»

Neznanci odrezali Silicijevo dolino od sveta

The Register - Pretrganje podmorskih kablov, ki skrbijo za svetovno povezanost interneta, je običajno posledica neprevidnih kapitanov, mnogo redkejši pa so primeri namernega poškodovanja internetnih podatkovnih vodov. Na kopnem kable po navadi pomotoma prerežejo pri gradbenih delih, tokrat pa ima policija v Kaliforniji opraviti z zlonamernim dejanjem.

V četrtek je namreč mrknil internet v Silicijevi dolini skupaj s telefonskim omrežjem in bankomati, kar je prebivalcem povzročilo mnogo sivih las. Kot so ugotovili, so nepridipravi sprva prerezali štiri optične kable podjetja AT&T v San Joseju, še štiri pa so onesposobili dve uri pozneje v San Carlosu. Negodovanja domačih uporabnikov so sicer razumljiva, mnogo resnejše težave pa so bile nedostopna številka za nujno pomoč 911, nedosegljivost policije, gasilcev, bolnišnic, podjetij itn.

Motiv za napad ni znan, so se pa napadalci morali pošteno potruditi, saj so morali odmakniti petdesetkilogramske pokrove nad jaški, splezati navzdol in prerezati...

21 komentarjev

Severna Koreja bo imela mobilno omrežje

The inquirer - V državi, kjer so leta 2004 z dekretom prepovedali uporabo mobilnih telefonov, bodo ti spet postali dosegljivi. Egiptovski telefonski operater Orascom, ki ima svoje podružnice po Bližnjem vzhodu, Afriki in Južni Aziji, namreč trdi, da so dobili 25-letno licenco za upravljanje mobilnega telefonskega omrežja in ekskluzivno štiriletno pogodbo. S signalom bodo pokrili Pjongjang in druga pomembna mesta v državi. Šef egiptovskega podjetja se trenutno mudi v severnokorejski prestolnici, kaj več o naravi njegovega obiska pa državni mediji ne izdajo. Januarja je Orascom napovedal, da bo v Severno Korejo v treh letih vložil 400 milijonov dolarjev. Podrobnosti niso znane, verjetno pa telefoni ne bodo dosegljivi kar sleherniku, temveč izbranim funkcionarjem.

20 komentarjev

Voipstunt in brezplačni klici v nekatere države

Slo-Tech - VoipStunt, VoIP aplikacija lani ustanovljene nemške telekomunikacijske družbe Betamax, je pred kratkim znova zagnal preizkusno različico storitve, ki obljublja (zaenkrat še) brezplačne klice prek računalnika v stacionarna telefonska omrežja nekaterih držav. Trenutno je na seznamu 44 držav, od 20. februarja je med njimi tudi Hrvaška.

Zadnji odzivi uporabnikov, ki vse pogosteje odstranjujejo Skype s svojih računalnikov, omenjajo čist prenos zvoka, a tudi manjši problem z brezplačnim klicanjem v stacionarna telefonska omrežja - po eni minuti pogovora v eno izmed 44-ih privilegiranih držav je namreč potrebno vplačati 5 evrov za nadaljevanje neomejenega brezplačnega čveketa. Omenjeni kredit naj bi bilo nato mogoče izkoristiti tudi za vse ostale plačljive klice (v ostala mobilna in stacionarna omrežja).

Aplikacija Voipstunt je trenutno na voljo le za okolje Windows 2000/XP, od Skypa pa se loči tudi po ceni klicev in brezplačni VoIP-in številki, ki pri Skypu stane 30 evrov na leto....

25 komentarjev

Domača omrežja

Source magazine - Člankov in testov na temo domačih omrežij je bilo že kar nekaj, a kaj svežega vedno prav pride. V tem članku je avtor opisal vse možne načine domačega omrežja, od tistega najbolj udobnega, brezžičnega torej, preko omrežne napeljave po domačem telefonskem omrežju pa do standardnih Ethernet omrežij, ki so po mojem mnenju najbolj dostopna, saj je oprema, razen stikal, ki niso nujno potrebna, dokaj poceni.

0 komentarjev

Internet preko električnega omrežja

The Register - Ideja o deskanju preko električnega, namesto telefonskega omrežja je stara že kar nekaj let. Do nedavnega je bila celotna zasnova takega omrežja bolj v glavah raznih znanstvenikov, danes pa poizkušajo ideje prenesti v prakso. Zaenkrat je vse skupaj bolj na nivoju poizkusov, ki jih opravljajo na področju Nemčije in Španije, vendar se lahko zgodi, da bomo dobili prvi delujoči sistem že konec tega leta. Kakih drugih podatkov o projektu žal ni. Če se bodo stvari odvijale po načrtu, potem se nam kaj kmalu obetajo hitrosti okrog 45 Mbps (Megabit per second) in huda konkurenca telefonskemu omrežju. Kar prelepo, da bi bilo res ...

4 komentarji