»

Največja fotografija je panorama Londona

engadget - Doslej je bila največja (merjeno v številu točk) panoramska slika posnetek Budimpešte, a jo je prehitel posnetek Londona. Na 360cities.net so namreč objavili, da so sestavili 80-gigapikselski panoramski 360-stopinjski posnetek Londona. Fotografiral je Jeffrey Martin, kar mu je vzelo tri dni, saj je posnetek tako ogromen, da bi bil natis v fotografski ločljivosti 35 metrov dolg in 17 metrov visok. Sestavljen je iz 7886 visokoločljivostnih posnetkov, ki jih je sestavil skupaj na računalniku Fujitsu CELSIUS s 192 GB pomnilnika in šestjedrnim procesorjem. V živo si boste fotografijo lahko ogledali 24. in 25. novembra na konferenci Visit2010 Fujitsu Forum Europe v Münchnu.

14 komentarjev

Google Street View osvojil Antarktiko

Google News - Google je dosegel cilj, ki si ga je zadal leta 2007 ob predstavitvi Street Viewa - da bi si lahko vsakdo pogledal katerokoli ulico na kateremkoli kontinentu. Če smo povsem natančni, so uresničili del o kateremkoli kontinentu. Vanj so namreč vključili tudi posnetke z Antarktike, s čimer so pokrili vseh sedem kontinentov. Poleg te celine so danes dodali še posnetke iz Brazilije in Irske. Dasiravno je pokritost Antarktike nekoliko slabša od ostalih kontinentov, saj je le nekaj mest, kjer je na voljo panoramski 360-stopinjski pogled, je treba vzeti v obzir, da tam ulic in cest v pravem smislu seveda ni.

22 komentarjev

Seagate in Samsung razvijata skupni krmilnik za SSD

X-Bit Labs - Pri polprevodniških pogonih je kakovosten krmilnik vsaj toliko pomembne kot kakovost silicijevega čipa, zato sta se Seagate in Samsung odločila združiti moči. Podjetji sta namreč objavili, da skupaj razvijata tehnologijo za krmilnike za polprevodniške pogone, ki bo zadostila potrebam najzahtevnejših strank (enterprise) z visoko zmogljivostjo, zanesljivostjo in vzdržljivostjo. Razvito tehnologijo bosta navzkrižno licencirali.

Tako bodo združili Seagatovo znanje na področju shranjevanja podatkov v enterprise segmentu s Samsungovo 30-nanometrsko tehnologijo bliskovnega pomnilnika MLC NAND. Novi krmilnik bo v uporabi v novih Seagtovih polprevodniških pogonih. To je že drugi dogovor o sodelovanju na tem področju, ki ga je letos podpisal Seagate. V začetku leta so namreč sodelovanje obljubili tudi LSI-ju. Zanimivo je, da podjetji v svoji izjavi za javnost nista navedli nobenih tehničnih podrobnosti, nobenih preglednic, shem, grafov ali slik, in sta bili nasploh zelo skopi z detajli.

16 komentarjev

Največja slika na svetu panorama Budimpešte

Slashdot - Pred nekaj meseci je panoramski posnetek Dubaja s 45 gigapiksli postal največja digitalna fotografija na svetu, a jo je sedaj presegla panorama 360-stopinjska Budimpešte, ki meri 70-gigapikslov. Posnetek je nastal z uporabo dveh fotoaparatov Sony A900 s 25 megapiskli, 400 mm lečami Minolta in telekonverterji z 1,4-kratno povečavo. Sámo fotografiranje je trajalo dva dni, retuširanje pa še nekajkrat dlje. Rezultat je 200 GB velika datoteka in 15 metrov dolg natis na fotografski papir. Za ogled potrebujete Silverlight.

22 komentarjev

Na Finskem univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

TechCrunch - Kot poroča finska državna novinarska hiša YLE, je Finska sprejela odličen zakon, ki vsem uporabnikom omogoča širokopasovni dostop do interneta. Ministrstvo za transport in telekomunikacije je namreč objavilo, da bo s prihodnjim julijem pravica vseh državljanov širokopasovni dostop do interneta, kar je prvi tak primer v svetu. Francozi so sicer dostop do interneta že uzakonili kot osnovno človeško pravico, niso pa definirali kakovosti in hitrosti dostopa. Za zdaj bodo Finci zagotavljali hitrost enega megabita na sekundo, medtem ko naj bi do leta 2015 zagotovljeno hitrost povišali na 100 Mbps. Če slučajno res ne bo mogoče potegniti vodov do kakšnih zakotnih vasi, bodo lahko zakon izpolnili tudi z dovolj hitrim dostopom prek mobilnih omrežij, sicer pa bo broadband univerzalen.

32 komentarjev

Končno enotni polnilci mobilnih telefonov

TG Daily - Končno smo dočakali, da so se izdelovalci mobilnih telefonov dogovorili, kar bi se lahko že zdavnaj, če bi obstajal interes. Na Mobile World Congress 2009, ki te dni poteka v Barceloni, so namreč objavili, da so se dogovorili o izdelavi enega samega univerzalnega polnilca telefonov, s čimer želijo uporabnikom prihraniti čas, okolju pa odpadke. GSM Association, ki združuje proizvajalce, načrtuje, da bo do leta 2012 večina izdelanih telefonov imela priključek za univerzalni polnilec, s čimer naj bi prihranili do 51.000 ton podvojenih polnilcev, zmanjšali izpust toplogrednih plinov pri proizvodnji in ljudem olajšali uporabniško izkušnjo. Navsezadnje je bil že skrajni čas.

72 komentarjev