»

Intel z nekoliko nižjim dobičkom

Intel - Prodaja osebnih računalnikov pada že osmo četrtletje, kar povzroča precej nelagodja v Intelu, ki v tem segmentu ustvaril večino svojih prihodkov. Analitiki so z zaskrbljenostjo pričakovali poslovne rezultate prvega letošnjega četrtletja, ki je prineslo zmeren padec dobička.

Dobiček se je v zadnjih treh mesecih skrčil za 4,8 odstotka na 1,95 milijarde dolarjev, kar celo nekoliko nad pričakovanji analitikov. Prihodki od prodaje so dejansko zrasli za poldrugi odstotek in dosegli 12,8 milijarde dolarjev. Bruto marža je dosegala 59 odstotkov. Razmere se, kot kaže, umirjajo, saj je padec prodaje računalnikov znašal med 1,7 in 4,4 odstotka (odvisno od ocen). Intel tako za trenutno četrtletje napoveduje nadaljnje zvišanje...

17 komentarjev

HTC slabo, Samsung rekordno

HTC One podjetju ni pomagal do uspeha

vir: Android Central
Android Central - HTC je v preteklem, tretjem letošnjem četrtletju zabeležil prvo izgubo v zgodovini podjetja. Izgubo so sicer napovedali že julija, a vseeno kaže, v kakšnih težavah je podjetje. V tretjem četrtletju so imeli za 1,6 milijarde dolarjev prihodkov in za 101 milijona dolarjev izgube, ko odštejemo davčne obveznosti. To lahko primerjamo z drugim četrtletjem letošnjega leta, ko so imeli za 2,35 milijarde dolarjev prihodkov in 42 milijonov dolarjev dobička, oz. s tretjim lanskim četrtletjem, ko so imeli za 2,4 milijarde prihodkov ter 132 milijonov dolarjev dobička, ko so plačali davčne obveze.

Največji konkurent na HTC-jevem področju, Samsung, po drugi strani kuje rekordne dobičke. Res je, da Samsung objavlja rezultate za celo podjetje Samsung Electronics, torej za divizije, ki razvijajo...

6 komentarjev

IBM ob znižanju prihodkov ohranil dobiček skoraj nespremenjen

vir: IBM
IBM - IBM je razkril, kako so poslovali v tretjem letošnjem četrtletju in napovedal obete za zadnji kvartal. V četrtletnem poročilu lahko preberemo, da so v treh mesecih ustvarili za 24,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček je ostal na ravni 3,8 milijarde dolarjev, pri čemer bi brez nekaterih izrednih stroškov rahlo narasel. Investitorjev mlačni rezultati niso prepričali, zato je tudi v strahu pred ponovno poglobitvijo recesije tečaj delnice IBM zdrsnil za skoraj štiri odstotke.

Na novinarski konferenci je finančni direktor Mark Loughridge hitel pojasnjevati, da so rezultati v...

1 komentar

Apple z nekoliko nižjim dobičkom

vir: CNet
Apple - Apple je pravkar objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje fiskalnega leta, ki v Applu sovpada s koledarskim letom. Od začetka julija do konca septembra so prihodki od prodaje znašali 28,3 milijarde dolarjev, kar je le odstotek manj od rekordnega drugega letošnjega četrtletja. Ustvarili so 6,6 milijarde dolarjev dobička, kar je deset odstotkov manj kot četrtletje pred tem, a 54 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Bruto marža se je povečala na 40,3 odstotka.

Kljub vzpodbudnim besedam finančnega direktorja Petra Oppenheimerja, ki je izrazil veliko zadovoljstvo z dobičkom, prihodki in tudi finančnim tokom, je Wall...

7 komentarjev

Microsoftov poslovni rezultat malo slabši

Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za drugo četrtletje fiskalnega leta 2011, ki se je končalo 31. decembra 2010. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 povečali za pet odstotkov na 20 milijard dolarjev.

Upoštevati je treba, da je rezultat leta 2009 nekoliko izkrivljen zaradi pasivnih časovnih razmejitev v višini 1,71 milijarde dolarjev, ki so nastale s prodajo Windows 7 pred izidom RTM in so bile realizirane šele lani. Medtem se je dobiček malenkostno zmanjšal, saj je znašal 8,2 milijarde dolarjev, kar je štiri odstotke manj kot...

0 komentarjev

Yahoo povečal dobiček ob upadu prihodkov

PhysOrg.com - Yahoo je v torek popoldne napovedal, da bo odpustil približno odstotek zaposlenih, le nekaj ur pozneje pa so objavili tudi poslovne rezultate za preteklo četrtletje. Pokazalo se je, da Yahoo z odpuščanjem in vsesplošnim krčenjem stroškov zasopihan lovi konkurente. Za zdaj jih še dohaja.

Dobiček je v preteklem četrtletju znašal 312 milijonov dolarjev, kar je za 104 odstotke več kot v enakem obdobju leto poprej. Sliši se odlično, a takoj dodajmo, da so prihodki upadli za 12 odstotkov na poldrugo milijardo dolarjev. Dobiček se je povečal le zaradi intenzivnega krčenja stroškov, v čemer marsikateri vlagatelj vidi indic, da nova izvršna direktorica Carol Bartz ni pravi človek za to nalogo.

Yahoojev finančni direktor Tim...

