»

Khan Academy na torrentih

Slo-Tech - O spletni strani Khan Academy smo na naši strani že pisali, nazadnje po zmagi na Googlovem natečaju, a dobre strani gre vsake toliko vnovič omeniti. To pot za omembo izkoriščamo novost na Khan Academy, ki odslej svoje izdelke nudi tudi prek torrenta.

Khan Academy je spletna stran, ki jo je v ZDA ustanovil Bangladeševec Salman Khan. Na njej najdemo kratke, največ petnajst minutne videoposnetke elektronske table in krede, kjer so razložene različne teme - od matematike, fizike in kemije do ekonomije in celo nekaj zgodovine. Odslej je na voljo aplikacija za BitTorrent in µTorrent, ki omogoča brezplačen prenos poljubnih videoposnetkov vsebin s Khan Academy prek omrežja torrent. Na ta način želi skrbnik strani doseči...

5 komentarjev

Google razglasil zmagovalce Projecta 10^100

Google - Google je včeraj razglasil zmagovalce Projecta 10^100, ki se je začel pred dvema letoma. Takrat so javnost pozvali, naj jim pošljejo čim več idej, ki bi spremenile svet. Ljudje iz več kot 170 držav so poslali 150.000 zamisli, izmed katerih so v Mountain Viewu izbrali 16 najboljših, ki so jih postavili na glasovanje. Ljudstvo je spregovorilo in Google je predstavil pet najboljših idej, ki bodo skupno dobile 10 milijonov dolarjev za realizacijo.

Na prvem mestu najdemo Khan Academy, o kateri smo že obširno pisali. Z namenom povečati število predmetov in zagotoviti prevode v najbolj razširjene jezike na svetu prejme dva milijona dolarjev. Na drugem mestu je FIRST, ki promovira znanost in matematiko po svetu s skupinskimi tekmovanji. Da bi...

39 komentarjev

Poletna šola kvantne fizike na spletu

Slo-Tech - Nedavno smo predstavili izvrstno spletno stran s poljudnimi predavanji, a hkrati dovolj strokovnimi tudi za fakultetni nivo, Khan Academy. Na njej najdemo prispevke z več področij prirodoslovja, ki se dotaknejo praktično vseh pomembnih tem. Komur to ni zadosti in ga zanima kvantna fizika, pa si lahko med poletnim oddihom poteši radovednost na Bureau 42.

Na spletni strani so pripravili brezplačen PDF-tečaj kvantne fizike, ki obsega devet lekcij, vsak teden po eno. Kot pravijo ustvarjalci, se bodo posvetili vsem pomembnim temam, hkrati pa bodo to storili brez uporabe univerzitetne matematike. S tem je stran primerna za praktično vse slovenske študente, še posebej pa za tiste z...

11 komentarjev

Khan Academy za brezplačno znanje na spletu

Slashdot - Vsake toliko časa na internetu najdemo kakšen biser, ki obstoji že nekaj časa, a ga ljudje nekako ne poznajo. Mednje sodi tudi Khan Academy, ki jo je konec lanskega leta ustanovil Salman Khan. V ZDA rojeni in živeči Bangladeševec ima diplomi iz matematike in elektrotehnike z računalništvom ter iz slednjega področja še magisterij z MIT-a. Dolga leta je inštruiral znance in prijatelje, sprva preko Yahoo Doodla, na koncu pa je svoje prispevke objavljal celo na YouTubu. Sedaj je ustanovil neprofitno organizacijo Khan Academy, ki ponuja predavanja iz različnih področij študija. Med več kot 1500 posnetki najdemo teme matematika, kemija, fizika, biologija in ekonomija.

Khan želi ponuditi znanje brezplačno vsem ljudem na svetu - nekaj, česar...

26 komentarjev

Prenosi s spleta slabo napovedali dobitnike oskarjev

TorrentFreak - Včeraj je v Kodakovem studiu v Los Angelesu potekala že 82. podelitev oskarjev, filmskih nagrad za najboljše dosežke preteklega leta, ki jih podeljuje Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Vsi filmi so bili že zdavnaj pred prireditvijo na internetu dostopni prek sivih kanalov. Zato so se na TorrentFreaku vprašali, ali lahko moč interneta uporabimo za napoved zmagovalcev. Napovedno moč internet smo že izkoriščali; pogosto je na primer opazovanje pogosto iskanih besed v Google Trends, s čimer lahko napovemo širjenje epidemije gripe. Dan pred prireditvijo so zato objavili seznam največkrat prenesenih filmov prek BitTorrenta.

Primerjava z izplenom filmov na Oskarjih kaže, da napoved ni bila zelo uspešna. Na internetu je z 12,7 milijona...

68 komentarjev