»

Japonci dobili najhitrejše optične povezave do interneta za domače uporabnike

Computerworld - Ko je Google v Kansas Cityju postavil optično omrežje za domače uporabnike, ki je nudilo hitrosti do enega gigabita na sekundo, so letvico dvignili zelo visoko. Sedaj so jo više pomaknili Japonci, saj je Sony v Tokiu postavil optično omrežje, ki zmore dvakrat toliko. Japonski ISP So-net Entertainment, ki je v Sonyjevi lasti, je zagnal omrežje Nuro, ki v Tokiu in šestih okoliških prefekturah domačim uporabnikom in majhnim podjetjem ponuja dostop do interneta s hitrostjo 2 Gbps/1 Gbps (download/upload) po standardu GPON (Gigabit-capable Passive Optics Networks, ki v teoriji podpira hitrosti do 2,448 Gbps), kar je ta hip najhitrejša komercialna povezava do interneta za končne uporabnike na svetu. Z dvoletno vezavo bo Nuro stal 4980 jenov mesečno (40 evrov), priključnina pa stane 400 evrov.

Japonska je ena izmed...

109 komentarjev

Google Fiber na voljo končnim uporabnikom

Ars Technica - Prva izmed sosesk v Kansas Cityju v zvezni državi Kansas ima dostop do svetovnega spleta prek Googlove optične povezave. Google je v Hanover Heights začel s priklapljanjem stanovalcev na storitev, ki za 70 ameriških dolarjev na mesec ponuja dostop do spleta z do gigabitom na sekundo, ponujajo pa tudi IPTV z možnostjo obilice dodatne strojne opreme (snemalniki z 2 TB prostora, Nexus 7 kot upravljavec snemalnika in televizije, možnost nakupa Chromebooka, itd.). Pri Googlu se trudijo, da bi priklop opravili čim hitreje in s čim manj težavami, zatrjujejo, da bodo sami pospravili ves nered, glavno pa jim je, da vse opravijo v enem obisku in dom naročnika zapustijo s polno delujočo internetno povezavo.



Pri Ars Technici so se pogovorili z...

85 komentarjev

Googlov optični internet na poti v Evropo?

vir: ZDNet
The Wall Street Journal - Eden izmed Googlovih podpredsednikov David Drummond je napovedal, da bo podjetje sčasoma začelo graditi optični internet po Evropi. V petek je na sestanku s francoskim ministrom za industrijo razkril, da Google "podrobno preučuje" projekt izgradnje optičnega omrežja, pri čemer pa ni navedel nobenih datumov, številk ali konkretnejših zavez.

Podobnega projekta se je Google eksperimentalno lotil tudi v ZDA. Leta 2010 so napovedali, da bodo v enem mestu začeli graditi lastno optično omrežje za priključitev gospodinjskih uporabnikov. Ker so bile obljubljene hitrosti zelo visoke (v rangu gigabita na sekundo), se je k projektu prijavilo več kot 1000 ameriških mest, Google pa je naposled izbral Kansas City. Gradnja infrastrukture tam šele teče, prve uporabnike pa...

55 komentarjev

Googlov internet gre v Kansas City

TechCrunch - Približno leto dni dolg projekt iskanja najprimernejšega mesta, ki bi postalo prvo z z Googlom kot ponudnika interneta, je končan. Mnogi se verjetno spomnite mesta Topeka, ki je pred časom celo spremenilo ime v Google v želji, da bi odgovorne za izbiro mesta prepričali, da so najboljši kandidat. Nasploh se je na razpis prijavilo 1.100 mest oz. skupnosti ter se tako potegovalo za glavno nagrado, testno splavitev optičnega omrežja, prek katerega bi Google ponujal internet s prenosi vse do enega gigabita na sekundo ob zelo privlačni ceni. Ta še ni določena, a naj bi se gibala na ravni mnogo počasnejših možnosti.



Zmaga žal ni šla v Topeko, ki se nahaja v zvezni državi Kansas, temveč je šlo v mesto z zvezni državi enakim imenom, Kansas City. Pri Googlu so prebivalce ZDA sicer nekoliko pomirili, da je Kansas City zgolj prvo izmed mnogih mest, ki bodo v prihodnosti deležna podobne ponudbe iskalnega giganta iz Mountain Viewa. Prvi naročniki v Kansas City se bodo na Googlovo omrežje...

5 komentarjev

Microsoft in policija uničila botnet Rustock

The Wall Street Journal - Pretekli teden v sredo so se ravni spama na internetu opazno znižale, danes pa je znano, zakaj se je to zgodilo. Ameriške oblasti so po Microsoftovi tožbi zoper neznane storilce prekinile delovanje botneta Rustock, ki je obvladoval več sto tisoč okuženih računalnikov in je pošiljal več milijard nezaželenih elektronskih sporočil dnevno oziroma nekako 40 odstotkov vse svetovne produkcije.

Ker spam znižuje uporabniško izkušnjo in ker povzroča stroške na Hotmailovih strežnikih, je Microsoft februarja letos vložil tožbo na sodišču v Seattlu. Že ves čas so tudi tesno sodelovali s policijo. Tako so v sredo popoldne izvedli več racij v Kansas Cityju, Scrantonu, Denverju, Dallasu, Chicagu, Seattlu in Columbus, kjer so zaplenili...

21 komentarjev