2 komentarja

AMD-jev dobiček nad pričakovanji analitikov

Dosedanji izvršni direktor Dirk Meyer bo prejel 12 milijonov dolarjev odpravnine.

vir: AMD
AMD - AMD je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so nad pričakovanji. Prihodki od prodaje so znašali 1,65 milijarde dolarjev, kar je enako kot v obdobju leto prej. Zabeležili so 375 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je bil ta v enakem obdobju predlani ta 1,2 milijarde dolarjev. Primerjava dobičkov je sicer težka, saj je leta 2009 situacijo izkrivila poravnava z Intelom, lani pa poravnava s Samsungom. Poleg tega je leto 2010 prvo, ko AMD ni vključil oddvojenega litografskega dela, ki posluje kot Globalfoundries zase.

V celotnem letu 2010 je AMD zbral 471 milijonov dolarjev dobička, kar je 59 odstotkov več kot predlani, ob prometu 6,5 milijarde dolarjev. Njegov velik konkurent Intel je pravi gigant, saj je iz 43,6 milijarde dolarjev prihodkov iztisnil...

8 komentarjev

Facebook imel lani več kot tristo milijonov dolarjev dobička

vir: Reuters
Reuters - Čeprav uradno Facebooku svojih poslovnih rezultatov ni treba priobčiti javnosti, ker še nimajo 500 delničarjev, so ti vseeno pricurljali na splet. Sledeči podatki izvirajo iz 101 stran dolgega dokumenta o Facebooku, ki ga potencialnim investitorjem pošilja investicijska banka Goldman Sachs pri iskanju sveže milijarde dolarjev za Facebook. Točne številke pa bomo tako ali tako dobivali od prihodnjega leta dalje.

V prvih devetih mesecih preteklega leta je Facebook po nerevidiranih rezultatih dosegel 355 milijonov dolarjev dobička ob prometu 1,2 milijarde dolarjev (predlani v 12 mesecih: 200 milijonov dolarjev dobička in 777 milijonov dolarjev prihodkov).

Če predpostavimo, da so v podobnem...

36 komentarjev

Oraclov Sun dobičkonosen

ZDNet - Pred Oraclovim prevzemom je bil Sun potapljajoča se barka, ki je četrtletje za četrtletjem nizala negativni poslovni izkaz. Po prodaji se je položaj zasukal, saj Oraclovi poslovni rezultati kažejo pozitivno poslovanje v preteklem četrtletju.

Celoten Oracle je v preteklem četrtletju (zadnje v njihovem fiskalnem letu 2010) zabeležil 2,4 milijarde dolarjev dobička in 9,5 milijarde dolarjev prihodkov. Prevzeti Sun je k temu prispeval 400 milijonov dolarjev dobička, kar je izvrsten rezultat za nedavno še v dolgovih utapljajoče se podjetje. Sunovi prihodki so znašali 1,2 milijarde dolarjev. V celotnem fiskalnem letu 2011 želijo dobiček Suna dvigniti na poldrugo milijardo dolarjev, leto pozneje...

4 komentarji

Western Digital prehitel Seagate

X-Bit Labs - Sodeč po poslovnih rezultatih za preteklo četrtletje, je Western Digital prehitel Seagate in prodal največ klasičnih trdih diskov. V tretjem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končal v začetku aprila, so prodali 51,1 milijona diskov, medtem ko jih je Seagate 50,3 milijona. To je tudi Western Digitalov osebni rekord.

WD je zaslužil 2,6 milijarde dolarjev, s čimer so zbrali 400 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani so s prodajo 31,6 milijona trdih diskov zbrali 1,6 milijarde dolarjev in zabeležili dobiček v višini 50 milijonov dolarjev. Seagate je navkljub nižjemu številu prodanih enot ustvaril za 3,05 milijarde dolarjev prometa in ob bruto marži 29,6 odstotka zabeležil 518 milijonov dolarjev dobička.

34 komentarjev

AMD in Google z dobičkom

Gibanje delnic AMD-ja in Googla v zadnjem kvartalu

ComputerWorld - Svoje poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje sta objavila še AMD in Google. Poškilimo najprej v Sunnyvale, kjer so zabeležili 257 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je AMD v enakem obdobju lani nabral 416 milijonov dolarjev izgube. To je že drugo zaporedno dobičkonosno četrtletje za AMD, ki je pred tem tri leta kot po tekočem traku prideloval minus. Skupni prihodki od prodaje so v preteklem kvartalu znašali 1,57 milijard dolarjev, kar je za tretjino več kot lani. Za rekordno četrtletje (izjemen dobiček v četrtletju pred tem je posledica izplačila v tožbi zoper Intel) je odgovorna dobra prodaja procesorjev in novih DirectX 11 grafičnih kartic.

Dobro je šlo tudi Googlu, ki je presegel napovedi analitikov in zbral 1,96 milijarde dolarjev dobička pri 6,77...

13 komentarjev

AMD po dolgih letih z dobičkom

V zadnjem letu je delnica AMD-ja zrasla

AMD - AMD-ju je končno uspelo doseči pozitiven poslovni rezultat. V izteklem se četrtletju so namreč zabeležili 1,29 milijarde dolarjev dobička. Medtem so vsi njihovi prihodki znašali 1,62 milijarde dolarjev, kar je za 18 odstotkov več kot četrtletje prej in za 42 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. Omeniti velja, da je levji delež dobička prinesel Intel z 1,22-milijardno poravnavo; brez nje bi poslovali s pozitivno ničlo. To je prvikrat po 13 četrtletjih, da je AMD ponovno posloval z dobičkom.

V celotnem fiskalnem letu 2009, ki se je izteklo na Štefanovo, so zbrali 5,4 milijarde dolarjev prihodkov in 304 milijone dolarjev dobička, medtem ko so še leto prej napravili več kot tri milijarde minusa.

Z letom 2010 bo AMD poročal le o finančnih rezultatih dizajnerskega dela, torej podjetja AMD po razdelitvi, in ne več...

25 komentarjev