»

Gigabyte oddaljeno šari po vaši matični plošči

Slo-Tech - V Gigabytovih matičnih ploščah so odkrili kar preveč samoiniciativen firmware, ki se sam povezuje v internet in nalaga novo kodo, čeprav uporabnik tega sploh ne ve. Eclypsium poroča, da ima takšno funkcionalnost vsaj 271 modelov matičnih plošč. A glavni problem je globlji - Gigabyte je funkcijo implementiral na ranljiv način.

Nelagodno je, če se programska oprema posodablja od sebe, ne da bi uporabnika o tem obvestila ali ga morebiti celo vprašala za soglasje. Strojna oprema je že zdavnaj postala tako pametna, da ima znatne kose programske kode. UEFI v matičnih ploščah, ki domuje v firmwaru, se zlahka posodablja. In to je storil tudi Gigabyte, ki je v svoje plošče dodal funkcionalnost, ki naj bi skrbela, da so vedno opremljene z najnovejšo programsko opremo. Tako se ob vsakem zagonu firmware na strežnikih pozanima, ali obstaja novejša verzija, da bi jo prenesel in namestil.

To je problematično, a večji problem je izpeljava. Gigabytov program ne preverja, da je nova koda resnično...

20 komentarjev

Osem mesecev pozneje Asus končno menja defektne matične plošče

Slo-Tech - Čeprav je Asus že lani priznal, da imajo matične plošče ROG Maximus Z690 Hero DDR5 napačno obrnjene kondenzatorje, ki se lahko zaradi tega vnamejo, in obljubil zamenjavo, bodo to storili šele več kot osem mesecev pozneje. Gre za približno 10.000 prodanih plošč, ki imajo serijske številke, ki se začnejo z oznakami MA, MB ali MC. Ali je konkretna matična plošča prizadeta, lahko preverimo na uradni spletni strani proizvajalca.

So pa že januarja letos, takoj po odkritju napake, ustrezno popravili nove plošče. Doslej je bilo zabeleženih deset primerov plošč, ki so se zaradi napake vnele, še precej več pa jih je preprosto odpovedalo. Stare plošče, ki so bile prodane do vključno lanskega decembra, pa bodo na vpoklicu v celoti zamenjali. Prodajale so se med oktobrom in decembrom lani. Ker je šlo za plošče višjega razreda, so stale približno 600 dolarjev.

10 komentarjev

ASRock tretji največji proizvajalec matičnih plošč

ASRock 939DualSATA2 - možnost s939 in AM2 procesorja ter PCIe in AGP grafične kartice

vir: DigiTimes
DigiTimes - ASRock je nedavno nekoliko zanimivo postal tretji največji proizvajalec matičnih plošč na svetu in se tako uvrstil za ASUS (21,6 milijona prodanih plošč) in Gigabyte (18 milijonov prodanih matičnih plošč). Zaostanek ASRocka je za vodilno dvojico sicer ogromen, saj so prodali le 8 milijonov matičnih plošč, a so obenem s tem lani prehiteli tako ECS kot MSI, ki sta vsak prodala okrog 7 milijonov primerkov.

ASRock je še vedno poznan kot proizvajalec ugodnih matičnih plošč, ki imajo občasno nekoliko zanimive rešitve (npr. reža za dodatno kartico, s katero je bilo mogoče na sicer s939 plošči uporabiti AM2 procesor). V preteklih letih so se močno...

34 komentarjev

Asus in Pioneer s 16x DVD zapisovalnikoma

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer, največji proizvajalec matičnih plošč, in Pioneer, ki ga poznamo še iz časov prvih CD-jev, sta začela pošiljati svoje prve primerke zapisovalnikov DVD, ki zmorejo pisati s 16-kratno hitrostjo. S takšno hitrostjo Asusov DRW-1604P zapisuje DVD±R, dvoslojne bratce in prepisljive DVD-je s štirikratno, CD-R(W) pa s 24- oz. 32-kratno hitrostjo. Pioneerjev DVR-A08XLA se ponaša z enakimi karakteristikami, saj je Asus Pioneerjev OEM-dobavitelj. Za napravo boste odšteli 160 dolarjev. Več o tem.

17 komentarjev

Bluetooth kmalu na računalnikih

Guru 3D - Bluetooth in Wireless LAN še vedno bijeta neusmiljeno bitko in prav nič še ni odločenega, kdo bo prevladal na komu. Oba sta dobro zasnovana, proizvajalci pa vztrajno zagovarjajo vsak svojega. No, morda se bo na PC-jih tehtnica prevesila v Bluetoothovo korist, saj je eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč na svetu, MSI, pred kratkim od podjetja WildComm zakupil pravico do uporabe tega standarda. To pa pomeni samo eno: Bluetootha bomo v prihodnje najverjetneje pogostokrat videli na MSI-jevih matičnih ploščah. Tako bo MSI postal prvi proizvajalec, ki bo izdelal matično ploščo z Bluetoothom. Ali to pomeni, da se klasičnim mrežnim karticam bliža smrt? Težko je špekulirati za naprej, vendar pa bo Bluetooth v računalništvo vseeno prinesel nekoliko več svežine. Samo predstavljajte si povezavo med računalnikoma brez kabla, ki bo zaradi pogostih menjavanj frekvenc povrhu še odporna na motnje. Več na Guru3D....

2 komentarja

Rezultati matičnoploščnih proizvajalcev

X-Bit Labs - Mesec je zopet naokoli in spet je čas, da si pogledamo, kako so se odrezali proizvajalci matičnih plošč. Po pričakovanjih se seznam ni preveč spremenil, saj med prvimi še vedno ostajajo MSI, Gigabyte, ASUS in ECS. Slednji že dalj časa drži vodstvo, saj jim je pred kratkim uspelo proizvesti največje število matičnih plošč (14.92 milijona). Tesno sledi ASUS s 14.7 milijona prodanih kosov, MSI z okoli 12 milijoni in Gigabyte z 10.08 milijona. Več informacij tukaj.

0 komentarjev

Rezultati

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč so nam izdali svoje prodajne rezultate, ki so jih dosegli v septembru. Po pričakovanju je na prvem mestu še vedno ECS, sledijo pa mu ASUS, Gigabyte, ter ostali manjši proizvajalci. Seznam je sicer malce nepopoln, saj manjka MSI, ki je eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč na svetu, za nekatere druge proizvajalce pa manjkajo nekateri podatki. Še zanimivost: kljub temu, da je Elitegroup še vedno največji proizvajalec po številu prodanih kosov, je ASUS po prihodku na 1 prodano ploščo še vedno nepremagljiv.

0 komentarjev

Mobilni Duroni na poti

Ace's Hardware - Na Ace's Hardware so objavili zanimivo novico o prihodu mobilnih Duronov. Po podatkih, ki so jih dobili z neke tajvanske strani, naj bi se procesorji začeli množično pojavljati že pred koncem tega leta. Seveda ni potrebno razlagati, da bo to precej okrepilo AMDjev položaj na mobilnem trgu. Podporo so najavili tudi proizvajalci, nekaj največjih proizvajalcev matičnih plošč pa že ima izdelke, kompatibilne z mobilnim Duronom. Kdaj se bodo v obtoku pojavili dejanski modeli prenosnikov z mobilnimi Duroni zaenkrat še ni znano, toda vsekakor ne bomo rabili čakati ne vem kako dolgo...

0 komentarjev