»

Založniki grozijo ICANN-u zaradi domene .music

ICANN-ov sedež

vir: Heise
Heise - ICANN se pripravlja na uvedbo nove vrhnje domene .music, kjer bomo lahko našli vse povezano z glasbo. Pravila za registracijo domen še niso dokončana, je pa znan osnutek smernic za registracijo, nad katerim založniki niso navdušeni. Zato je 15 krovnih organizacij, ki predstavljajo pisce, založnike in izvajalce več kot 80 odstotkov komercialne glasbe, ICANN-u poslalo pismo, v katerem so navedli nekaj pomislekov o predlogu za registracije novih domen .music.

Moti jih predvsem troje. Prvič, pravica do registracije domen naj bi bila določena preohlapno. Tako bo možno registrirati domene, na katerih bo potem potekalo ilegalno trgovanje ali distribucija avtorsko zaščitene lastnine....

33 komentarjev

Najnevarnejše strani na vietnamskih domenah, najvarnejše japonske in hrvaške

Varne in nevarne domene

vir: Slashdot
Slashdot - McAfee je objavil poročilo 2010 Mapping the Mal Web, v katerem lahko preberemo, katere so najbolj nevarne vrhnje domene na svetu. Ugotovimo lahko, da je kar 6,2 odstotka vseh spletnih domen (27 milijonov) tako ali drugače nevarnih oziroma škodljivih. V absolutnih številkah vodi domena .com, kjer gostuje 56 odstotkov vseh zlih spletnih strani.

Med državnimi vrhnjimi domenami je prvo mesto letos zasedla vietnamska .vn, kjer je skoraj tretjina nevarnih strani, medtem ko jih je bilo še lani manj kot odstotek. Sledijo Kamerun .cm (22,2 odstotka), Armenija (12,1 odstotka) .am, Kokosovi otoki .cc (10,5 odstotka) in Rusija .ru (10,1 odstotka). Najvarnejše domene imajo Japonska .jp, Katalonija .cat, Guernsey .gg, Hrvaška .hr in Irska .ie. Med generičnimi najvarnejšimi domenami sta .travel in .edu, kjer...

3 komentarji

Dvočrkovne .si domene razgrabljene

Slo-Tech - ARNES je danes ob 10 uri še malce razrahljal pravila za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si. Register je tako dovolil registracijo domen v t.i. IDN obliki (npr prešeren.si) in registracijo dvočrkovnih domen (npr. aa.si). Pod posebnim režimom delovanja so se bodoči nosilci prek svojih registrarjev zapodili proti registru in poskušali osvojiti tistih nekaj trofej, ki so še posebej zanimive (predvsem dvočrkovne, pa tudi nekaj "komplementarnih" lokaliziranih domen - zito.si, žito.si).

V dirki je sodelovalo malce več kot 60 registrarjev, ki so do 11 ure registrirali približno 1900 novih domen. V prvih 35 minutah, ko...

88 komentarjev

Strožji pogoji za registracijo ruskih domen

Nevarne in varne domene

ComputerWorld - Registracija državnih vrhnjih domen, kot so .si, .de in ostale dvočrkovne oznake držav, je v pristojnosti vsake države posebej. Posledica je zelo različna mera strogosti. Nadzor je bil doslej v Rusiji še posebej slab, tako da je domeno .ru lahko registriral vsakdo, ki je imel nekaj deset dolarjev odveč. Posledice so predvidljive; ruska vrhnja domena je že več let v samem vrhu na seznamu najnevarnejših domen na svetu (lani so bili na 9. mestu po odstotku zlih strani, Slovenija je 79.). V Moskvi so se odločili na področju registracije napraviti red.

Od 1. aprila bo za registracijo ruskih domen potrebno predložiti potni list za fizične osebe ali ustanovne listine za pravne osebe, s čimer želijo zajeziti gnezdenje prevarantov na ruskih straneh. Doslej so...

3 komentarji

Spremembe tudi pri domenah .si

Arnes - Kot smo že poročali, organizacija ICANN razmišlja o velikih spremembah vrhnjih domen, nekoliko manjše premike pa pripravlja tudi skrbnik domače vrhnje domene. Od 9. oktobra naprej bo namreč možna registracija domen pod vrhnjo domeno .si po novem sistemu, ki ga je kot predlog objavil Arnes.

Tako bi po novem sistemu imele možnost registracije tudi fizične osebe ter tuje pravne in fizične osebe, omejitev števila domen na nosilca bo odpravljena, domene bo moč registrirati/podaljšati za 1 do 5 let, dovoljene pa bodo tudi številčne domene. Za vse zainteresirane so na voljo predlogi novih dokumentov.

28 komentarjev

Druga faza registracije domen .eu (Sunrise 2)

Slo-Tech - Medtem ko so javni organi in lastniki registriranih blagovnih znamk lahko registrirali domene .eu že v začetku decembra lani (Sunrise 1), lahko svojo predpravico za registracijo sedaj uveljavljajo tudi drugi uporabniki. V drugi fazi registracije domene .eu (Sunrise 2) lahko uporabniki uveljavljajo svojo predpravico tudi na podlagi:
- imena podjetja,
- neregistrirane blagovne znamke,
- trgovskega imena,
- prepoznavnega znaka organizacije,
- družinskega imena in
- značilnih naslovov zaščitenih književnih in umetniških del ter drugih pravic, ki so zaščitene z državnim zakonom države članice EU.

Z evropskimi domenami sicer upravlja zasebna neprofitna organizacija EURid, ki jo je izbrala Evropska komisija. EURid ima po vsej Evropi (vključno s Slovenijo) razprostrto mrežo akreditiranih registrarjev, ki domene podeljujejo v skladu s pravilom “kdor prvi pride, prvi melje”.

Sistem rezervacij je akreditiranim registrarjem omogočil tudi precej lahek zaslužek, saj so posamezne domene na...

4 komentarji

.si

Arnes - Tole je od trillian po Andrazevi zahtevi. Greetingz from Zürich.

Od 15.10.2001 je domena pod .si lahko enaka tudi blagovni oz. storitveni znamki. ARNES je dne 3.10.2001 sprejel spremembo pravil za registracijo domen pod vrhnjo domeno .si. Bistvena novost je, da imetniki blagovnih oz. storitvenih znamk, registriranih za območje Slovenije, od 15.10.2001 lahko registrirajo domeno, ki je enaka njihovi znamki oz. besednemu delu znamke. Domeno pod .si še vedno lahko registrirajo le poslovni subjekti s sedežem v Sloveniji. ARNES bo pričel sprejemati vloge za registracijo domen po novih pravilih 15.10.2001 ob 00:00. Obravnavane bodo le popolne vloge in sicer po vrstnem redu prispetja na ARNES. Vse vloge za registracijo domen na podlagi blagovnih oz. storitvenih znamk, ki bodo prispele na ARNES pred 15.10.2001, bodo zavržene. Več o spremembi preberite v novih pravilih.
Omenjena sprememba je prvi korak k popolni prenovi pravil za registracijo domen pod .si, ki je predvidena v začetku leta...

2 komentarja