»

Blokade in cenzura interneta na Bližnjem vzhodu

Slashdot - Zaradi protestov v arabskem delu sveta, ki so zajeli Tunizijo, Libijo, Bahrajn, Jordanijo in Jemen, države v tem delu sveta krčijo dostop do interneta. Vsakih nekaj dni pišemo, da je ta ali ona država začela cenzurirati ali kar popolnoma blokirati internet, tako da je vsemu skupaj kar težko slediti. Craig Labovitz je na svojem blogu pripravil pregled dogajanja na Bližnjem vzhodu.

Medtem ko je Egipt že pred časom vnovič vzpostavil internetne povezave s...

0 komentarjev

Zaradi protestov tudi Libija onemogoča dostop do interneta

ComputerWorld - Kakor se protivladni protesti kakor požar širijo po arabskem svetu, se veča tudi število držav, ki so omejile ali povsem onemogočile dostop do interneta. Egiptu in Bahrajnu se je pridružila tudi Libija, kjer so v petek potekali siloviti protesti. Libija ni odgovorila le s strelnim orožjem, ampak tudi z omejitvijo dostopa do interneta.

Njihov glavni ponudnik dostopa do interneta General Post and Telecommunications Company je v včeraj ob 1.18 uri po lokalnem času začel prekinjati povezave z mednarodnimi omrežji. Iz Libije poročajo, da je nedosegljiva velika večina spletnih strani. Internet je dostopen občasno, pri čemer je Facebook blokiran ves čas, Twitter pa bojda ne....

0 komentarjev

Bahrajn zaradi protestov verjetno filtrira internetni promet

ComputerWorld - Protivladni protesti so se iz Tunizije in Egipta prelili po velikem delu arabskega sveta, tako da niso obšli niti majhne otoške državice Bahrajn v Perzijskem zalivu. Ker demonstranti že štiri dni zahtevajo abdikacijo kralja, jih je policija razgnala s silo, borijo pa se tudi z naraščajočo cenzuro interneta.

Podjetje Arbor Networks poroča o zmanjšanju internetnega prometa v Bahrajn in iz njega za okoli petino v primerjavi z ustaljenimi vzorci. Podatki 100 ponudnikov dostopa do interneta po vsem svetu kažejo, da se je v Bahrajnu okrepilo filtriranje prometa. Za razliko od Egipta Bahrajn ni povsem prekinil povezljivosti, a obstojijo močni indici o manipulaciji.

Največji bahrajnski ponudnik dostopa do interneta Batelco je v državni lasti. Objavili so...

0 komentarjev

Internet v Egiptu spet dostopen

BBC - Medtem ko so razmere na egiptovskih ulicah vsak dan bolj kaotične, se na internetu situacija normalizira. Včeraj ob 11.34 uri po lokalnem času so namreč v Egiptu vnovič vzpostavili predhodno prekinjene internetne povezave, tako da so vsi štirje veliki ponudniki dostopa do interneta spet dosegljivi iz mednarodnega naslovnega prostora, hkrati pa imajo tudi prebivalci dostop do interneta. Prav tako so ukinili blokadi Facebooka in Twitterja, s katerima se je omejevanje interneta pred popolno blokado sploh začelo. Dostopne so egiptovska borza, banke, univerze, veleposlaništva, podjetja itn.

Uradnega obvestila ali izjave iz Egipta ni. Mediji špekulirajo, da gre bodisi za ukrep, ki bo...

2 komentarja

Egipt ugasnil še zadnjega delujočega ponudnika dostopa do interneta

BBC - Včeraj smo obširno opisali, kako so egiptovske oblasti izključile skoraj celotni internet in kakšne alternative so prebivalcem ostale. Edini ponudnik dostopa do interneta, ki je še imel povezljivost z mednarodnimi omrežji, je bil Noor, pri katerem gostujejo tudi egiptovska borza, Coca-Cola, Exxon, letalstvo, univerze, bančni sistemi in druge finančne ustanove. Včeraj so v Egiptu od interneta odrezali še Noor, tako da klasičnega dostopa do interneta v tej državi ni več. To je bil bržkone odgovor vlade na uporne državljane, saj je mnogo uporabnikov Noora na svojih brezžičnih usmerjevalnikih odstranilo gesla, tako da je lahko do interneta prek njih dostopalo...

33 komentarjev

Kako je Egipt izklopil internet in kako so se prebivalci prilagodili

Od petka je nedosegljivih okrog 90 odstotkov omrežij v Egiptu.

Slo-Tech - Ko so v četrtek in petek v javnost prišli prvi podatki, da je Egipt zaradi protestov blokiral dostop do interneta, smo to vzeli za dejstvo. Še en režim, ki si skuša ljudstvo pokoriti tudi s spodkopavanjem telekomunikacij v državi. Toda internet ni centraliziran medij in ni ga moč kar izklopiti pet minut pred polnočjo, ker bi se Mubarak pred spanjem odločil ugasniti internet. Popolna blokada interneta v državi terja temeljito pripravo in natančno izvedbo, prebivalstvo pa potem kljub temu poišče alternativne načine komunikacije.

V petek ni nihče najavil izpada interneta v Egiptu, temveč je preprosto izginilo 3500 internetnih poti (BGP-routes), ki navadno potekajo v Egipt, piše NetworkWorld. Večina avtonomnih sistemov iz Egipta je nehala objavljati...

37 komentarjev

Egipt v celoti odrezan od interneta

vir: BBC
BBC - Včeraj smo poročali, da je Egipt blokiral dostop do Facebooka in Twitterja, da bi preprečil organizacijo in podpihovanje uporov, ki so se v državi razplamteli proti voditelju Hosniju Mubaraku. Na prvi pogled se je zdelo, da so blokade začasne narave, saj je bilo vmes moč dostopati do strani, a se je z naraščajočo jakostjo protestov okrepila tudi blokada interneta. Od danes je v Egiptu blokiran praktično ves dostop do interneta.

Kot poročajo podjetja, ki se ukvarjajo s spremljanjem internetnih povezav, so danes ob 23.34 uri po srednjeevropskem času ugasnili vse usmerjevalnike pri egiptovskih ponudnikih dostopa do interneta, tako da je država informacijsko odrezana od sveta. V Egiptu so...

573 komentarjev

Nova odpuščanja

Slo-Tech - Spet poročamo o odpuščanjih. To pot začenjamo na tej strani Atlantika, saj bo finski konglomerat Nokia Siemens Networks na cesto poslal 1820 zaposlenih. Od tega bodo odslovili 750 delavcev na Finskem, 500 pa v Nemčiji, 50 v Egiptu in 20 v ZDA. Prav tako bodo primorani prodati obrat v nemškem Durachu, ki ga bodo prevzeli njegovi trenutni menedžerji.

Naslednji v vrsti stoji britanski ponudnik dostopa do interneta, telefonije in televizije Virgin Media. Da bi do leta 2012 prihranili 120 milijonov funtov, bodo odpustili 2200 zaposlenih, kar znaša 15 odstotkov vse delovne sile. Takšno postopanje je nujno, pravijo, da bi se rešili iz finančne zagate, v kateri so se znašli spričo milijardnega dolga od vlaganja v britansko telekomunikacijsko omrežje.

Skok na drugi konec sveta. Tajvanski proizvajalec elektronike Leadtek se bo zahvalil za sodelovanje 450 zaposlenim. Leadtek izdeluje grafične kartice izključno za nVidio, ki pa ga ni uvrstila med šest preferiranih partnerjev, kar pomeni, da...

4 komentarji