»

Hlajenje vode s peltierjem

Overclockers New Zeland - Problem vseh sistemov za vodno hlajenje procesorja je, da zahtevajo radiator, v katerem se razgreta voda ohladi. Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa so radiatorji ponavadi precej veliki in okorni, povrhu vsega pa s svojimi velikimi ventilatorji povzročajo nemalo hrupa. Če se hočemo znebiti radiatorja, lahko uporabimo tako imenovani bong cooler, ki je nekakšen tuš, v katerega piha ventilator in predstavlja kar učinkovito hlajenje. Lahko pa vodo ohladimo s peltierjevim elementom. Vse, kar potrebujemo je dokaj močan hladilnik za CPU, ki je zmožen hladiti 80 W element. Prav s takim so se poigravali na Overclockers New Zeland. Zamisel se je izkazala za precej uporabno, saj je peltier vodo, ki jo je segrel Thunderbird 1.4 GHz brez večjih težav ohladil na 21 stopinj C.
Če se vam torej nekje valja 80 W peltierjev element in kakšen super-duper hladilnik in bi se radi znebili okornega radiatorja, potem kar veselo na delo [;)].

2 komentarja

Testiranje vodnih hladilnikov

Overclockers.com - Overclockers.com so napisali izjemno poglobljen članek, o testiranju radiatorjev za vodo. Članek se začne z razlago uporabljene teorije pri testiranju, nadaljuje pa se z testiranjem desetih konkretnih radiatorjev, ki pa jih boste pri nas žal bolj težko dobili. Pa te novice niti ne pišem z namenom, da bi brali teste teh hladilnikov, temveč, da boste iz tega članka dobili kakšno dobro idejo za svoje vodno hlajenje.

1 komentar

Vzporedni test radiatorjev

ProCooling - Kot je že vsem jasno, postaja vodno hlajenje vse bolj popularno. Zadeve se lotijo tudi popolni laiki (glej včerajšnjo novico) in, glej no glej, rezultati so res impresivni. V ta namen so se pri ProCoolingu odločili narediti vzporedni test štirih v ZDA komercialno dobavljivih radiatorjev. Testirali so z obremenitvijo dveh peltierovih elementov, na radiatorje sta pihala dva izjemno močna 120x120mm ventilatorja. Sam test je izveden zelo lepo, z nazornimi grafi ter lepimi primerjavami. Če vas zanima, kakšne mrcine od radiatorjev za vodno hlajenje lahko dobite v ZDA, kar veselo po linku. Drugače pa (tako kot jaz) v najbližjo trgovino z avto deli po hladilnik od Yugota za 7.000 SIT .

2 komentarja

CPUfx-ovo vodno hlajenje

3D SPOTLIGHT - Ja, vroče je in tudi človeku bi kdaj pa kdaj koristil kakšen ventilator, ki bi ga ves čas nosil na glavi (da ne boste mislili, da to ni možno, saj obstajajo kapice, ki imajo ventilatorčke na sončne celice) ali pa vodno hlajenje - v banjo si natočite mrzlo vodo in uživate. Pri računalnikih je drugače, saj jim direktna mrzla kopel ne dene ravno najbolje, zato je treba uporabiti malce drugačen prijem - vodno hlajenje s preizkušenim sistemom kroženja vode. Videli smo že veliko bolj ali manj posrečenih sistemov: od Senfuja, do nekaterih brezimnih izdelkov in nazadnje še CPUfx-ovega primerka, ki so ga testirali na 3DSpotlight. Tukaj ne gre za nič posebnega, saj se sitem še vedno drži preizkušene metode kot pijanec plota (sistem za vodno hlajenje, ki ga je opisal Dan je ponudil vsaj močen magnet, s katerim smo lahko pritrdili radiator znotraj ohišja); radiator z 120 mm Sunnon ventilatorjem, cevke, vodni blok, itd. No, nekaj pa so le dodali, kar drugi niso - shim. Kot že veste, tudi vodni...

0 komentarjev

Zanimiva alternativa radiatorju

Hardware OC - Pri vodnem hlajenju je izdelava radiatorja neizogibna, saj je to ključni del, v katerem se voda ohladi. No, tip na Hardware OC je drugačnega mnenja. V svoje vodno hlajenje ni vgradil radiatorja, ampak precej zanimivo alternativo, ki deluje na podoben način. Največji problem pri radiatorjih je, da veliko hladilne sile poberejo cevi, pri alternativi na Hardware OC pa ventilator deluje na vodo neposredno (torej brez raznih ovir v obliki cevi). Tak pristop se zdi malce boljši in res je tako. Tip, ki je vse skupaj naredil poroča o znižanju temperature za približno 7 stopinj C v primerjavi s klasičnim vodnim hlajenjem. Zanimivo.

1 komentar

Fan controller

I Am Not A Geek - Na I am not a geek so stestirali Rheobus "fan controller", na katerega lahko priključite do 4 ventilatorje. Rhoebus precej spominja na Matejeve šalterje, ki so bili stestirani na Slo-techu, vendar se malce razlikuje od običajnih kontrolerjev. Namesto navadnih stikal ima regulatorje. S temi regulatorji se da določiti, s kakšnimi hitrostmi bo ventilator deloval. Če je regulator obrnjen do konca navzgor, bo ventilator delovali normalno, če pa je regulator obrnjen do konca navzdol, pa bo ventilator deloval z najmanjšimi vrtljaji (ventilatorja se ne da popolnoma izklopiti). Celoten test najdete tukaj. Skratka, če se zanimate za take stvari (kot vidim, vas na Forumu ni ravno malo) in se vam zdi izdelava pretežka (ter hočete regulatorje), potem lahko Rheobusa naročite na proizvajalčevi strani. Samo ne pritožujte se, če boste morali v plastično ploščico sami izvrtati luknje za regulatorje in če vam bodo precej močne modre LEDice "žgale" v oči....

7 komentarjev

Izdelava radiatorja za vodno hlajenje

OC Mod - Ja... OC Mod ima pa nore. Nore, a uporabne. Lotili so se izdelave radiatorja za vodno hlajenje, enega najpomembnejših delov tega kompleksnega sestava, saj je prav od radiatorja odvisna temperatura vode ob ponovnem vstopu v blok. Izdelave so se lotili nekako tako: Razstaviš pravi radiator, ga daš v manjše ohišje ter vanj usmeriš dva dvanajstcentimeterska ventilatorja. Kar zanimivo. Klik, če se tudi vi spuščate v "vode" ekstremnega hlajenja.

0 komentarjev

"Trdo" hlajenje

HardOCP - Verjetno res moreš biti nekoliko "trd", da si greš narediti "trdo" vodno hlajenje. Ravno to je naredil ta tip. Naj pojasnim: cevi od vodnega hlajenja v računalniku so ponavadi iz gume, tako da se dajo prepogibati. Ta tip pa je očitno vodo-inštalater ( ali pa kdo izmed bližnjih ), saj je kompletna napeljava narejena iz bakrenih cevi. Res trdo [:D].

vir: HardOCP

0 komentarjev