»

VIA zamenjuje KT133 s KT133E

X-Bit Labs - Sodeč po tej novici na X-bit labsih izgleda, da bo VIA poizkušala proizvajalce matičnih plošč preusmeriti iz KT133 na KT133E chipset. VIA pravi, da je KT133E, KT133A, vendar ne podpira AMD-jevega 266 MHz vodila. KT133E in KT133A sta v bistvu popolnoma združljiva chipseta (beri: enaka). Edina razlika med njima je, da proizvajalci na KT133A natikajo železna hladilna rebra, na KT133E pa plastična rebra. S tem hoče VIA dokazati, da je KT133A mišljen za višje frekvence, KT133E pa za nižje. Resničnost je drugačna, saj se odsotnost kovinskega hladilnika na KT133E ne pozna preveč. Najvišji doseženi frekvenci teh dveh chipsetov se razlikujeta samo za 5-10 MHz. Čeprav KT133E uradno ne podpira procesorjev na 133 MHz vodilu, se v praksi izkaže, da z njimi deluje čisto v redu. Zanimivo, kako lahko podjetja zapeljejo kupce . Matične plošče, ki bazirajo na tem chipsetu trenutno ne dopuščajo navijanja čez 117 MHz, vendar se bodo gotovo pojavile tudi take, ki bodo omogočale navijanje FSB-ja do 133...

1 komentar

FIC predstavil KT266 matično ploščo

X-Bit Labs - FIC je na področju matičnih plošč, ki podpirajo AMD-jeve procesorja kar znano podjetje, saj je bil eden izmed prvih podpornikov prvih Athlonov. Pred kratkim so predstavili svojo prvo matično ploščo, ki bazira na KT266 chipsetu - AN11. Ker plošča bazira na KT266 čipovju, podpira tudi Viino V-Link tehnologijo, ki omogoča višje hitrosti sistemskega vodila (266 MHz). Plošča ima 1 AGP 4x, 5 PCI, 1 ACR in 3 DIMM (do 3GB of DDR SDRAM), vsebuje pa še Viino zvočno kartico, ki je integrirana v Southbridge, ATA 100 krmilnik s podporo RAID-u in 4 USB vtiče. Zraven plošče dobimo tudi nekaj uporabnih programov, omogoča pa tudi overclockerske nastavitve. Več o plošči tukaj.

0 komentarjev

Prvi testi ABIT KT7E

VIA Hardware - Se spomnite, ko sem vam govoril o novi ABIT matični plošči na VIA KT133E čipovju? Se? Dobro. Danes so se pojavili prvi testi te matične plošče. Čeprav niso zelo zanesljivi (objavila jih je stran, ki je zelo vdana VII, VIA pa je jasno navdušena nad lastnim izdelkom), nam dajo vsaj približen vtis, kako se plošča obnese. Kakor sem že omenil, je VIA KT133E čipovje podobno VIA KT133 čipovju, ker uradno podpira FSB le do 100MHz. ABIT očitno dela čudeže. Na testu, ki si ga lahko preberete tukaj, jim je FSB uspelo naviti do zavidljivih 147MHz. To pa je še bolj podobno KT133A čipovju. Plošča pa je sploh privlačna ne le zaradi svojih tehničnih zmogljivosti, ampak tudi zaradi strašno lepe modre barve. V vzporednem testu, ki so ga fantje opravili, KT7E premaga KT7A v SiSoft Sandri. Ti novi rezultati me osebno zelo presenečajo. Mislil sem, da bo VIA KT133E čipovje namenjeno bolj spodnjemu visokemu razredu in da bo KT133A čipovje kraljevalo v visokem visokem razredu. Zdi se mi, da so to...

