»

Univerzitetna knjižnica v Bathu izmenični tok zamenjala za enosmernega

Slo-Tech - Iz zgodovinskih razlogov danes uporabljamo za prenos električne energije izmenični tok. O tem se je odločalo ob koncu 19. stoletja, ko je Edisonova struja zagovarjala enosmerni električni tok, medtem ko sta Nikola Tesla in George Westinghouse podpirala izmenični tok. Na koncu je prevladala uporaba izmeničnega toka. Razlogov je bilo več, odločujoči korak pa je bila odločitev podjetja Niagara Falls Power Company, ki je zgradilo hidroelektrarno, da izbere Westinghousovo podjetje.

Uporaba izmeničnega toka...

257 komentarjev

Širokopasovni internet po električnih kablih

engadget - Čeprav ideja ni nova, je širokopasovni internet, ki za medij uporablja električne kable končno dobil nekaj močno potrebnega zagona. IEEE, ki skrbi za vse elektronske tehnologije, je izdal prvi osnutek standarda za medmrežno komunikacijo po električnih kablih. Pot do sprejetja standarda je seveda še zelo dolga, saj je le-ta za standard IEEE 802.11n trajala kar dve leti od druge različice osnutka, a zdaj je vsaj realno razmišljati o internetu po električnih kablih. Delovna skupina novega standarda pričakuje hitrosti, večje od 100 Mb/s po kablih z izmeničnim tokom. Že sedaj je sicer mogoče kupiti opremo, ki električno napeljavo v hiši spremeni v lokalno mrežo, a so zmogljivosti te opreme večinoma daleč pod oglaševanimi. kako se bo tehnologija obnesla tukaj, bomo pa še videli.

20 komentarjev

Izdelali najmanjšo klavirsko struno na svetu

digg.com - Na Nizozemskem, na delftski univerzi za tehnologijo, so uspešno izdelali ter "uglasili" najmanjšo struno na svetu. Izdelana je iz ogljikovih nano-cevk in meri približno 2 nanometra v premeru ter 1 mikrometer v dolžino.

Sama struna leži na silicijevem oksidu, skozi katerega teče močan izmenični tok. Pod vplivom tega toka začne struna nihati za približno 8 nanometrov, s frekvenco nekaj deset MHz. S spreminjanjem frekvence in moči toka elektrike, ki teče skozi silicijev oksid, jim je uspelo dovolj napeti nano-cevke, da delajo kot strune.



Več informacij o izdelavi teh cevk je na Physorg.

20 komentarjev

Satelitski internet v VB

The Register - Torej, Britanska ISPja sta se odločila svojim strankam ponuditi enosmerno satelitsko povezavo z internetom za razumno ceno, ki se bo gibala od 20 do 30 funtov mesečno za neomejen dostop. Hitrosti dolvleke™ preko Eutelsat's Opensky sistema bodo segale do 1,5 megabita, medtem ko se bo za gorpoteg™ še vedno uporabljala klasična telefonska linija. Cena opreme in namestitve naj bi znašala okrog 200 funtov.

Konkurenčno podjetje Isonetric Broadband pripravlja prav tako enosmerni satelitski paket s hitrostjo 30 funtov ter 1 megabitno hitrostjo dolvleke™. Tudi tu še vedno potrebujete klasično telefonsko linijo ter kurite impulze za upload. Začetni stroški naj bi pri tem podjetju znašali okrog 300 funtov.

Pa naj še kdo kaj reče čez Telekom, ki vam za 10 prešernov (30 funtov) nudi dolvleko z 2 mbps ter gorpoteg s četrtino megabita.

7 komentarjev

Je prihodnost 3D?

The Register - To vprašanje nam postavljajo na Registru, kjer so razkrili Intelove načrte za prihodnost.. Ti se ozirajo v tretjo dimenzijo, in sicer gre za preprosto logiko. Sedaj so tranzistorji pločati, v primeru, da pa jih "dvignemo", dobimo tranzistor s tremi vrati. Tok lahko torej potuje na vrhu in ob straneh, s čimer dosežemo, da "enosmerno cesto pretvorimo v tripasovnico", so bili duhoviti pri Intelu.

Ključ za razvoj 3D tranzistorja je fizikalne osnove. Pod 30 nm pride do izgube toka, tako da je potreben drugačen pristop. Poleg tega pa nov pristop omogoča boljšo porazdelitev prostora.

Kdaj? Prej kot v petih ali desetih letih ne, so pesimistični pri Intelu.

0 komentarjev