»

Symbianove spletne strani se poslavljajo

Zbogom, Symbian

Slashdot - Na začetku meseca je Nokia objavila, da pod svoje okrilje prevzema razvoj Symbiana, ki ga čaka nekaj korenitih sprememb. Prva večja bo uporabnikom vidna že 17. decembra, ko bodo zaprli spletne strani Symbiana. Večina vsebin (izvorna koda, wikiji, baze hroščev, referenčna dokumentacija in podobno) bo sicer še vedno dostopna, a na zelo zagoneten način, najverjetneje na fizičnih medijih (DVD, USB-ključi) na zahtevo ob plačilu stroškov priprave, distribucije in medija. Priprava bo trajala nekaj časa, tako da bo na razpolago šele po 31. januarju 2011.

9 komentarjev

Nokia prevzema razvoj Symbiana, E7 prihaja decembra

Nokia E7 v dveh barvah, odprta in zaprta

vir: engadget
engadget - Nokia E7, poslovnim uporabnikom namenjen mobilni telefon s fizično tipkovnico QWERTY, na katerem bo tekel Symbian^3, za razliko od podobnega modela z MeeGo-jem (N9) na police trgovin prihaja že 10. decembra, le nekaj dni pred začetkom obdobja obdarovanj po svetu. S tem mobilnim telefonom so pri Nokii končno izdelali naslednika poslovnežem namenjene serije Communicator, kakor so se izrazili kar sami predstavniki finskega mobilnega giganta. Mobilni telefon bo, poleg fizične tipkovnice QWERTY, za upravljanje vseboval še 4-palčni na dotik občutljiv zaslon.

Za nadgradnje operacijskega sistema Symbian^3, ki bo tekel na mobilniku, bo v prihodnosti skrbela kar Nokia sama, kar bo veljalo za celoten njen nabor s Symbianom opremljenih mobilnikov. The Symbian Foundation namreč ukinja razvoj operacijskega sistema oz....

32 komentarjev

Googlova poravnava v primeru Buzz načeloma sprejeta

Yahoo News - Google je objavil, da je sodnik James Ware preliminarno potrdil poravnavo v primeru Buzz, ki je bila dogovorjena septembra. S tem je razrešena usoda skupinske tožbe zoper Google, ki so jo vložili uporabniki storitve zaradi kršitve zasebnosti. Kot je bilo domenjeno v izvirnem besedilu poravnave, bo ta Google stala 8,5 milijona dolarjev. S tem denarjem se bo ustanovil sklad, ki bo namenjen organizacijam, ki se na internetu ukvarjajo z zasebnostjo in osveščanjem uporabnikov. Usoda poravnave bo znana 31. januarja 2011, ko naj bi jo sodišče dokončno potrdilo.

4 komentarji

Nokia z dobičkom in reformami

Stephen Elop pospravlja po Nokii

Heise - Nokia je objavila poslovne rezultate za tretje četrtletje tega fiskalnega leta, ki so boljši kot predhodni. Dohodki so znašali 10,3 milijarde evrov, kar je pet odstotkov več kot lani, medtem ko je dobiček znašal 529 milijonov evrov. Lani v enakem obdobju so zabeležili 559 milijonov evrov izgube. Prodali so 110,4 milijona mobilnih telefonov (dva odstotka več kot lani), pri čemer je povprečna cena znašala 65 evrov (lani 64 evrov).

Četrtletje, ki se je izteklo, je bilo eno bolj turbulentnih. Dobili so novega izvršnega direktorja, nekdanjega microsoftovca Stephena Elopa, ki je že napovedal korenite spremembe. Prva je bila odstop Anssija Vanjokija, vodje divizije za mobilne rešitve. Poleg...

39 komentarjev

Qubes OS - operacijski sistem za visoko stopnjo varnosti

Qubes

Slo-Tech - V začetku meseca je izšla Alpha 2 različica operacijskega sistema Qubes. Gre za odprtokodni operacijski sistem, ki temelji na Xenu in Linuxu, zasnovan pa je z mislijo na zagotavljanje kar najvišje stopnje varnosti.

To skuša doseči s pomočjo uporabe virtualizacije oziroma principa "Security by Isolation" (varnost s pomočjo izolacije). Posamezne aplikacije namreč tečejo znotraj virtualnih strojev, napad na eno aplikacijo pa (načeloma) ne vpliva na druge aplikacije, niti na samo jedro sistema. Zaradi varnosti Quebes sicer ne podpira OpenGL v virtualiziranih aplikacijah, zato (3D) igre v tem sistemu ne delujejo.



Qubes razvijata Joanna Rutkowska in Rafal Wojtczuk iz Invisible Things Lab, trenutno poganja večino Linux aplikacij, v prihodnosti pa načrtujejo tudi...

69 komentarjev

EU in Microsoft sklenila dogovor, obtožbe zavržene

TechCrunch - Kot smo predvidevali že v začetku meseca, je Microsoft uspel zakopati bojno sekiro z Evropsko komisijo. Dogovor je sedaj postal uraden. Microsoft bo od marca uporabnikom ponudil izbor do 12 brskalnikov v posebnem pojavnem oknu, kjer bodo ti razvrščeni vsakokrat na novo in to (delegirano) naključno. Največjih pet (IE, Firefox, Safari, Chrome in Opera) bo imelo prednost, a bo njihov medsebojni redosled naključen. Sprememba bo tudi retroaktivna, tako da bodo vsi že obstoječi uporabniki Windows XP, Vista in 7 prejeli posodobitev, ki jih bo (tudi če IE ni njihov privzeti...

15 komentarjev

Direktor MI5 svari, da kitajski hekerji napadajo britanska podjetja

Schneier.com - V začetku meseca so nekateri britanski mediji poročali, da je direktor britanske tajne službe MI5 Jonathan Evans, direktorjem 300 večjih britanskih podjetij poslal pismo, v katerem jih opozarja, da so tarče kitajskih obveščevalnih kibernapadov.

Direktor MI5 trdi, da napadalci prihajajo iz vrst kitajskih državnih organizacij. Kitajska vlada naj bi obveščevalno spremljala velika gradbena in naftna podjetja, pa tudi odvetniške pisarne in ostala podjetja, ki poslujejo s Kitajsko ali upravljajo s strateško pomembnimi informacijami.

Direktor MI5 tudi trdi, da kitajski vladni hekerji za vohunjenje uporabljajo posebej napisane trojanske konje ter je predstavnikom podjetij poslal digitalne prstne odtise (kontrolne vsote) teh programov ter IP naslove strežnikov iz katerih se izvajajo napadi.

Gre za prvi primer, ko je predstavnik Britanije Kitajsko uradno obtožil elektronskega vohunjenja. Da ima Kitajska posebne oddelke za kibernetsko bojevanje in kibernetsko vohunjenje v okviru vojske, pa...

10 komentarjev