»

Prihaja GeForce 9600 GSO

Guru 3D - Zmešnjava pri oznakah nVidiinih grafičnih kartic je že sedaj precejšnja, če gre verjeti govoricam pa bo po prihodu grafične kartice GeForce 9600 GSO še večja. Kljub temu, da je nova grafična kartica vsaj po imenu sodeč sorodnica GeForca 9600 GT pa temu ni tako, saj v osnovi gre za GeForca 8800 GS, ki temelji na nekoliko oklestenem jedru G92, ki premore 96 Shader enot, sama grafična kartica pa 384 MB 192-bitnega pomnilnika. Izbiro frekvence jedra ter pomnilnika je nVidia prepustila posameznim proizvajalcem grafičnih kartic, le te pa naj ne bi bile nižje od 550 MHz v primeru jedra oziroma 800 MHz pri pomnilniku. Poleg svobode pri izbiri frekvenc bodo proizvajalci imeli svobodno roko tudi pri izbiri dizajna PCB-ja grafične kartice. Luč sveta naj bi nova grafična kartica zagledala maja.

Več o tem si preberite na Guru3D.

25 komentarjev

NV40?!

X-Bit Labs - Na dan so pricurjale neuradne informacije o nVidiinem novem grafičnem čipu s kodnim imenom NV40. Kljub temu, da je nVidia uradno priznala, da je bil NV30 čip pravi polom, se še vedno drži 6-mesečnega ciklusa najave novih čipov, torej si lahko kmalu obetamo novo presenečenje. NV40 naj bi bil dvakrat hitrejši od svojega predhodnika. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo arhitektura čipa polpolnoma nova.

Po spletu se širijo tudi izjave, da naj bi bil najboljši sistem za igranje zahtevnih iger osnovan na nVidiini GeForce FX 5900 grafični kartici, AMD-jevem Opteron procesorju in matični plošči s prihajajočim nVidia nForce 3 vezjem, medtem ko izdelovalcem iger nVidia priporoča svojo profesionalno grafično kartico Quadro. Torej lahko uradno najavo NV40 pričakujemo nekje v novembru, same grafične kartice pa proti koncu tega leta ali v začetku naslednjega. A ne pozabimo na konkurenčno podjetje ATi, od katerega lahko kaj kmalu pričakujemo napoved novega čipa, ki bo odgovor na nVidiin NV40. Klik!

15 komentarjev

Samsung odpira novo tovarno

The Register - Korejski gigant Samsung Electronics želi utrditi svoj položaj na Vzhodu z odprtjem nove tovarne LCD monitorjev na Kitajskem. ki se razprostira na območju velikem 100.000 m2. Nova tovarna v Suzhou bo tako proizvedla 160.000 modelov mesečno, obratovati pa naj bi začela v drugi polovici prihodnjega leta.

Očitno se število LCD monitorjev le povečuje, saj naj bi po napovedih Displaysearch njihovo število preseglo prodajo klasičnih CRT monitorjev v letu 2004. Klik!

1 komentar

Nova GF3 grafična iz Leadteka

hardware.fr - GF3 grafične kartice se kljub visoki ceni dobro prodajajo. Tako so se proizvajalci odločili za popestritev teh grafičnih kartic. Tako je Leadtek zamenjal svoje GF3 kartice z novo verzijo le teh t.i. WinFast GF3 TDH. Na novi kartici je prvo, kar nam pade v oči, velika sprememba hlajenja same grafične kartice. Tako so nanjo namontirali izredno velik aluminijast hladilnik, ki se razprostira tudi na pomnilniške čipe. Tako so izredno izboljšali samo hlajenje grafične kartice. Prav tako pa se na sami grafični kartici nahajajo LED diode, ki nam omogočajo ugotoviti problem (če seveda nastane). Do sedaj smo to poznali samo na matičnih ploščah (MSI,..). Hardware monitor funkcija pa skrbi, da se nam kartica ne pregreje, če se bomo odločili za...

0 komentarjev

Gainward GF3 "GOLDEN SAMPLE"

Overclockers Australia - Kartic na katerih je pricinjen GeForce 3 je danes kot listja in trave. Ravno zaradi tega je za tržni uspeh kakršnekoli GF3 kartice pomembno, da izstopa iz povprečja. Ena izmed takih, ki se povzpnejo nad povprečje je gotovo Gainward GF3 CARDEXPERT, ki nosi posebno oznako "Golden Sample". Ta oznaka ne pomeni nič drugega kot to, da je kartica posebej namenjena tistim, ki bi radi iz svoje grafične kartice iztisnili kar največ. Prvo kar človeku pade v oči je rdeča barva kartice. Izstopa samo hladilnik, ki je črne barve. Na kartici je še 64 MB ELITE DDR pomnilnika, VGA in S-VIDEO izhod. Vendar nas lep design še nikoli ni prepričal v same zmogljivosti določene kartice. Tako menijo tudi na Overclockers Australia, kjer so kartico dodobra stestirali v benchmark programih, preizkusili pa so tudi njene overclockerske zmožnosti. Dobili so precej impresivne rezultate: jedro procesorja so navili do 240 Mhz, RAM pa se je potil pri 550 Mhz. Da tako navita grafična kartica ni kar tako, se lahko...

0 komentarjev

Kdaj bo Geforce 3 na voljo?

Broken Pixel - Prevod predstavnika za VisionTek, enega od podjetij, ki bodo na svoje grafikulje spajkale Geforce 3 čip:
"Na podlagi prošnje, ki je prišla iz nVidiinih logov, ne bomo izdali Geforce3 kartice testerjem ter distrubuterjem, dokler nVidia ne proizvede uradnih gonilnikov. Gonilniki bodo pa zagotavljali, da bodo kartice testerjem čimbolj predstavile Geforceove funkcije ter izrazile najvišjo možno kvaliteto ter bodo identične karticam, ki jih bomo poslali končnim uporabnikom."

Če vam iz "komercialne slovenščine" prevedem to v jezik povprečnega računalničarja, ki ima moralne zadržke proti branju MED vrsticami, vam povem tako: nVidiini gonilniki, ki naj bi poganjali Geforce3 (10.80 ter 11.00) so trenutno, vsaj izgleda tako, še nezanesljivi ter ne podpirajo vseh možnosti, vgrajenih v GF3. Če pa mislijo testerjem poslati ENAKE produkte kot distributerjem, to pomeni, da VisionTek svoje GF3 kartice ne bo izdal še vsaj 3 do 4 tedne. Mar to pomeni, da so bili vsi dosedanji testi referenčnih GF3...

4 komentarji