»

Tualatin in FCPGA?

Overclockers Australia - Na linijo je danes prišel članek o tem, kako modificirati svojega Tualatina za delovanje na starih i440BX ploščah. O tem je bilo že dosti govora, a se je vse vrtelo le okoli ameriških ter kitajskih hardveraških forumov. Po ugotovitvi prave teorije za izdelavo, si lahko na tej strani ogledate prakso, ki zahteva kar precejšnjo mero živcev, saj morate na Slot-FCPGA pretvorniku odstraniti vrhnjo plastiko ter povezati nekaj nožic med sabo za dovajanje ustrezne voltaže. Članek je interesanten tudi zato, ker je tip primerjal temperaturo Tualatina z in brez zaščitne ploščice. Zanimivo branje.

2 komentarja

AMD MP vs. Intel P4 Xeon

GamePC - Na GamePC so objavili primerjavo AMDjevega MP 1800+ (deluje pri 1.53 GHz) in Intelovega P4 1.7 GHz Xeon procesorja. Test je zelo obširen in obsega celih 12 strani. V zaključku pravzaprav pravijo, da sta oba procesorja odlična za večprocesorske sisteme, zelo stabilna in zmogljiva. Poleg tega, naj bi povprečen AMD MP 1800+ sistem stal približno 1/3 P4 1.7 GHz Xeon procesorja (cena se pozna poleg procesorja predvsem pri matičnih ploščah in pomnilniku) in pa, da bi bil opisovalčev procesor po izbiri vseeno P4 Xeon, saj AMD MP procesorji ne vsebujejo termalnih in varovalnih specifikacij strežniškega procesorja. Več o tem pa najdete tu.

17 komentarjev

Desktop-Tualatin mrtev?

The inquirer - Naslednikov trenutnega P3 procesorja, 0.13 mikronskega Tualatina, naj ne bi bilo več. No sicer pa sem o tej možnosti že nekaj časa nazaj govoril, sedaj pa naj bi se izkazalo za resnično. Tako naj bi Intel vse stavil na njihove P4 procesorje. Trenutna situacija pri Tualatin procesorjih je zelo zanimiva. Medtem ko lahko na Japonskem že kupujejo 1133MHz in 1200MHz procesorje Intel še vedno ni uradno najavil teh procesorjev. Pa tudi na uradni strani Intela lahko dobimo sheme in podatke o teh procesorjih. Vendar pa teh procesorjev ne najdemo med tabelo produktov, kot tudi ni nobenih cen za ta dva procesorja. Pri serverski različici Tualatina pa je podobno. No kakorkoli že. Bomo videli kako se bo vse razpletlo. Po poročanju The Inquirerja naj bi serverska različica bila dobavljiva. Prav tako pa lahko pričakujemo Celeron različico Tualatin procesorja.

0 komentarjev

Intel in "problemi" s Tualatini

The inquirer - Izgleda, da AMD-jevi Athloni niso edina konkurenca Intelovim Pentiumom 4. Intel je precej presenečeno ugotovil, da Tualatini po zmogljivosti sesujejo njegove Pentiume 4 (1.4 GHz Tualatin je prekašal 1.7 GHz Socket 423 Pentiuma 4). Pred tem pa se je zgodil še en zanimiv dogodek; Tualatini naj bi v dvojni navezi prekašali celo Intel Foster Xeon procesorje. Intel je zato že dalj časa razmišljal, da bi vse novejše Pentiume 3 predčasno "upokojil", vendar izgleda, da jih ne bo. Raje bo še nekaj časa počakal s predstavitvijo.

9 komentarjev

Tualatini samo za prenosnike

VR - Zone - Na IDFju, ki se je zgodil v Taipeiju, je v javnost pricurljalo nekaj zanimivih novic v povezavi s prihajajočimi 0.13 mikronskimi nasledniki Pentiumov3, Tualatini. Sicer je že nekaj časa bilo jasno, da bo Intel naredil vse, da bi v Desktop trgu prevladal Pentium4, ter da bo zato na nek način okrnil Tualatina (ki bi bil prevelika konkurenca Pentiumu4). Najprej so se pojavile informacije o precej višjih cenah dotičnih procesorjev, sedaj pa je postalo jasno, da bo Intel Tualatine popolnoma umaknil iz Desktop področja. Tako bodo procesorji na voljo le v prenosnikih in sicer skupaj z novim i830M (Almador) čipovjem. Dame in gospodje, z zagotovostjo lahko rečemo, da je Pentium3 mrtev. Vsaj kar se nas, navadnih uporabnikov, tiče...

5 komentarjev

Pentium4 kot desktop procesor

Heise - Sodeč po tem članku na Heise.de se je Intel odločil Pentium4 vrniti na tržni delež, ki ga trenutno oblvaduje Pentium3, torej desktop sisteme. Da bi to dosegli bodo seveda morali precej spustiti cene. Sicer se je P4 v zadnjem času precej pocenil, toda še vedno je precej dražji od svojih starejših bratov. No, Intel razmišlja v pravo smer in tako bi naj sistemi z najslabšimi P4 procesorji do konca tega leta veljali le še okoli $1000. K temu bo pripomoglo tudi Brookdale čipovje s podporo cenenemu PC133 SDRAMu, toda vprašanje je, ali bodo uporabniki hoteli kupovati takšne sisteme, saj bodo takrat že razširjeni Athlon DDR sistemi. Postavlja se tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s Tualatinom (0.13 mikronskim P3). Intel za ta procesor ne načrtuje večjega uspeha to leto: namenjen bo predvsem presnosnikom. V letu 2002 pa bodo predstavili prve Celerone s Tualatin jedrom in takrat bi se naj bolj razširili tudi med navadnimi uporabniki. ...

1 komentar