»

XFX prekinja sodelovanje z nVidio

Fudzilla - nVidia je zadnje čase precej na udaru, po zaprtju enega izmed partnerjev, BFG, ki sicer ni bil med največjimi, a je bil pri kupcih priljubljen zaradi doživljenjske garancije, so izgubili še enega partnerja, XFX. Udarec je tokrat večji, sploh zaradi dejstva, da XFX ne zapira vrat, temveč se bodo zaenkrat posvetili izdelovanju le AMD-jevih Radeonov. Zgodba se je začela že lani, ko so pri XFX-u začeli z izdelovanjem Radeonov. nVidia jim posledično ni dala dovoljenja, da lahko prodajajo na arhitekturi Fermi osnovane kartice. Geforce so sicer prodajali vse do zdaj, a je šlo za starejše modele.
Po drugi strani EVGA očitno ostaja pri grafično-zelenih, saj pravijo, da na vrhu najpomembnejših partnerjev ne pričakujejo sprememb, kljub nVidiinim lastnim grafičnim karticam. Ob podatku, da bodo le-te omejene le na Best Buy, se jim za vodstvo verjetno ni za bati. Tržni delež znotraj nVidiinega deleža se jim bo najverjetneje še povečal, predvsem na račun BFG-ja in XFX-a.

29 komentarjev

AMD je največji proizvajalec grafičnih čipov

Družini 5800 in 5700, brez 5830

vir: VR - Zone
VR - Zone - Dolgo smo bili vajeni, da je bila s precejšnim naskokom v tržnem deležu ločenih oz. diskretnih grafičnih čipov prva nVidia. Prvi na področju števila grafičnih čipov je pravzaprav Intel, a gre pri slednjem izključno za grafične čipe, vgrajene v vezna čipovja, torej ga tukaj ne upoštevamo. Na drugem oz. tretjem mestu je bil tako dolgo kanadski proizvajalec grafičnih kartic ATI, ki ga je pred časom kupil AMD.

Lani so dosegli prvi preboj, ko so prehiteli nVidio na področju grafičnih čipov v prenosnikih, čemur zdaj sledi še en dosežek. AMD oz. ATI je namreč največji proizvajalec grafičnih čipov, ki ima na diskretnem področju od drugega letošnjega četrtletja 51-odstotni tržni delež, v primerjavi z 49% nVidie....

22 komentarjev

nVidia in XFX se ločujeta

Expreview.com - Pri HardOCP poročajo, da naj bi se XFX in nVidia razšla. Novica je nadvse presenetljiva, saj je XFX eden izmed pomembnejših nVidiinih partnerjev za izdelavo grafičnih kartic ter je, podobno kot EVGA, za nVidio pomemben približno tako, kot Sapphire za ATI. Zanimivo je, da je govora le o evropskem delu XFX-a, ki bi izgubil potrdilo nVidiinega partnerja, a težko si je predstavljati, da bi XFX svoje grafične kartice izdeloval in prodajal povsod po svetu, razen v Evropi. Že pred dobrim letom so sicer pri XFX-u napovedali, da bodo začeli izdelovati tudi grafične kartice z ATI-jevemi grafičnimi čipi, kar so kasneje tudi uresničili, razlog za prekinitev sodelovanja z nVidio pa se...

59 komentarjev

Namesto prevzema partnerstvo

DigiTimes - Iz Intelovega prevzema nVidie, o katerem smo poročali ne bo nič, bosta pa zato podjetji sklenili strateško partnerstvo. Intel, ki si lasti osem do deset odstotkov nVidiinih delnic želi s tem okrepiti svoj položaj na trgu grafičnih kartic, nVidia pa naj bi po sklenitvi partnerstva znižala delež izdelanih veznih naborov za AMD-jeve procesorje. Kot je znano je AMD nedavno prevzel proizvajalca grafičnih kartic ATI, kar je eden izmed vzrokov za zbliževanje Intela in nVidie.

Več na DigiTimes-u.

13 komentarjev

MSI se seli z nVidie na ATi

Slo-Tech - Yahoo poroča, da se nVidii obetajo malce težji časi, saj je MSI, eden njihovih večjih partnerjev, presedlal k nVidiinemu največjemu konkurentu -- kanadskemu podjetju ATI. Glede na to, da je imel MSI ekskluzivo z nVidio, je ta poteza podjetju zadala veliki udarec, tako finančni kot moralni. To se je tudi odrazilo na predvidevanjih dobička in prometa za četrto fiskalno obdobje. Udarec na dobiček? Skromnih 20 milijonov dolarjev. Klik!

19 komentarjev

Hercules ter ATI

Hercules - Hercules, nam dobro znan proizjvajalec grafičnih kartic, je pred kakšnim letom poleg vgraditve nVidiinih čipov na svoje izdelke izbral še STMjev Kyro ter Kyro II, za pokritje nižjega cenovnega razreda ter za raznovrstnost izbire. Volk sit, koza cela, bi lahko rekli. Gledano iz monopolistične perspektive nVidie, najbrž ta poteza dotični firmi ni odgovarjala prav najbolje, saj je Kyro bolj ali manj direktno konkuriral družini Geforce2 MX. No, samo ugibamo lahko, zakaj se je Hercules odločil za naslednjo potezo. So bili krivi nevzdržni nVidiini pogoji? Mogoče nVidia ni imela s svojim odnosom pri tem nič in se je Hercules za potezo odločil iz lastnih razlogov? Da vam pojasnim - Hercules je, kot je bilo pred časom že napovedovano, kot ponudnika GPUjev za višji cenovni razred izbral kanadsko velepodjetje ATI. Nadejajte se, kajti kmalu boste lahko videli Radeone 8500 z modrim PCBjem . Datum? Sredina februarja 2002. Hercules res izbira alternativna pota. STM ter ATI za zapolnitev njihove...

3 komentarji