»

Zasloni malih naprav

Wired News - Določene stvari so v življenju začuda bolj zaželene v majhnih dimenzijah. Majhni telefoni, dlančniki, GPS-i... A je tu nekaj problemov, povezanih z mejami človeške fizionomije. Problem vidljivosti majhnih ekrančkov nameravajo sedaj odpraviti z miniaturnim laserskim projektorjem, v velikosti palca, ki bi lahko projiciral sliko veliko 25 cm, v kvaliteti, ekvivalentni LCD zaslonu. V čisti temi, bi se lahko sliko povečala na 3 m. Laser ima pri tem prednost, da svetlobo proizvaja, medtem ko jo LCD-ji dejansko "senčijo". Več o ustvarjanju in brzdanju vidne laserske svetlobe v izvirnem članku na Wired.

Samsung je po drugi strani pravkar predstavil LCD ekranček velikosti 1,98 palcev, ki je sposoben prikazati sliko v VGA ločljivosti. To jim je uspelo tako, da so na kvadratni palec stisnili 400 pikslov. Pravijo, da prikaz do 16 milijonov barv ni problem, kontrast pa je 300:1.

Prvi so tudi predstavil t.i. AMOLED - active matrix organic light-emitting diode zaslon namenjen predstavljanju

1 komentar

Kako deluje računalnik... v letu 1971.

Slashdot - Na Free tech books se je pojavila ena precej zanimiva knjiga, ki predstavlja delovanje računalnika. In kaj je tako posebnega na njej? Hja, napisana je bila daljnega leta 1971.

Na strani sta skenirani orginalna izdaja leta 1971 ter nova, natisnjena leta 1979. Tako lahko vidite ogromen preskok v tehniki od luknjanih kartic do magnetnih trakov.



Zabavno branje za vse nostalgike tukaj.

15 komentarjev

Samsung 172B

več strani - Na I am not a geek so napisali kratek članek o Samsungovem LCD zaslonu . Na rivalski strani Techware Labs pa so monitor opisali še podrobneje. Če zdaj povem še kaj o LCD zaslonih, ki se tudi v Sloveniji vedno bolj uveljavlajo. Na začetku so bile slike popačene in zato ti zasloni niso bili med ravno najboljšimi, ki jih je bilo moč kupiti. A to napako so odpravili in prav zato se sedaj krog uporabnikov, uporabnost in učinkovitost zaslonov večajo.

0 komentarjev

Prihodnost govori kristalno

The Register - Vsak tako lahko razberemo novico, ki so jo danes objavili na Registru. V njem predstavnik oddelka za LCD-je pri Sharpu pravi, da bodo v najkasneje treh letih LCD zasloni, kot tudi večje LCD televizije, prevzele mesto CRT zaslonov.

Za doseganje teh ciljev so pri Sharpu navedli naslednje ukrepe, ki jih bodo sprejeli, in sicer:
  • znižala se bo cena in povečala zmogljivost
  • razvili bodo tehnologijo Advanced Super-V (ASV), ki bo omogočala čistejšo sliko
Če bo vse to izpolnjeno, potem si lahko, kakor napovedujejo analitiki, obetamo v dveh letih zaton CRT monitorjev. Ni slabo, kajne.

0 komentarjev

Samsungov LCD na testu

3dXtreme - Ja, LCDji postajajo vse bolj popularni. Tukaj si lahko preberete test Samsungovega 15" primerka. Avtor članka je bil nad njim navdušen, saj se monitor ponaša z kompaktnostjo, majhno težo (heh, LCD se po teži res ne more primerjat z CRTjem[;)]), malo manj pa navdušuje cena (okrog 510$) in pa zrnatost slike.
Kakorkoli, če so vam oči drage in če razmišljate o nakupu LCD monitorja, si članek le oglejte.

0 komentarjev

Lepa prihodnost LCD zaslonov

The inquirer - Že pred kakim letom ali dvema smo bili deležni kar opaznega znižanja LCD zaslonov, saj se cene spustile na dokaj znosno raven 150 000 SIT in se počasi začele približevati meji na 100 000 SIT. Vendar so cene kljub obetavni napovedi kar naenkrat poskočile nazaj na 250 000 SIT in upanja na množično razširitev (razen v bankah, kjer denar tako ali tako ni bil nikoli problem) je bilo konec. Kljub vsemu, pa se je ljudstvu ponudila še ena priložnost, da se znebijo svojih CRT monitorjev, v katerih prebiva 100 let stara tehnologija, saj so cene spet padle. Ravno zaradi nizkih cen je pričakovana tudi visoka prodaja. Samo Tajvan računa, da bo njihova prodaja LCD zaslonov to leto dosegla magične 4.9 milijarde dolarjev ali 70 % več kot lansko leto. Tajvanska vlada predvideva, da bodo LCD zasloni, ki jih podjetja uporabljajo v "pametnih" telefonih (Nokia Communicator?), mobilnih telefonih in monitorjih dosegli 25.3 % tržni delež na svetovnem trgu, ki naj bi se leta 2002 povečal na 30 %. Seveda pa...

0 komentarjev

LCD-ji nekoč in danes

Hardware Extreme - Ste si že večkrat želeli, da bi nadgradili svoje precej šibko znanje o LCD-jih, ali pa bi si radi le osvežili že rahlo pozabljeno? Če je temu tako, potem bo ta članek kar pravšnji za vas. Večina članka govori o uporabi LCD-jev, njihovemu delovanju, dobrih in slabih lastnostih, nekaj malega pa je tudi zgodovine. Če povzamem na kratko, LCD zaslone je izumil človek z imenom Fergason. Kot se za prototipe spodobi, tudi prvi LCD zaslon ni bil čisto nič podoben današnjim. Prototip je žrl električno energijo kot nor, imel je precej omejeno življenjsko dobo, pa še slab kontrast povrhu. LCD-je so prvič prikazali v javnosti leta 1971 in ljudstvo jih je za čuda sprejelo. Kmalu so se malce bolj dodelani LCD-ji začeli pojavljati v kalkulatorjih, urah, ... in seveda pri računalnikih. LCD-ji so se obdržali do danes in napovedujejo prevlado med zasloni. Imajo odlike (ostrina, kontrast, majhnost ...), kot tudi slabosti (cena, "mrtvi piksli", ...). Razlog, da se LCD-ji še niso množično razširili je...

2 komentarja