»

Western Digital predstavil tehnologijo MAMR za 40-TB diske

Slo-Tech - Medtem ko lahko na trenutne diske stlačimo največ 14 TB podatkov, se utegne to v bližnji prihodnosti kmalu spremeniti. Western Digital je predstavil novo tehnologijo zapisa z mikrovalovi (microwave-assisted magnetic recordig, MAMR), s katero bi lahko leta 2019 na diske shranili do 40 TB podatkov. Trenutno se za rekordne gostote zapisa podatkov uporablja toplota (HAMR), ki pa ima omejitve zaradi velikost bralno-pisalne glave in je nasploh precej problematična. Zato veliko diskov še vedno uporablja dobri stari PMR (pravokotni zapis podatkov na magnetni nosilec). MAMR rešuje predstavlja drugačen poizkus.

Ključni sestavni del je STO (spin torque oscillator). Ena izmed prednosti MAMR je tudi nižja temperatura, ki pri HAMR na točki zapisa podatkov doseže 650 °C, kar...

23 komentarjev

Samsung dosegel gostoto zapisa terabajt na ploščo

vir: Heise
Heise - Samsung je predstavil prihajajočo generacijo trdih diskov, ki bodo še prostornejši do svojih predhodnikov, saj so uspeli na eno ploščo stlačiti terabajt podatkov. Trenutno so v prodaji diski, ki na eno ploščo zapišejo 750 GB podatkov, z novo višjo gostoto zapisa pa obljubljajo terabajtne diske standardne višine za prenosnike. Za namizne računalnike bodo pripravili 4 TB-modele, ki bodo del družine Spinpoint EcoGreen in se bodo vrteli le s 5400 obrati na...

16 komentarjev

Hitachijevi novi trdi diski z novo generacijo magnetnih plošč

X-Bit Labs - Hitachi je predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki uporabljajo novo, šesto generacijo magnetnih plošč za navpičen zapis podatkov (PMR). Ta omogoča doseganje višje gostote zapisa, tako da bodo 3,5-palčni diski z novimi ploščami lahko shranili 4 do 5 TB podatkov, če jih bodo imeli pet.

Nova družina se imenuje Hitachi Travelstar...

23 komentarjev

Novi vitki diski iz Hitachija

X-Bit Labs - Hitachi je ta teden predstavil novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov, ki se odlikujejo po svoji vitkosti. Diski iz serijo Z merijo v višino le sedem milimetrov, medtem ko so bili stari modeli visoki 9,5 milimetra. V novo serijo sodi več diskov različnih družin:
  • Travelstar Z7K320 se vrti s 7200 obrati na minuto, ima 16 MB predpomnilnika, povprečni iskalni čas 13 ms, SATA-300 in maksimalno porabo energije 1,8 W.
  • Travelstar Z5K320 se vrti s 5400 obrati na minuto, ima 8 MB predpomnilnika, tako da je nekoliko počasnejši. Hitachi ga je pripravil za sisteme, kjer ste pomembna tihost in varčnost, hitrost pa nekoliko manj.
  • Cinemastar Z5K320 je po karakteristikah podoben zgornjemu, le da je še za...

6 komentarjev

3 TB diski za vogalom

Glavni vir višanja kapacitete - bralno-zapisovalna glava

vir: Hexus
Hexus - Dvoterabajtni diski so že skorajda stalnica, saj je Western Digital prvi 2 TB disk iz serije Green predstavil že lanskega maja. Od takrat so pokazali še nekaj primerkov iz drugih serij (npr. Black), sledili pa so jim tudi pri Seagateu, Hitachiju in Samsungu, kjer so predstavili tudi varčneža iz serije ECOGreen. A računalniška industrija se, kot verjetno vemo vsi, razvija bliskovito hitro. Jasno je bilo torej, da 500 gigabajtov na magnetno ploščo, katerih štiri se nahajajo v 2-terabajtnih trdih diskih, ne bo največ, kar bomo ugledali. Proizvajalci bi sicer lahko izdelali 2,5 TB trde diske, če bi uporabili pet plošč, kot je to storil Hitachi s petimi 200 GB ploščami v svojem prvem 1 TB disku, a ima to negativne posledice na hitrost in segrevanje trdega diska. Napredek...

25 komentarjev

2,5-terabajtni diski na obzorju

RegHardware - Trenutno se svet mehanskih trdih diskov vrti s 500 GB na ploščo, kar uporabnikom prinese do 2 TB prostora na pogon. A slednji niso ravno popularni, bolje pa se prodajajo 1 in 1,5 TB modeli. Vseeno bodo tudi 2 TB modeli morda že v začetku naslednjega leta passé. TDK, proizvajalec bralno-zapisovalnih glav, ki je odgovoren za kar nekaj prostorskih premikov v industriji, je napovedal, da proizvajalci trdih diskov že testirajo nove glave, ki omogočajo zapisati do 640 GB podatkov na eno magnetno ploščo.

S štirimi takšnimi ploščami v pogonu to nanese 2,5 TB, proizvajalci pa bi se lahko odločili tudi za model s petimi ploščami, ki bi kapaciteto dvignil prek 3 TB. Obenem so napovedali tudi zgoščevanje podatkov na 2,5 palčnih diskih, na 320 GB na ploščo. Do sedaj je bila največja gostota 250 GB, z novimi ploščami pa lahko pričakujemo 640 oz. morda celo 960 GB modele v nestandardnem, 11 mm ohišju.

Trdi diski s 640 gigabajtnimi magnetnimi ploščami bi na prodajne police lahko prišli že...

19 komentarjev

Hitachi 7k500 pod drobnogledom

Tech Report - V zadnjih nekaj letih so se kapacitete trdih diskov hitro povečevale in kot kaže, se bo takšen trend nadaljeval tudi v prihodnosti. Kje so že časi, ko smo velikost diskov merili v megabajtih?

Trenutno si status največjega lasti Hitachi - in sicer se gre za pol terabajta velik trdi disk serije 7k500. Disk, ki se lahko poleg kapacitete pohvali še s 16Mb predpomnilnika, S-ATA 2 podporo in NCQ, sestavlja pa ga kar 5 plošč z gostoto zapisa 100GB na ploščo. In kako se ta Hitachijev izdelek obnese proti konkurenci? Preberite test.

18 komentarjev

Hitachijev 250 gigabajtnež

The inquirer - Hitachi je danes uradno "splavil" svoj novi Serial ATA disk s kapaciteto kar 250 GB. 3,5-palčni disk Deskstar 7K250 se v eni minuti zavrti 7.200-krat. Poleg Serial ATA diska bo Hitachi na tržišče poslal še diske kapacitet 40, 80 ter 160 GB, z ali brez Serial ATA vmesnika. Cene diskov zaenkrat še niso znane, zvedeli pa naj bi jih konec meseca, ko bodo naprodaj. Kljub temu, da S-ATA diski prihajajo na tržišče relativno počasi, je že očitno, da bo nova tehnologija kaj kmalu zamenjala svojo predhodnico. Klik!

0 komentarjev