med drugimi tudi MSI, ki je pred kratkim predstavil ploščo z imenom K7T266 Pro2-RU. Plošča je narejena za ohišja ATX in vsebuje 3 DIMM reže v katere lahko vtaknemo do 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM pomnilnika, ter 5 PCI, 1 CNR in 1 AGP 4x režo. Ker pa postaja navijanje vse bolj priljubljeno, se je MSI odločil, da v to ploščo vgradi tudi nekaj "lahkih" overclockerskih nastavitev, kot so spreminjanje FSB-ja in voltaže procesorja.
Za ostale razvajence, pa bo plošča ponujala opcijsko...

0 komentarjev

ABIT-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Iz dneva v dan bolj sumim, da X-bit labsov ne zanima nič drugega, kot procesorski nabori, grafične kartice in matične plošče. To seveda ni nič slabega, saj nam iz teh treh področij vedno prinašajo zanimive novice. Tokrat so nam priskrbeli novico o ABIT-ovih prihodnjih ploščah. Prve so na vrsti rešitve za AMD-jeva procesorja Athlon in Duron:
  • KR7A-RAID bo zasnovana na naboru KT266A in bo najverjetneje nadomestila KR7-RAID, ki bazira na starejšem KT266. Plošča bo izstopala samo po 4 DIMM režah, ki bodo podpirale PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Vse ostale lastnosti pa bodo precej standardne: 1 AGP 4x, 6 PCI rež in 4 USB vtičnice. Plošča bo vsebovala še HighPointov ATA 100 RAID krmilnik HPT370. Plošča naj bi se na prodajnih policah pojavila nekje v oktobru.

  • KS7 bo namenjena predvsem "value" trgu, saj bo zgrajena na cenenem, a še vedno odličnem SIS735 naboru. Ker bo namenjena manj zahtevnim uporabnikom, ne bo vsebovala RAID krmilnika, vendar pa bodo tu še vedno 1 AGP 4x in 6 PCI rež, 4 USB...

0 komentarjev

Dve novi KT266 plošči iz DFI

X-Bit Labs - Ker se da DFI-jeve (Diamond Flower Electric Instruments) izdelke dobiti tudi pri nas, vas bo gotovo zanimala naslednja novica:
DFI je najavil dve novi plošči, ki bosta bazirali na Viinem KT266 chipsetu. To bosta AD70-SC in AD70-SR. Plošči se bosta razlikovali samo v ATA/100 RAID kontrolerju, ostale lastnosti pa bodo enake. Obe bosta imeli: ATX format, Socket A podporo, 5 PCI, 1 AGP 4x, 1 CNR in 3 DIMM reže (do 3GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM), 6 USB vtičnic in integrirano AC’97 zvočno kartico. Ponujali bosta tudi nekaj overclockerskih nastavitev, kot so Vcore, ter spreminjanje FSB-ja in mnogokratnika.

0 komentarjev

AC'97 Sound

Digit Life - Tokratna novica govori o integriranem AC'97 zvoku. Kot gotovo že veste, je integriran zvok prisoten skoraj v vseh novejših chipsetih (Intel, VIA, ...). Ljudje imajo take rešitve radi, saj odpade dodaten strošek za samostojno zvočno kartico. Vendar pa je integriran zvok dvorezen meč. Kljub nizki ceni, se prisotnost v chipset integrirane AC'97 kartice pozna na hitrosti sistema. Integrirana zvočna kartica namreč še vedno rabi nekaj pomoči osrednjega (CPU) procesorja. Slabost AC'97 zvočnih kartic se odraža tudi v tem, da niso primerne za zahtevnejša opravila. O takih in podobnih stvareh so se razpisali na Digit-Lifu. Napisali so obsežen članek, ki je namenjen samo AC'97 zvoku. Seveda pa Digit-Lifovci niso mogli iz svoje kože, zato je članek spet malce bolj strokoven.

2 komentarja

Nove matične plošče

X-Bit Labs - Pa poglejmo, kaj nam danes ponujajo proizvajalci mamaplatk:

Soltek:
Danes je Soltek uradno naznanil novo SocketA matično ploščo (SL-75DRV-X), ki bazira na VIA KT266 chipsetu. Od predhodnika (SL-75DRV) se razlikuje predvsem po novi VD-Tech II tehnologiji. To je nova in izboljšana Voice Diagnostics tehnologija, ki omogoča glasovno sporočanje napak. Specifikacije ostajajo večinoma nespremenjene: 3 DIMM reže za PC2100/PC1600 DDR SDRAM, 1 AGP Pro, 5 PCI in 1 CNR reža. Matična plošča podpira tudi 6 USB vtičnic in integrirano AC’97 zvočno kartico.
Plošča ponuja tudi nekaj overclockerskih nastavitev in bo na voljo v začetku julija.

Leadtek:
Leadtek je pri nas poznan predvsem po svojih...

6 komentarjev

Podrobnosti o Nvidia Crushu

Slo-Tech - Še ena zanimiva novička s strani slycerja:

Torej, kar se tiče Nvidiinega Crusha, se stvar še celo nekam premika. Nvidia naj bi končno predstavila dolgo pričakovani chipset 4. junija. Chipset naj bi izšel v dveh različicah: 64 bitni (Crush 11) in 128 bitni (Crush 12). Proizvjalci matičnih plošč seveda ne stojijo križem rok in so že najavili nove matične plošče. Te bodo:
  • ABIT NV7. Ta matična plošča ATX bo imela 1 AGP in 5 PCI rež, 4 USB vtičnice, 3 DIMM reže za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Podpirala bo ATA/100 in imela integrirano AC'97 zvočno kartico.
  • ABIT NV22. Ta matična plošča bo formata MicroATX. Kot že veste, to pomeni malce oskubljeno ploščo ATX. Imela bo 1 AGP in 3 PCI reže, 4 USB vtičnice in 3 DIMM reže za PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Prav tako bo podpirala ATA/100 in imela integrirano AC'97 zvočno kartico.
  • Gigabyte GA-7NTM. Tudi Gigabyte se je odločil za format MicroATX (očitno tudi njemu diši OEM trg :)). Tudi ta plošča bo imela, tako kot Abitova, 1 AGP in 3 PCI reže, 4 USB vtičnice...

2 komentarja

Nove ABIT DDR matične plošče

X-Bit Labs - ABIT je danes objavil, da bo v drugi četrtini leta (Q2) poslal v prodajo dve DDR matični plošči.
Prva, VR6-RAID, bo podpirala Socket370 Tualatin procesorje. Bazirana bo na VIA Apollo Pro266T čipovju. Imela bo možnost spreminjanja napetosti kompatibilnega s standardom VRM 8.5, 3 184-pin DIMM reže za DDR SDRAM, AGP 4x in 6 PCI rež. Ob tem bo na njej še ATA/100 RAID kontroler, AC'97 vgrajena zvočna kartica in, tipično za ABIT, SoftMenu III.
Druga plošča, KR7-RAID, pa bo zasnovana na VIA KT266 čipovju. Torej za SocketA AMD procesorje. Imela bo 4 184-pin DIMM reže za DDR, AGP 4x, 6 PCI, 6 USB in AC'97 vgrajeno zvočno kartico. Vgrajen bo še ATA/100 RAID kontroler, HPT370. Kot ponavadi bo ABIT lepo poskrbel za vse navdušence navijanja procesorjev. Tudi na tej plošči se bo namreč dalo spreminjati množilnik, FSB, Vcore in Vio napetost.

3 komentarji