»

MSI želi odpisati BIOS, prihaja UEFI

Slashdot - Ena izmed komponent računalnikov, ki se od začetka osebnih računalnik do danes ni bistveno spremenila, je BIOS. Prvi koraki tekstovne zagonske sekvence z obveznim piskom zvočnika na matični plošči bi utegnili postati zgodovina v naslednjih treh letih, če se bo prijela ideja o UEFI (angl. universal extensible firmware interface). MSI-jeve matične plošče ga bodo imele s koncem tega leta.

MSI bo konec letošnjega leta začel prodajati matične plošče, ki bodo imeli vgrajen UEFI. Prve bodo imele Intelov vezni nabor Sandy Bridge, ki obsega izdelke od začetnih plošč za nezahtevne uporabnike do najzmogljivejših. Njihov predstavnik za stike z javnostmi je dejal, da UEFI ne bo elitna komponenta...

77 komentarjev

ABIT in ASUSTeK: Konec s KT400A.

X-Bit Labs - Včeraj so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi ASUSTeK verjetno prenehal z izdelavo matičnih plošč temelječih na KT400A čipovje. Danes je odjeknila še ena tovrstna vest. Tajvanski viri namreč poročajo, da je podoben sklep sprejel tudi dobro poznani ABIT; odločili so se, da do nadaljnjega prenehajo z izdelovanjem vseh matičnih plošč za AMD-procesorje osnovanih na VIA-čipovjih. Več o tem tu in tu.

4 komentarji

Finančni rezultati

X-Bit Labs - Nekatera podjetja so že objavila svoje finančne rezultate za tretje četrtletje, druga tega še niso storila, a kanijo to storiti zdaj zdaj, nekatera na to še niso pomislila itd. No, danes so na X-Bit Labs objavili poslovne rezultate vseh tajvanskih podjetij, ki se ukvarjajo z izdelavo matičnih plošč. Tako najdete rezultate podjetij kot so Abit, ASUSTeK, ECS, MSI in druga zbrane v eni preglednici. Ste vedeli, da je ABIT pridelal največ izgube? Vse te in še druge informacije najdete v originalni novici na tem naslovu.

2 komentarja

Tudi ECS (pisano) s KT400

t - break - Tudi tajvansko podjetje ECS, ki se ukvarja z izdelavo matičnih plošč, je izdalo svojo matično ploščo, ki temelji na KT400 naboru, tajvanskega podjetja VIA - nova Elitka se imenuje L7VTA. Na spletni strani T-Break pa so se potrudili in spisali še vroč test te ECSjeve umetnine.
Vam je všeč barva? Vašim otrokom ali mlajšim bratom oziroma sestram bo sigurno! --alien-w

0 komentarjev

Na proizvodnjo grafičnih kartic se pripravlja tudi EPoX

X-Bit Labs - Značilnost številnih proizvajalcev matičnih plošč je, da se zaradi dejstva, da je izdelava matičnih plošč precej podobna "štancanju" grafičnih kartic odločijo, da se preizkusijo tudi v izdelovanju tiskanega vezja, ki ne vsebuje North in Southbridga, ampak čisto pravo grafični čip. Takih proizvajalcev je kar nekaj: med stare mačke spadajo ABIT, MSI in ASUS, med malce mlajše pa ECS, Leadtek, Soltek in še kakšen. V bodočem pa se utegne novincem pridružiti tudi EPoX, ki ga mnogi poznajo po izjemno kvalitetnih in navijalcem prijaznih ploščah. EPoX naj bi svojo prvo serijo grafičnih kartic predstavil aprila. Dobavitelj čipov zaenkrat še ni znan, vendar pa bi to najverjetneje utegnil biti ATI, ki je obnorel številne tajvanske proizvajalce. Po dobrem sklepanju X-bitov sodeč, bi napoved utegnila biti kar korektna, čeprav je napovedovanje prihodnosti velikokrat nehvaležen posel ....

0 komentarjev

Kvantiteta

X-Bit Labs - The Inquirer se je dokopal do informacij o tem, koliko matičnih plošč je 8 največjih tajvanskih proizvajalcev izdelalo.
  • ASUS=6.76 miljonov
  • Elitegroup=6.72 miljonov
  • MSI=4.91 miljonov
  • Gigabyte=4.625 miljonov
  • ABIT=1.265 miljonov
  • DFI=1.027 miljonov
  • Chaintech=0.793 miljonov
  • BIOSTAR=0.557 miljonov
Kot vidite je razlika med ASUS-om in Elitegroup-om minimalna. Ti dve podjetji se bosta v prihodnosti še zelo borili za prevlado na tržišču. Enako minimalna razlika je med zdej že večnima tekmecema MSI in Gigabyte, katerih boj za tretje mesto je postal že konstanta. Prihonji meseci bodo odličilni, saj se bodo podjetja lahko izkazala (ali pa popolnoma pogorela) z izdelavo matičnih plošč na Brookdale in VIA P4X266 čipovjih. Tisti, ki bodo trenutek ugodno izkoristili in naredili dobre matične plošče, ki bodo kupcu všeč, se jim obeta svetla prihodnost. No ja, vsaj do naslednjega čipovja.

0 komentarjev

Microsoft in AOL spet za pogajalsko mizo

Slo-Tech - O prvih pogovorih teh dveh gigantov je poročal že minmax, toda zadeve so se nekje vmes še dodatno zapletle. Kot poroča CNet, sta velikana vmes prekinila pregovore, sedaj pa so spet za pogajalsko mizo. Dve podjetji, ki se borita za prevlado na internetu namreč poskušata doseči dogovor o skupnem sodelovanju, toda interesi so pač preveč podobni, da bi lahek dogovor bil mogoč. Še vedno je namreč v sporu veliko stvari, od RealPlayer vs MediaPlayer zadeve do instant messaginga. Me prav zanima, kako se bo vse skupaj razvilo. Thnx Matej.

0 komentarjev