»

Vizualizacija hitrosti internetnih povezav na svetu

Ars Technica - M-Lab, v katerem sodelujeta New America Foundation in Google, je v zadnjih dveh letih zbral 300 TB realnih podatkov o hitrosti in kakovosti internetnih povezav uporabnikov po vsem svetu. V ta namen so jim razdelili orodja za merjenje in odčitke zbirali na svojih strežnikih. Sedaj so vse zbrane podatke posredovali Googlu, ki jih je nazorno vizualiziral.

Na njihovih straneh si lahko ogledamo hitrost prenosa (download), hitrost pošiljanja (upload), ping, število unikatnih odjemalcev in še nekatere druge karakteristike, ki so predstavljene na zemljevidu sveta. Prikaz lahko nastavimo, tako da si za velikost točke in njeno barvo izberemo poljubne meritve. Na spodnjem zemljevidu je prikazana...

7 komentarjev

EU kara Google

Posnetek Google Street Viewa iz Italije

CNet - Evropska unija je ta teden poslala pismo Googlu, v katerem ga je opozorila, da mora pred snemanjem mest za svojo aplikacijo Google Street View obvestiti o nameri. Prav tako so od Googla zahtevali skrajšanje časa hranjenja originalnih posnetkov z dvanajstih na šest mesecev. Google se je na zahteve odzval in pojasnil, da že sedaj na svojih spletnih straneh objavljajo vozni red svojega Street Viewa. Na očitke o kršenju pravice do zasebnosti odvračajo, da vsi posnetki prikazujejo javna mesta, pri čemer osebe, registrske tablice in podobno zameglijo, na zahtevo pa specifične posnetke izbrišejo.

Googlov izvedenec za zasebnost Peter Fleischer še pravi, da časa hranjenja originalnih posnetkov ne morejo skrajšati. Te držijo leto dni zato, da zagotovijo kakovost in točnost zemljevidov, da...

4 komentarji

Yahoo ponudil boljše zemljevide

Google News - Yahoo je javnosti predstavil beta različico storitve Yahoo Maps, direktno konkurenco Googlovim Zemljevidom, ki naj bi bila natančnejša pri pregledovanju ozemlja. Poleg satelitskih posnetkov si lahko pobliže ogledamo tudi nepremičnine in njihove osnovne podatke, zmogljivost aplikacije pa je zaradi drugačne spletne implementacije nekoliko slabša, kar se pozna predvsem pri hitrosti izrisovanja zemljevidov. Uporabniki bodo lahko Yahoojevo storitev uporabili tudi na svojih spletnih straneh, s čemer jo želijo avtorji popularizirati.



Kateri zemljevid bomo uporabljali sedaj?

10 komentarjev

Google Earth

CNet - Google spet preseneča. Tokrat z aplikacijo Google Earth, ki združuje satelitske posnetke Zemlje, zemljevide in seveda moč Googlovega iskalnika v karseda privlačni vizualizaciji geografskih informacij našega planeta.

Program ( ki ni nezahteven do mašince) si namestimo na svoj PC, podatke pa pridobiva prek internetne povezave. Izbiramo lahko med tremi različicami: brezplačno, tako za $20 letno ali $400 letno. Od našega prispevka je odvisna ločljivost slike, podpora za uvoz podatkov prek GPS-a ali preglednic, itd.

Po nekaterih virih so dolpoteg aplikacije na Google-u že ustavili.

Zelo dosegljiv pripomoček za učenje geografije in še vse kaj drugega...

72 komentarjev