»

Izšel Wayland 1.0

Phoronix - Kristian Høgsberg, inženir pri Intelu in vodja projekta za izdelavo novega grafičnega vmesnika za GNU/Linux je sinoči izdal prvo stabilno verzijo tega vmesnika, Wayland 1.0. Wayland je mišljen kot nadomestek za zdaj že prav priletni X strežnik, prinesel pa naj bi bistveno bolj odzivno 2d grafiko, bliskovito 3d pospeševanje, predvsem pa nov, čist vmesnik za razvijalce.

Z izdajo enice Wayland sicer še ni povsem zrel za produkcijo, so pa zacementirali programski vmesnik (API), tako...

22 komentarjev

Ubuntu 12.04 Beta je nared, Unity za vse

Slo-Tech - Canonical je razgrnil prvo beta različico prihajajoče revizije operacijskega sistema Ubuntu, 12.04 ali "Precise pangolin". Luskavec bo zanimiv predvsem kot prva LTS (long-term support) različica z uporabniškim vmesnikom Unity.

In prav Unity je deležen največjih sprememb. Vklopljen je januarja najavljen prenovljeni menijski sistem HUD (head-up display), ki namesto klikanja po menijih ponuja kontekstno osveščen iskalnik (vezano na tipko ALT). Heise sicer poroča, da uporabniška izkušnja še ni najbolj izpiljena, so pa zato stari meniji še vedno dosegljivi. Dalje, Unity 2D, tj. v QT-ju izdelana imitacija Unity-ja za starejše računalnike, zdaj izgleda skoraj identično kot običajni Unity. Končno, za lažjo uporabo se bo ob stisku SUPER (Windows) tipke prikazalo okno z tipkovničnimi...

106 komentarjev

Mintovci delajo svojo različico Gnome Shella

vir: Heise
Heise - Clement Lefebvre, eden od razvijalcev GNU/Linux distribucije Linux Mint, se je odločil za nadaljevanje dela na lastni različici Gnome Shella, ki naj bi bil bolj podobna znanemu vmesniku iz Gnome 2. Novembra izdani Mint 12 je že vključeval določene razširitve za Gnome Shell (MGSE), zdaj pa so na githubu odprli kar fork Gnome Shella. Imenuje se Cinnamon ("cimet") in jim bo omogočal bolj celovito predelavo vmesnika.

Namestitev je že zdaj mogoča z:
apt update
apt-install cinnamon-session
in zamenjavo desktop managerja ob prihodnji prijavi.

Odločitev je rezultat dokaj prisotnega prepričanja, da novodobna vmesnika Ubuntu Unity in konkurenčni Gnome Shell še nista ne dokončana ne pretirano...

51 komentarjev

Linux Mint 12 zunaj, ponuja dobro staro gnome izkušnjo

Lisa ponuja vse bombončke Gnome shella, skupaj z uveljavljeni elementi GNOME 2.

vir: Slashdot
Slashdot - Veliko uporabnikov še ni najbolj navdušenih nad izkušnjo / nedokončanostjo novega uporabniškega vmesnika Ubuntu Unity oz. Gnome Shell in ravno nanje cilja pravkar izdana sveža različica GNU/Linux distribucije Mint 12 "Lisa".

Mint je izvedenka zadnje izdaje Ubunta 11.10 (sicer obstaja tudi debian testing verzija) s poudarkom na prijaznosti uporabniku, tako da pride z vsemi potrebnimi video kodeki, flashem in javo. Jedro je 3.0, glavni uporabniški vmesnik pa kot rečeno GNOME Shell z določenimi razširitvami, imenovanimi "Mint Gnome Shell Extensions" (MGSE). Z njimi uporabnik dobi vso lepoto in druge bombončke iz paketa GNOME 3.2, vendar z uveljavljenimi elementi uporabniškega vmesnika iz GNOME 2, kot je spodnja orodna vrstica s start...

49 komentarjev

Linux Mint pridobiva priljubljenost

Gnome Shell + Mintovi popravki

vir: Slashdot
Slashdot - Po letošnjem mlačnem sprejemu novega Ubuntu uporabniškega vmesnika Unity je veliko uporabnikov prebegnilo h konkurenčni distribuciji Linux Mint. Mint je tako kot Ubuntu pripravljen z mislijo na nove Linux uporabnike, zato ga odlikujeta preprostost uporabe ter lep in dodelan uporabniški vmesnik. Do letošnje pomladi je v bistvu šlo za predelavo Ubunta, začenši s septembrom pa sistem v celoti osnuje na debianu unstable. Zdaj smo tik pred izidom 12. različice "Lisa".

Dvanajstka bo tako namesto Unity-ja uporabljala manj radikalen in zato bolj sprejemljiv Gnome Shell, vendar z svojimi prilagoditvami (Mint Gnome Shell Extensions). Mintovci ugotavljajo, da ima Gnome trojka sicer moderen in izpiljen videz, vendar s sabo prinese precej nov in...

55 komentarjev

Novosti v prihajajočem Ubuntu 12.04

Luskavec je med 30 in 100 cm velik strunar, ki živi v toplih predelih Afrike in Azije. Odlikuje ga značilni oklep iz lusk, ob nevarnosti pa se lahko zvije v kepo, podobno kot ježi. Aktiven je ponoči, ko vohlja predvsem za termiti. Njihova gnezda odpre z močnimi kremlji na prednjih tacah, nakar jih izvleče z dolgim in lepljivim jezikom. Zob namreč nima.

vir: Google
Phoronix - Naslednjo pomlad izide Ubuntu 12.04 Precise Pangolin ("natančni luskavec"), ki bo kot LTS (long-term support) različica z nami kar pet let, tokrat tudi za desktop okolja. Prinaša številne pomembne in hkrati kontroverzne novosti, zato ji je vredno posvetiti nekaj besed.

