»

Google dela na verziji Chrome OS za tablete

Koncept Chrome OS tableta

Slo-Tech -

Kot poroča CNet, naj bi Google začel intenzivno delati na različici Chrome OS za tablične računalnike.

Chrome OS je na Linuxu temelječ operacijski sistem, kjer kot grafični vmesnik služi kar brskalnik Google Chrome, poganja pa le spletne aplikacije po standardu HTML5. Napovedan je bil novembra 2009, prvi resni predogled pa so predstavili lani decembra, skupaj s prototipom prenosnika Cr-48. Posledično je bilo za pričakovati, da bo Chrome OS namenjen predvsem prenosnikom in netbookom, medtem ko naj bi tablete pokril Android 2.3 Gingerbread.

Sodeč po zadnjih popravkih v izvorni kodi projekta Chromium OS temu ne bo čisto tako. Dodali so virtualno tipkovnico, novo stran za odpiranje tabov (z ikonicami za poganjanje programov) ter...

10 komentarjev

Cr-48 z Androidom

Celoten dokaz

vir: PC World
PC World - Na Googlov prenosnik Cr-48 so srečneži, izbrani v Googlovem programu beta testerjev, sprva že namestili Ubuntu, ki je zamenjal testno različico Chrome OS, kmalu za tem pa je sledila še namestitev Windows 7 in Mac OS X. Vsi trije operacijski sistemi so namizne narave, torej niti ni presenetljivo, da je bila namestitev uspešna - prenosnik ima namreč način za polni dostop, ki ne bo prisoten na masovno izdelanih prenosnikih Chrome OS. Še najbolj presenetljiva je namestitev OS X, ki je morda nekoliko izbirčen pri strojni opremi.

A hekerji se niso ustavili tukaj, saj je Liamu McLoughinu (Hexxeh, na iPad je že namestil Chrome OS) uspelo namestiti in zagnati Android, najverjetneje kar najbolj popularno različico FroYo. Detajli so razen...

6 komentarjev

Na Cr-48 tečeta tudi Mac OS X in Windows

engadget - Google ni nikoli poizkušal preprečiti namestitev drugih operacijskih sistemov na prihajajoči prenosnik Cr-48, ki je sicer prvenstveno namenjen poganjanju Chrome OS, tako da ni presenetljivo, da nanj nameščajo vse mogoče. Posebej aktivno izvirnosti Google ni reklamiral, a to ni zmedlo nadebudnih računalničarjev, da ne bi poizkusili in uspeli na Cr-48 namestiti različne sisteme.

Najprej so nanj uspeli namestiti Ubuntu, sedaj pa še Windows in Mac OS X. Vse skupaj je nekolikanj bolj zamotano kakor namestitev Ubuntuja, a je mogoča. Potrebno bo posodobiti BIOS, tako da postopek ni priporočljiv za začetnike, a ti se za tovrstne akrobacije tako ali tako ne zanimajo.

19 komentarjev

Na Cr-48 teče tudi Ubuntu

Slo-Tech - Prenosniki, na katerih Google ponuja svoj operacijski sistem Chrome OS, so, kar se podatkov tiče, mogoče res neuničljivi, a dosti težji problem je na njih pognati kaj drugega kot Chrome OS. Sicer mu nič ne manjka, a ker gre za spletni operacijski sistem, je nekako okleščen. Na njem ni mogoče poganjati off-line aplikacij, česa početi izven brskalnika in podobno. Vse to pa na Cr-48 postane izvedljivo, če nanj namestimo Linux.

Google je zatrdil, da uradni prenosniki Cr-48, ki bodo naprodaj širokim ljudskim množicam po novem letu, ne bodo podpirala poganjanja drugega operacijskega sistema (dual booting). Zato je toliko bolj zanimivo, da se je na Googlovih straneh pojavil priročnik z navodili za namestitev Ubuntuja na Cr-48, ki so bili že poslani...

16 komentarjev

Googlova uganka v videu za Chrome rešena

Slo-Tech - Ko je Google predstavil nov operacijski sistem Chrome OS in prenosnik Cr-48, ki sodi zraven, so pripravili tudi zelo zabaven videoposnetek. Z njim so poizkušali prikazati uporabnost shranjevanja podatkov v oblaku, saj na posnetku razbijejo štiri prenosnike (pri snemanju so jih vsega skupaj 25). V enem izmed kadrov je na tabli napisana matematična enačba, ki seveda pri Googlu, ki ničesar ne prepušča naključju, ne more biti nesmiselna.

In res, trajalo je manj kot 24 ur, da so jo nadebudni matematiki razvozlali. Če želite poizkusiti sami, prenehajte brati na tem mestu, nekoliko bolj leni radovedneži pa berite dalje. Ustanovitelj Jamenda Sylvain Zimmer je s svojo ekipo razvozlal sporočilo.

Če zgolj vstavimo vrednosti spremenljivk v enačbo, dobimo 4.7 . 10-27,...

38 komentarjev