»

Na spletu gre največ časa za Facebook

vir: ZDNet
ZDNet - Analitiki v podjetju Nielsen so raziskali brskalne navade uporabnikov interneta in ugotovili, da ti daleč največ časa preživijo na Facebooku. Raziskava sicer zajema le ZDA, a ni pričakovati, da bi bile številke v drugih razvitih državah pomembno drugačne.

Maja letos so Američani na Facebooku zapravili 53,5 milijarde minut, kar pomeni približno 12 minut na uporabnika na dan (Facebook ima v ZDA po Nielsnovi metodologiji 140 milijonov uporabnikov). Na drugem mestu je Yahoo s 17,2 milijarde minut, sledijo pa Google (12,5), AOL (11,4), MSN/Bing (9,5) in YouTube (9,1).

Najbolj priljubljena spletna aktivnost je torej obiskovanje socialnih omrežij, kjer Američani zapravijo 23...

13 komentarjev

ComScore objavil Digitalno leto 2010

Glavno opravilo na telefonih je pošiljanje sporočil.

Slo-Tech - ComScore je objavil svoje poročilo Digitalno leto 2010, v katerem najdemo podatke o digitalnih navadah uporabnikov interneta v Ameriki. Ugotovili so, da je bilo to leto presežkov.

Lani se je prek interneta obrnilo 227,6 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov več kot leto pred tem in največ v zgodovini (drugo najboljše leto je 2008). Pri tem je bil z naskokom najbolj zapravljivi dan na internetu ponedeljek 29. november (črni petek je bil 26. novembra in ga sploh ni med prvimi desetimi).

Največ časa obiskovalci interneta preživijo na Facebooku, sledijo pa mu Googlove strani, Yahoojeve in Microsoftove. Razčlemba po vrstah pokaže, da so najbolj priljubljena točka preživljanja časa na spletu forumi (20 odstotkov), za...

1 komentar

Napadi DDoS vedno močnejši in pogostejši

Slo-Tech - Statistika lanskih napadov DDoS, v katerih napadalci zasujejo stran s tolikšnim prometom, da strežniki pokleknejo in postane nedosegljiva, kaže, da se napadi krepijo. Ker se število okuženih računalnikov, ki jih hekerji nadzorujejo in združujejo v botnete za izvajanje napadov, povečuje, rast števila napadov in njihove intenzitete ni nič presenetljivega. Skrbniki omrežij še poudarjajo, da je velikokrat problem napačno konfiguriran požarni zid, ki lahko povzroči več škode kot koristi, če poklekne pri nižjem prometu, kot bi ga zdržalo omrežje.

Lani so bili tako najmočnejši napadi reda velikosti 100 Gbps, kar je dvakrat več...

3 komentarji

Internet 2010 v številkah

The New York Times - Še malo statistike preteklega leta, kar se tiče interneta. Bili smo nadpovprečno komunikativni, so izračunali na Pingdomu, saj smo poslali 107 bilijonov elektronskih sporočil. Za to je poskrbelo 1,88 milijarde uporabnikov elektronske pošte z 2,9 milijarde elektronskih predalov, torej je v povprečju vsak poslal 57 tisoč sporočil. Verjetno je odveč poudarjati, da je velika večina odpadla na nezaželeno elektronsko pošto - spam. Kljub temu je bilo legitimne pošte dobrih 10 odstotkov, kar pomeni, da je povprečen uporabnik poslal 17 sporočil dnevno.

Skupno ima internet 1,97 milijarde uporabnikov, izmed katerih jih je 825 milijonov v Aziji, 475 milijonov v Evropi in 266 milijonov v Severni Ameriki, 205 milijonov v Srednji in Južni Ameriki, 110 milijonov v Afriki, 63 milijonov na...

14 komentarjev

Intervju z nigerijskim prevarantom

Slashdot - Nenehno opozarjamo pred prevaro 419, po kateri slovijo zlasti Nigerijci. Z njo poizkušajo od naivnih in pohlepnih ljudi izvleči čim več denarja pod takšno ali drugačno pretvezo, ki v prvem koraku vedno vključuje nakazilo določene vsote v Nigerijo za neke stroške. Vse o prevari si lahko preberete na spletni strani 419eater.com, mi pa si poglejmo intervju z enim obsojenim prevarantom.

Triindvajsetletni Nigerijec se predstavi s psevdonimom John in opisuje, kako je vodil prevare iz Lagosa. Kot pravi, najverjetneje že pokvarjeni učitelji mafijskim kolovodjem priporočijo učence z nadpovprečnim znanjem in talentom za angleščino. Johna so rekrutirali pri petnajstih letih. Najnižji člani bratovščine iščejo elektronske naslove po spletu in nanje pošiljajo uvodna sporočila. Približno odstotek sporočil dobi odgovor in z njimi se potem ukvarjajo višje postavljeni v verigi. Približno ena izmed dvajsetih komunikacij po elektronski pošti pa se konča z nakazilom denarja.

Delo je precej donosno,...

28 komentarjev

Tisk izgublja, internet pridobiva, TV ostaja prva

CNet - Na CNet povzemajo rezultate zanimive raziskave, ki jasno kaže, da internet pridobiva na račun tiskanih medijev, kar se tiče iskanja novic. Tako 40 odstotkov vprašanih kot vir za novice uporablja internet (lani je ta delež znašal 24 odstotkov). Delež tistih, ki prisegajo na tiskane medije ali televizijo, pa se je zmanjšal za eno oz. štiri odstotne točke na 35 oz. 70 odstotkov. Med Američani, ki so mlajši od 30 let, je delež zaprisežencev internetnih informacij še večji in znaša 59 odstotkov (lani 34), z čimer se je izenačil s televizijo, ki je še lani vodila s prepričljivimi 68 odstotki. Uporabniki so lahko izbrali več možnosti, tako da je tudi vsota odstotkov več kot sto.

28 komentarjev

Virusa Magistr in Magistr-b

Slo-Tech - Virus Magistr ni sicer nek svež računalniški virus, saj računalniške uporabnike straši že kar lep čas. Vendar opozorilo pred njim nikdar ni odveč. Tako pravi tudi Uroš, ki nam je poslal naslednjo novico:

Zadnjih nekaj dni dobivam po pet in več elektronskih pisem neznanih pošiljateljev večinoma Telemachovega poštnega strežnika, pa tudi od drugod po Sloveniji. Večinoma so okuženi z virusom Magistr-b, nekateri z virusom Magistr. Ta virus se v času inkubacije samo razpošilja naokoli, na koncu pa pobriše vse datoteke na trdem disku.
Vsekakor pamet v roke in ne odpirajte sumljivih e-mail sporočil, pa bo vse v najlepšem redu ;).

4 komentarji