0 komentarjev

AMD v rahlih težavah

X-Bit Labs - Sodeč po nekaterih virih se AMD trenutno ubada s težavami, ki jih je povzročila njihova napačna ocena trga. Podjetje je namreč v prvi četrtini tega leta nameravalo prodati 3.5 milijona Athlon in 4.4 milijona Duron procesorjev, toda vse se jim očitno ne bo izšlo. Izkazalo se je namreč, da je povpraševanje po močnejših Athlonih dejansko večje, in tako imajo sedaj težave z dobavo, medtem ko prodaja Duronov ne gre tako dobro. Vsekakor bodo težavo hitro razrešili, saj si ne smejo privoščiti takšnega fijaska, kot si ga je Intel s svojimi fantomskimi procesorji.
Zanimivo je predvsem dejstvo, da se Duroni ne prodajajo tako dobro. Tukaj gre vsekakor za globalno oceno, saj so to še vedno zelo popularni retail procesorji. Zatakne se pri OEMih in ustreznih integriranih čipovjih, ki jih enostavno ni. Zato se veliko OEMov še vedno zateka k uveljavljeni low-cost kombinaciji Celeron in i810/E/E2. Upajmo, da se bo to spremenilo s prihodom ustreznih VIAinih KL133 in KL133E čipovij....

1 komentar

Resnica o KT133E čipovju

X-Bit Labs - X-Bit Labovci so dobili nekaj zanesljivih informacij o VIAinem KT133E čipovju. Dotični izdelek se je tu pa tam pojavljal v raznih napoveih za prihodnost, toda nihče prav ni vedel, kaj se skriva za tem imenom. No, sedaj je znano: KT133E je le različica starega KT133 čipovja, izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji. Druge specifikacije so popolnoma enake, le poraba energije in, najpomembneje, cena, bosta precej nižji. Verjetno bo podjetje to čipovje ponudilo kot low-cost varianto (skupaj s KL133/KL133E), KT133A pa bo namenjen zahtevnejšim sistemom.

0 komentarjev

KT133 vs KT133A vs ALi MAGiK1

HardOCP - Na HardOCPju si lahko preberete zanimivo primerjavo treh trenutno aktualnih SocketA čipovij. Poleg klasike KT133 so testirali tudi novo KT133A in ALI MAGiK 1. Dejansko je test zelo zanimiv, saj do neke mere pokaže, kaj lahko pričakujemo od DDRja ter ali se ga izplača kupovati, ali pa naj ostanemo pri dobrem starem SDR ramu in KT133/A čipovju.

0 komentarjev

ABIT KT7A RAID

ABIT - ABIT je najavil, da bodo kmalu začeli s proizvodnjo KT7A plošče. V bistvu gre za legendarno KT7 platko, ki ji bodo nadgradili vezno čipovje v VIA KT133A, kar pomeni, da bo po novem podpirala tudi 266MHz zunanjo frekvenco. Vse druge lastnosti so praktično enake, kar pomeni tudi SoftMenuIII in RAID različico. Kmalu!Mimogrede, če vam še vedno ni najbolj jasno, kaka je razlika med VIA KT133 in KT133A čipovjem, vam predlagam, da si ogledate Anandov test. Ta zajetna stvar bi vam res morala razjasniti obzorja [;)].

0 komentarjev

VIAini načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Na x-bit labs sem zasledil bojda neuradne informacije o VIAinih načrtih za vezna čipovja. Velikan ima v ognju kar nekaj železj, najbolje bo, da si kar pogledamo:Za AMD platforme:
  • KT133A: V bistvu gre za KT133 čipovje s podporo za 266MHz zunanjo frekvenco, ki jih imajo novi TBirdi... Masovna proizvodnja se bo začela zgodaj naslednje leto.
  • KT266: Čipovje podpira 200/266MHz FSB, PC133 SDRAM, DDR SDRAM in V-Link. Nekakšna punčka za vse, torej. Masovna proizvodnja v prvem četrtletju 2001.
  • KM133: Integrirana različica KT133 čipovja z vgrajeno S3 Savage4 grafiko. Proizvodnja se bo začela že ta mesec.
  • KL133: Različica KM133 brez podpore za zunanjo AGP grafiko. Proizvodnja prav tako ta mesec.
  • KLE133: Popolnoma enako čipovje, kot zgoraj omenjeni KLE133, le da ima namesto S3 Savage4 grafike integriran Trident Blade 2D/3D. Testni primerki bodo na voljo že ta mesec.
  • KM133A: Različica KM133 čipova z, uganili ste, podporo za 266MHz zunanjo frekvenco. Primerki bodo na voljo to mesec, masovna proizvodnja...

0 komentarjev