»

PC Geiger

hardCOREware - Če se še spomnite, je alien-w pred časom za Slo-Tech testiral Asus iPanel Deluxe, srčkano napravico, katero smo vgradili v 5.25" režo ter preko nje spremljali delovanje našega računalnika. No, naprava vseeno ni bila popolna, nekakšno izboljšano sorodnico pa predstavlja PC Geiger, katerega opis si preberite na tej HardCoreWarevi strani. Zadeva je malček neprijazna do končnega uporabnika, saj jo je potrebno sestaviti, kar zna pobrati kakšno urico časa ter tono živcev, a nas prijazno preseneti, ko jo priključimo v delovanje. Poleg tega, da zna izpisati kode med zagonom (HEX POST Code, lastnikom EPoXovih plošč že znana zadeva), nam zna povedati tudi, kako obremenjeni so PCI, FireWire ter USB. Pa še kovinske barve je [:D]! Klik!

1 komentar

ASUS A7V266-E

Lost Circuits - VIA KT266A se počasi prijemlje tudi med najzahtevnejšimi proizvajalci. Tako je ASUS pred kratkim splavil ploščo A7V266-E, ki poleg izjemne prepustnosti, ki jo omogoča KT266A, omogoča še nekaj dobrot. Prvo, kar bo opazila večina uporabnikov, je že kar tradicionalna ASUS-ova kakovost in stabilnost plošče. Ker je ASUS podjetje, ki se ukvarja predvsem z navijalskimi produkti, je v ploščo vgrajena pestra paleta raznih overclockerskih nastavitev. Čeprav se je ASUS odpovedal nastavljanjem z mostički in se raje podal na pot ABIT-ovega SoftMenuja, lahko še vedno postorimo veliko z tistimi mostički, ki so še vedno na plošči. Za malce bolj zahtevne so ASUS-ovci namenili 1 AGP Pro režo, podporo pametnim karticam, RAID krmilnik in malce bolj kvaliteten Cmediin zvočni čip, ki omogoča kar 6-kanalni zvok, ki v vseh pogledih prekaša standardni AC'97, ki ga številni proizvajalci naborov tako radi zapečejo v svoje čipe. Zanimiva je še možnost, da lahko izbirate med Promisovim krmilnikom ali tistim,...

0 komentarjev

Dual-Tualatin DDR matična plošča

X-Bit Labs - Podjetje IWILL, ki se ukvarja z matičnimi ploščami, a je marsikateremu uporabniku neznano, je pred kratkim predstavilo prvo matično ploščo, v katero lahko vtaknemo dva Tualatin procesorja. Plošča se imenuje DVD266u-RN in bazira na VIA Apollo Pro266T naboru. Podpira najnovejše 1.26 GHz Tualatine s 512 KB predpomnilnika in vsebuje 4 DIMM reže za do 4 GB registriranega ECC PC2100 DDR pomnilnika. Opremljena je tudi s 5 PCI in 1 AGP 4x/Pro režo ter podpira Quad Channel ATA-100, na katerega lahko priključimu 8 IDE naprav. Na plošči bomo našli še CMI8378 zvočni čip in integrirano 10/100 LAN kartico.

0 komentarjev

Pridnost

Tom's Hardware - Fantje pri stricu Tomu so res pridni. Pred kratkim so naredili velik test matičnih plošč na AMD760 čipovju, zdaj pa, verjetno zato, da ne bi pokvarili tradicije, naredili še test matičnih plošč na VIA KT266 čipovju.
Na test so postavili: Aopen AK77 Plus, Asus A7V266, Biostar M7VIB, Chaintech CT-7VJD2, DFI AD70-SR, DFI AD72-SR, Epox EP-8KHA, Fujitsu-Siemens D1279, Gigabyte GA-7VTX, Jetway 866ASR, MSI K7T266 Pro (MS-6380), QDI KD7 (K7V 8366), Shuttle AK31, Shuttle AK32, Soltek SL-75DRV, Soyo SY-K7V (Dragon), VIA VT5431E. Sodeč po testih je najitrejša v Kvaki3 Asus A7V266 (DDR). Drugače pa sta se v drugih testih MSI in Soltek izkazala za najitrejša. Njihova ugotovitev? Če že kupujete DDR matično ploščo zdaj (kar ne priporočajo) vzemite raje AMD760.

