»

Namizni izvor koherentnih rentgenskih žarkov

Del peta vatnega laserja Hercules v lasti Michiganske univerze.

vir: physicsworld.com
physicsworld.com - Skupina raziskovalcev je predstavila nov kompaktni izvor "kvalitetnih" rentgenskih žarkov, ki jih je bilo do sedaj mogoče proizvesti le v sinhrotronih. To jim je uspelo s pomočjo plazemskega pospeševalnika, ki ga poganjajo s petavatnim laserjem.



Vsaka nova generacija naprav, ki proizvajajo rentgenske žarke, je prinesla mnogo novosti v znanosti. Odkril jih je Wilhelm Röntgen in s tem omogočil razvoj radiografije. S pomočjo sodobnih izvorov znamo narediti koherentne rentgenske žarke visokih energij, ki jih uporabljamo za fotografiranje kompleksnih sistemov na nanometrski in femtosekundni skali. Do sedaj je bila možna proizvodnja takih rentgenskih žarkov dovolj velikih energij le v sinhrotronu s...

2 komentarja

Trkalnik v CERN-u ponovno obratuje

Guardian - Znanstveniki v CERN-u so včeraj vnovič zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC), po tem ko so zadnjih 10 tednov izvajali tehnična vzdrževalna dela. Prve protonske žarke so po ceveh spustili že v soboto, a so jih kmalu ustavili, saj so morali zamenjati nekaj filtrov na sistemih za ohlajanje superprevodnih magnetov. Včeraj so v trkalnik spustili žarek protonov energije 450 GeV, ki ga bodo v tem mesecu pospešili do 3,5 TeV. To je največja hitrost, do katere bodo delce pospeševali v prihodnjih dveh letih. Za tem bo LHC spet nekaj časa ugasnjen zaradi dodatnega vzdrževanja in šele nato bodo delce pospešili do deklariranega maksimuma naprave, tj. 7 TeV. Fiziki upajo, da bodo s trki delcev visokih energij ujeli silhueto Higgsovega bozona.

38 komentarjev

Pri blisku nastaja antimaterija

Slashdot - GLAST (Gamma-ray Large Area Space Telescope) je teleskop, ki ga je NASA izstrelila lani in po vesolju opreza za gama sevanjem. Ti žarki niso nič drugega kakor fotoni z zelo visoko energijo, ki nastajajo na različne načine, običajno ob radioaktivnem razpadu nestabilnih jeder. GLAST sicer prvenstveno strmi v oddaljeno vesolje, a je v prvih 14 mesecih delovanja zaznal tudi 17 izbruhov gama sevanja na Zemlji. Nekateri izmed teh, ki so sicer vedno nastajali med nevihtami, so vsebovali celo podpise, značilne za anihilacijo antimaterije. Med dvema nevihtama naj bi tako zaznali emisije gama žarkov intenzitete, ki jih lahko pojasnimo le z anihilacijo pozitronov, so objavili v četrtek na...

40 komentarjev

Macintosh Plus (1986) proti sodobnemu PC-ju (2007)

HubPages - Med brskanjem po spletni strani Tom's Hardware sem na njihovem forumu našel zanimiv članek. Uporabnik po imenu Hal Licino je naredil primerjalni test, v katerem sta se pomerila 21 let stari Macintoh Plus ter sodoben PC z AMD-jevim dvojedrnikom. Prvi je bil opremljen z 8-megaherčnim Motorolinim 68000 in 4 megabajti pomnilnika, poganjal pa je MacOS 6.0.8, medtem ko je v drugem WinXP SP2 tekel na Athlonu X2 4800+ z gigabajtom rama. Diska v obeh računalnikih je Hal na novo formatiral, sistema sta bila čista, brez vsakršne navlake.

Kot sam pravi, ni želel testirati s pomočjo sodobnih programov (recimo Sisoft Sandra) in iger, saj je jasno, da jih Macintosh ni sposoben poganjati....

56 komentarjev

Nov preboj na področju kvantnih računalnikov

Nature - V včerajšnji številki revije Nature je izšel članek v katerem avtorji trdijo, da jim je uspelo upravljati spin enega samega elektrona. Rezultati kažejo, da sedaj razpolagamo z vsemi elementi za izgradnjo kvantnih logičnih vrat, saj je poizkus pokazal, da je mogoče spin posameznega elektrona uporabiti kot kvantni bit v kvantnih računalnikih.

Sedaj mora samo še nekdo iz gradnikov sestaviti logična vrata ter tako dobljene gradnike sestaviti v vezje. Kvantni računalniki v naslednjih 15 letih?

20 komentarjev

SuSE Linux Enterprise Server 8 for AMD64

PC Linux Online -

22. aprila 2002 je izšel SuSE Linux 8.0 za AMD64, ki je prinesel mnoge novosti pri uporabi Linuxa na namizjih. Danes, natanko eno leto za tem, je še izšla distribucija Linuxa, ki ne prinaša novih možnosti, temveč razširja paleto arhitektur, na katerih teče Linux in so pripravljena za uporabo v podjetjih. Tako SuSE kot Mandrake sta sicer že pred nekaj tedni predstavila svoja operacijska sistema za procesorje AMD Opteron, novi SuSE Linux Enterprise Server 8 za arhitekturo AMD64 pa je prvi izdelek, ki je pripravljen za profesionalno uporabo na zmogljivih sistemih na omenjeni arhitekturi. Kmalu lahko pričakujemo tudi odgovor RedHata in Microsofta.

Na Newsforge so si izdelek že ogledali, na uradni spletni stran nemškega podjetja SuSE pa je na voljo uradna novica.

0 komentarjev