»

Konec Microsofta, kakor ga poznamo?

Slashdot - Pri The Inquirerju so objavili zanimiv prispevek o trenutnem stanju Microsofta in mu napovedali mračno prihodnost. V članku na sedaj že klišejski način obravnava Linux in odprto kodo kot trenutno največjega tekmeca redmonskemu gigantu. Vendar tokrat pokaže še nekaj več. Newyorško borzo in prvo četrtletje, za katerega niso poročali o ogromnih dobičkih. Avtor vzroke išče v nezaupanju strani, nepravilni cenovni politiki, zapiranju svojih izdelkov pred zunanjimi razvijalci ter razvojnih napakah, ki so v njihovih produktih prisotne že od samega začetka.

Seveda so ta dejstva izrazito enostransko predstavljena, saj ima Microsoft mnogo dobrih strani. Vseeno predstavlja lep zaokrožen povzetek negativnih čustev.

Najbolj zanimivo od vsega skupaj pa je, da tisti, ki najbolj udirhajo čez Microsoft, vse skupaj servirajo na IIS strežniku s pomočjo dinamičnih ASP strani..

15 komentarjev

Zakaj uporabljati Mozilla Firebird?

Slo-Tech - Na uradni spletni strani projekta Mozilla Firebird se je pojavil "članek", ki predstavlja glavne odlike omenjenega brskalnika. Govori predvsem o prednostih v primerjavi z Mozillo, Internet Explorerjem in Opero, ki se kažejo na področju uporabnosti, hitrosti in prilagodljivosti - slabosti začuda ni. Zanimiv prispevek je tudi na spletni strani Mozilla Firebird Help, kjer se lahko seznanite s skoraj vsemi podrobnostmi o brskalniku, ki bo temelj za naslednji rod Mozille. Na voljo so številne preobleke in razširitve ter cel kup dokumentacije.

3 komentarji

Filmi in Linux

Linux Today - Vse večji kosi filmov so narejeni z računalniki, zadnje čase pa so še posebej modne 3d renderirane risanke. Zanimivo je, da ima Holywood blazno rad Linux (seveda zato ker je poceni), zato Linux vedno bolj sodeluje pri ustvarjalnem procesu, vse od risanja do renderiranja. Tako je igral pomambno vlogo tudi v nastajanju risank Evolution, Final fantasy in Shrek. Tule je zelo zanimiv prispevek, ki govori o tem, kako zakaj in kdaj uporabljajo Linux v podjetju DreamWorks, ki je verjetno eno najbolj znanih na svojem področju. Članek govori tudi o tem zakaj SGIje počasi mečejo ven in zakaj ne uporabljajo AMDjevih procesorjev. Zanimivo branje.

0 komentarjev

Končno spet Linux novice - tokrat 9 razlogov proti desktop Linuxu

ZDNet - Kot ste opazili, je zadnje čase precej malo Linux novic. To sicer ne pomeni, da smo se pisci polenili - zanimivih novic s področja Linuxa je enostavno (pre)malo. Razlog: bliža se poletje. Poleti je vse drugače, saj se ne dogaja nič posebnega. Ljudje postanejo leni zaradi poletne vročine, odhajajo na dopuste... Skratka služba jim je zadnja stvar. Saj razumete, kaj mislim. Sicer lahko pišem o novih beta driverjih, o novih kernel releasih (ki so v bistvu minor bug fixi), vendar ne bom ravno naletel na odobravanja glavnih Slo-Techerjev. Skratka Linux manijaki se boste morali zadovoljiti s kakšno novico manj. OK dovolj nakladanja. Da ne bo izgledala novica kot kup nepotrebnega jamranja, sem našel naslednjo zanimivost:

Do sedaj sem vedno pisal novice, v katerih je bil Linux izpostavljen kot dober desktop sistem. Da mi ne boste očitali, da vam o Linuxu prinašam samo dobre novice, slabe (vendar ne po vsebini) pa zanemarjam, sem vam našel ta članek. Govori o 9 razlogih, zakaj Linux NI...

4 komentarji

Shrek

ZDNet - Linux gre v kino. Oziroma, če greste vi, boste zelo verjetno gledali specialne efekte narejene z Linuxom. Po Titaniku in Toystory-ju je zadnji tak film (risanka) Shrek. Producenti DreamWorks očitno mislijo, da je Linux tisto pravo (prevedeno iz kapitalističnega novoreka = cenejše), o njem pa razmišlja tudi George Lucas s svojim Industrial Might and Magic. Linux v zvedznih vojnah? Linux goes to holywood. Zdaj, ko je tudi sploh najbolj kul program za 3D grafiko in animacijo Maya sportan na Linux, se res obetajo dobri časi. Mogoče ima to že kdo v Sloveniji, kak review?

0 komentarjev