1 komentar

Problemi z ASUS A7A266 matično ploščo

The inquirer - ALi Magik je chipset, ki ga pravi računalničarji niso nikoli preveč čislali, saj je kar precej zaostajal za konkurenco. Čeprav chipset zaostaja za konkurenco, pa to ni bila ovira za velike proizvajalce (ASUS), ki so ga dobesedno razgrabili. Ali se jim je izkoriščanje tega chipseta izplačalo? Če si ogledamo ASUS A7A266 matično ploščo, gotovo ne. Na The Inquirerju sem zasledil novico, da se je 1.2 GHz Thunderbird v navezi s Copper Orbom na tej plošči prav nemarno grel (56 stopinj C). Isti procesor so preizkusili še na ASUS A7V-133 (VIA KT133A chipset) plošči z istim hladilnikom, kjer je temperatura padla na 33 stopinj C. Kaj je botrovalo taki razliki trenutno še ni znano (ASUS še ni dal uradne izjave). Mogoče je šlo za defektno matično ploščo ali za slabo odčitavanje temperature (odčitavanje v BIOS-su). Že dalj časa je namreč znano, da nekateri proizvajalci (ali je tako tudi pri ASUS-u, ne vem) postavljajo senzorje za temperaturo pod procesor, kar pa ne omogoča ravno najboljšega...

2 komentarja

ASUS A7V266

X-Bit Labs - ASUS bo začel pošiljati svojo novo DDR matično ploščo, A7V266, poobčaščenim distributerjem.
Naj vam malo osvežim spomin; A7V266 bazira na VIA KT266 DDR čipovju. Ima eno AGP Pro režo, 5 PCI rež, 1 CNR režo in 6 USB vhodov. Kot opcijo pa je na njej še CMI-8738 zvočni kontroler. Podpira pa tudi ASUS iPanel.
ASUS je to "plato" nameraval izdati že februarja, a se je premislil. Raje je, kot nizko proračunsko rešitev, ponudil A7A266 na Ali MaGiX 1 čipovju. Sedaj, ko je končno jasno, da MaGiX1 smrdi, bo ASUS izdal A7V266. Prijazno, a? Medtem časom pa ASUS-ovi inžinirji niso počivali. S prvotne rev. 1.02 so prešli na rev 1.05, ki je tudi končna verzija....

0 komentarjev

ASUSovi načrti za bližnjo prihodnost

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so dobili tudi nekaj neuradnih informacij o načrtih enega izmed naših najljubših proizvajalcev matičnih plošč, ASUSa. Pa poglejmo:

Za Intelove procesorje:
  • CUV4X-E: Na začetku januarja bomo videli to naslednico popularne CUV4X, ki se od svoje predhodnice loči po VIA 686B SouthBridgu. CUV4X bodo prenehali dobavljati koncem januarja.
Za AMDjčke:
  • A7M266: Ta AMD 760 plošča naj bi se pojavila koncem januarja.
  • A7V133: Ta plošča na KT133A čipovju bo nasledila ASUS A7V. Dobava se bo začela koncem januarja, A7V pa bodo prenehali dobavljati nekje sredi marca. Prodaja A7VPro (enako, kot A7V, le brez Promise ATA100 kontrolerja) se bo nadaljevala...
Še ena zanimiva stvarca: A7A266 ploščo so popolnoma umaknili iz načrtov za januar. Šlo je za ALi MAGiK 1 DDR ploščo, mogoče pa jo bomo ugledali februarja.

0 komentarjev