»

Evropska komisija razmišlja o uvedbi enotnih telefonskih številk

Heise - Leta 2000 so v Evropi poizkusili uvesti enotne telefonske številke, ki bi bile dosegljive iz celotnega prostora Unije po enotni ceni. Ta prvi ETNS (European Telephony Numbering Space) je žalostno propadel, saj ga vsi operaterji niso podprli, za številke je zaprosilo malo organizacij in leta 2005 so delovanje ETNS zaustavili, leta 2008 pa številke preklicali in projekt ukinili. Evropska komisija poizkuša uvesti drugo generacijo ETNS, poroča Heise. Trenutno so v fazi zbiranja predlogov javnosti, ki bo trajala do konca tega meseca (vprašalnik).

Trenutno so v igri tri možnosti, kako bo novi ETNS udejanjen. Prva možnost...

14 komentarjev

Facebook aplikacijam dal in kmalu odvzel dostop do naslova in telefonske številke

Neowin - Facebook je ta konec tedna nekoliko spremenil pravila igre in piscem aplikacij dal še več osebnih podatkov uporabnikov. Po novem bodo lahko aplikacije prebrale uporabnikov domači naslov in telefonsko številko, če sta seveda znana. Kot pri vseh podatkih, ki niso javno objavljeni, mora uporabnik potrditi, da jih želi deliti z aplikacijo; a kaj ko vsi ne berejo oken pred klikanjem Naprej. Nad spremembo uporabniki niso navdušeni, saj so objavo na Facebookovem blogu zasuli s komentarji, a so ti skrivnostno izginili. Graham Cluley iz Sophosa je spremembo označil kot novo stopnjo nevarnosti v Facebooku.

Danes pa so svojo politiko že spremenili in novost začasno umaknili. Kot so povedali za TG Daily, so spričo več polemik o nazoru osebnih podatkov...

30 komentarjev

Google Voice na voljo vsem (Američanom)

Google - Google je leta 2008 prevzel podjetje Grand Central, ki je tržilo spletno telefonijo (VoIP) in je uporabnikom omogočalo dosegljivost na eni sami številki kljub več telefonskim aparatom, ne glede na to ali so bili doma, v službi, v avtomobilu ali kje drugje. Google je storitev predelal in iz nje napravil Google Voice, ki deluje že dobro leto. Vse doslej je bila njegova uporaba omejena na obstoječe stranke Grand Centrala, te dni pa ga je odprl vsem, tako da za pridružitev ni več potrebno vabilo obstoječega uporabnika. Uporaba je sicer geografsko omejena na Združene države in Kanado.

Google je želel v eni storitvi združiti vse telefonske številke, tako da uporabnika ne bo potrebno klicati na mobilni telefon, službeni telefon, domači...

14 komentarjev

EU proti .NET tehnologiji

Reuters -

Evropski uniji je očitno zasmrdela ta Microsoftova tehnologija, saj si hoče stvar dodobra ogledati. Pri EU želijo biti namreč prepričani, da .NET Passport v skladu z evropskimi zakoni o varovanju podatkov - Uporabnikove podatke lahko firma uporabi ali posreduje tretji osebi le na podlagi uporabnikovega dovoljenja.

.NET Passport storitev, je namenjena predvsem olajšanju poslovanja po internetu, saj omogoča uporabnikom (danes že več kot 100 mio registriranih uporabnikov), da shranijo uporabniško ime, geslo, številko kreditne kartice, ipd na eno mesto, na .NET. Če se še niste registrirali - uporabnik mora vpisati elektronski naslov, telefonske številke ter zgoraj naštete podatke. Microsoft trdi, da je to čisto prostovoljno.

Microsoft v svojo obrambo seveda trdi, da je .NET Passport popolnoma varen in da sovpada z EU zakoni...

8 komentarjev