Prvič, namestitvena slika operacijskega sistema bo tokrat velika vsaj 750MB, kar več ne bo mogoče stlačiti na CD nosilce. Ubuntu bomo zato nameščali z DVD-jev ali še raje USB ploščic, oziroma kot nadgradnjo s prejšnje različice.

Privzeta različica bo 64-bitna, še vedno pa...

93 komentarjev

Ubuntu 11.10 nared

vir: Ubuntu
Ubuntu - Danes, na petek štirinajsti, je na voljo sveža različica popularne GNU/Linux distribucije Ubuntu 11.10 - Oneiric Ocelot (sanjavi mali leopard). Prenos je brezplačno na voljo na Ubuntovi domači strani.

Posebej revolucionarnih novosti niti ni. Grafični vmesnik Unity, ki je v aprilski izdaji deloval še nekoliko nedokončano in hroščato, je zdaj bistveno bolj dodelan. Opazili boste prenovljen (= uporaben) alt-tab switcher in pa nov iskalni vmesnik (leče, angl. lenses), ki omogoča integracijo iskalnikov v posameznih programih - npr. glasbenem predvajalniku Banshee ali twitter klientu Gwibber - naravnost v glavni sistemski iskalnik. Zdaj boste lahko posebej hitro našli priljubljen komad,...

184 komentarjev

GNOME 3 skoraj nared

Gnome Shell

Slo-Tech - GNOME Project je drevi izdal predogledno različico (release candidate) namiznega okolja GNOME 3. Razvijalci vas vabijo k prenosu in testiranju, končna različica pa naj bi bila nared 6. aprila, kar nameravajo pospremiti z release party-ji širom oble. Slovenski bo v četrtek, 7. aprila v ljubljanski Kiberpipi, pod organizacijo Skupine za slovenjenje gnome-si.

Glavna prednost trojke naj bi bil močno spremenjen in dodelan uporabniški vmesnik, GNOME Shell, ki ga dobro poznamo iz spora z Ubuntom; slednji se je po dolgoletnem sodelovanju raje odločil za konkurenčno okolje Unity. Glavni cilj Shella je približati Linux namizje povprečnemu uporabniku, zato je vmesnik precej poenostavljen in grafično spoliran. Prevladujejo velike ikone, na levi je...

36 komentarjev

Ubuntu opušča GNOME Shell zavoljo Unityja

Mark Shuttleworth

Slo-Tech - Na Ubuntu Developer Summitu smo izvedeli, da bo Ubuntu kot privzet vmesnik za uporabo izbral Unity, ki bo v verziji Natty Narwhal (Ubuntu 11.04) zamenjal GNOME Shell. Unity je Canonicalov projekt, ki je bil sprva zasnovan Ubuntu Netbook Remix, medtem ko je GNOME Shell vmesnik za prihajajoči GNOME 3.0, ki bo nared prihodnjo pomlad. Mark Shuttleworth iz Canonicala je dejal, da so se odločiti Unity postaviti za privzeto namizno izkušnjo za "uporabnike z ustrezno strojno in programsko opremo". Za delovanje Unityja namreč potrebujemo delujoč compositing, za kar je potrebno ustrezno 3D-pospeševanje. Unityju sicer še manjka kar precej do...

27 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

GNOME 2.6

GNOME 2.6

OSNews - Sadovi šestmesečnega trdega dela hekerjev, vzdrževalcev, prevajalcev, preizkuševalcev ter ekip za uporabnost in dostopnost okolja GNOME so danes postali javno dostopni. V težkem razvojnem obdobju, ko so preminuli kar trije pomembni sodelavci projekta, je namizno okolje pridobilo predvsem na uporabniškem vmesniku, hitrosti, zanesljivosti in vgrajenem sistemu pomoči. Na voljo sta tudi prvi kritiki ( 1 in 2), kot vedno pa lahko več informacij najdete v opombah ob izdaji.

20 komentarjev

GNOME in razvoj aplikacij

OSNews - Na OSNews je objavljen komentar tehnologije Mono, njenega razvoja in reakcij nekaterih podjetij. Avtorica napoveduje t.i. monorhijo in monopolizacijo, kar naj bi pomenilo, da bodo v bližnji prihodnosti vse nove aplikacije za GNOME razvite v Monu in C#. Poleg tega kritizira Sunovo stališče, ki je proti vsakršni vključitvi C# v Java Desktop System (JDS), ki temelji ravno na GNOME-u; po drugi strani pa se Sun ni potrudil niti toliko, da bi temeljito povezal Javo z zbirko orodij in s knjižnicami okolja GNOME.

Še ena novica v sklopu razvoja aplikacij za GNOME. Vladimir Silva, IBM-ov razvijalec, je predstavil spremenjeno izvorno kodo SimpLIstic sKin interface (SLIK) in spisal članek na temo razvoja aplikacij z naprednim uporabniškim vmesnikom za Linux in Unix .

2 komentarja

Nov GNOME tudi za Solaris

SUN - Iz SUN-a so sporočili, da bodo za svoj operacijski sistem SUN Solaris, ki ga razvijajo za SPARC in INTEL arhitekturo, ponudili tudi grafično okolje GNOME 1.4. SUN naj bi GNOME prevzel tudi kot standardno grafično okolje za prej omenjeni operacijski sistem. To je en velik plus za GNOME in še večji napredek k temu, da bo UNIX svet dobil neko univerzalno grafično okolje, pa čeprav jih je v igri kar nekaj. Tukaj pa je še screenshot desktopa.

2 komentarja