»

Ameriško sodišče od Twitterja zahtevalo podatke o islandski poslanki zaradi WikiLeaksa

vir: Heise
Heise - V preiskavi afere WikiLeaks je ameriško sodišče naložilo podjetju Twitter, da razkrije vse podatke o posameznikih, ki so povezani z WikiLeaksom in imajo račun pri Twitterju, poroča Heise. V faksimilu zahteve je moč prebrati, da v okviru kriminalistične preiskave zbirajo podatke o Julianu Assangeu, Bradleyju Manningu, Ropu Gongrijpu in islandski poslanki Brigitti Jónsdóttir ter Jacobu Applebaumu.

Od Twitterja so zahtevali, da jim v treh dneh posreduje vsa sporočila, imena,...

7 komentarjev

Pentagon vojakom prepovedal uporabo izmenljivih medijev podatkov

Wired News - Da bi preprečili še kakšno podobno curljanje podatkov, kot se je zgodilo v aferi WikiLeaks, se je Pentagon odločil za drastične ukrepe in svojim zaposlenim prepovedal uporabo izmenljivih medijev za hranjenje podatkov na službenih računalnikih. Vojaški ukaz iz vojnega letalstva prepoveduje uporabo USB-ključev, CD-jev, DVD-jev in vseh ostalih podobnih medijev na računalnikih, ki so povezani v vojaško omrežje SPIRNet, podobne ukaze pa naj bi dobili tudi v drugih vejah ameriške vojske.

Viri v ameriški vojski pravijo, da bo ukaz kar precej zapletel delo v vojski. Kljub povezavam med računalniki je namreč mnogokrat najenostavnejši način prenosa podatkov med računalniki kar na USB-ključih, česar ne bodo smeli več početi. Uporaba prenosnih diskov in tračnih pogonov za izdelavo varnostnih kopij ostaja.

Spomnimo, da so podobne ukaze izdali že pred dvema letoma, ko se je po ameriškem omrežju začel širiti virus. Umaknili so jih letošnjega februarja, kmalu za tem pa je vojak Bradley Manning...

17 komentarjev

WikiLeaks bo dobil konkurenco

Daniel Domscheit-Berg, ko je še delal za WikiLeaks

vir: Spiegel Online
Spiegel Online - Skupina nekdanjih sodelavcev WikiLeaksa je napovedala, da bodo še letos zagnali konkurenčno platformo, kjer bodo prav tako objavljeni tajni podatki, ki so pricurljali v javnost. Daniel Domscheit-Berg, ki je bil nekdaj tiskovni predstavnik WikiLeaks, je za Die Tageszeitung povedal, da njihove strani ne smemo jemati kot konkurenco, marveč kot drugačen pristop. Ne strinjajo se namreč z usmerjenostjo WikiLeaksa, ki pretežno objavlja ameriške dokumente, medtem ko druge zapostavlja, in kjer je beseda Juliana Assangea absolutni prav.

Domscheit-Berg ima kar nekaj pikrih povedati zoper Assangea, ki je sicer znan po avtokratskem vodenju organizacije. Tako je aktivistom pri WikiLeaksu jasno dejal: "Jaz sem srce in duša te organizacije, njen ustanovitelj, filozof, prvi programer, organizator, sponzor in...

35 komentarjev

WikiLeaks še s kopico neobjavljenega, naslednje na vrsti ameriške banke

vir: Forbes
Forbes - Najnovejšo afero, ki se odvija v več državah hkrati, je seveda zakuhal Assangeov WikiLeaks z objavo tajnih ameriških depeš, o čemer smo poročali na naših straneh, v zadnjih dneh pa je to prva in glavna novica v vseh medijih. To seveda ni prvo razkritje WikiLeaksa (odmevni objavi sta bili afganistanski in iraški dosjeji) in po Assangeovih besedah še zdaleč ne zadnje. Forbes namreč objavlja intervju z Julianom Assangeom, ustanoviteljem in predstavnikom WikiLeaks, v katerem je napovedal razkritje bančnih skrivnosti.

Intervju je Forbes izvedel v Londonu na začetku novembra, torej ko je WikiLeaks že sklenil objaviti depeše, a preden je to storil. Assange je povedal, da še vedno sedi na kopici tajnih dokumentov,...

85 komentarjev

WikiLeaks ponovno udaril: Svet skozi ameriške oči

Guardian - Po poročanju tujih medijev, ki so dobili dokumente v predogled (Guardian, New York Times, Spiegel, El Pais in Le Monde), WikiLeaks danes objavlja svojo naslednjo zbirko dokumentov. Tokrat gre za komunikacije med ameriškim zunanjim ministrstvom ter ameriškimi veleposlaništvi.

Glede na podatke iz Spiegla, je v objavljenih dokumentih Slovenija omenjena 836 krat. Na seznamu cvetk v New York Timesu pa piše, da je ameriška vlada Sloveniji v zameno za sprejem enega zapornika iz Guantanama ponujala avdienco pri Obami (čeprav očitno smo si avdienco želeli mi).

Guardian je tudi objavil povezavo na seznam depeš brez njihove vsebine. Tagi omogočajo najrazličnejše statistične analize.

Dokumenti so sedaj na voljo. (del njih)

100 komentarjev

Wikileaks izdal Iraške dosjeje z dokazi o mučenju zapornikov in ubijanju civilistov

Slo-Tech - Danes ponoči je Wikileaks kljub prizadevanjem Pentagona za preprečitev izdal 400.000 tajnih dokumentov o vojni v Iraku. V njih je moč prebrati, da so ameriški vojaki še več let po škandalu z mučenjem zapornikov iz leta 2004 nadaljevali zlorabe in mučenje ujetnikov, poroča The New York Times.

Ignorirali so tudi zlorabe, posilstva in umore, ki jih je izvajala iraška policija. Ta je na več zapornikih uporabljala metode pretepanja, povzročanja opeklin, bičanja, rezanja prstov, polivanja s kislino itn. Američani tega v večini primerov niso preiskovali, čeprav so bili na to opozorjeni, ampak so preiskavo prepustili iraškim oblastem. Leta 2005 so tudi uradno zapisali,...

184 komentarjev

Afganistanski dosjeji problematični, a brez obveščevalnih informacij

Julian Assange je napovedal, da naj bi Wikileaks nove dokumente objavil že prihodnji teden.

CNN - Pentagon je kmalu po objavi zaupnih vojaških dosjejev na Wikileaks javno obtožil omenjeno stran, da so s priobčitvijo podatkov ogrozili ameriško varnost in napredovanje operacij v Afganistanu. Očitno so nekoliko pretiravali, saj je ameriški obrambni minister Robert Gates v pismu senatorju Carlu Levinu dejal, da Wikileaks ni razkril nobenih občutljiv virov ali metod obveščevalcev. Dodaja, da sicer še vedno obstoji nevarnost, da bi se Talibani maščevali v dosjejih omenjenim Afganistancem, a se po poročilih NATA to še ni primerilo.

CNN poroča, da je bilo pismo napisano že 16. avgusta na zahtevo senatorja, ki je vodja senatnega Odbora za oborožene sile. Gates je zapisal, da so objavljene informacije večidel "taktične vojaške informacije". Objavljene informacije...

24 komentarjev