»

General Electric na holografski medij shranil pol terabajta

engadget - Raziskovalci iz General Electrica poročajo, da so uspeli na optični medij v velikosti običajne zgoščenke zapisati 500 GB podatkov, kar je 100-krat več od DVD-jev in 20-krat več od medijev Blu-ray. Zapisovanje poteka z enako hitrostjo, kot je mogoče peči blu-rayje, kar bi pomenilo tri ure za zapis celotnega ploščka. Sedaj bodo primerke medijev in tehnologijo posredovali usposobljenim partnerjem, katere bodo poizkusili prepričati v odkup licence in masovno proizvodnjo.

Gre za tako imenovani mikroholografski zapis podatkov. V principu se podatki zapisujejo z laserjem podobno kot na klasične optične medije, le da pri holografskem zapisu ni strogih omejitev, koliko plasti se uporabi. Medtem ko CD-ji uporabljajo eno plast in...

22 komentarjev

TDK predstavil terabajtno Blu-rayu sorodno zgoščenko

1 TB

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Japonski proizvajalec optičnih diskov TDK je na sejmu Ceatec predstavil prototip medija sorodnega Blu-rayu, ki ima kapaciteto en terabajt, kar je stokrat več od julijske rešitve. Ogromno kapaciteto so to pot dosegli z zapisom podatkov v 32 plasteh (po 16 na vsaki strani zgoščenke), ki vsak drži 32 GB podatkov. TDK je torej premostil problem iskanja materiala z dovolj visoko transmitanco, a seveda niso razkrili, kateri material so uporabili, le da je prepustnost 95,1-odstotna. Sloji niso povsem združljivi z obstoječo definicijo za Blu-ray, saj ta predpisuje debelino 100 μm, medtem ko v novem ploščku znaša 260 μm, kar povzroča aberacijo. Numerična apertura...

14 komentarjev

General Electric prikazal 500 GB-holografski disk

TG Daily - General Electric je demonstriral, kako izgleda zapis pol terabajta podatkov na ploščke v velikosti CD-ja. Razvili so nov mikroholografski material za hranjenje podatkov, ki omogoča doseganje tako visoke gostote zapisa. Razlika od klasičnih DVD-jev in CD-jev, ki zapisujejo podatke le na površini, je globina. GE pravi, da za zapis podatkov izkoristijo celotno globino materiala, zaradi česar stisnejo nanj več informacije. Tehnologija je po njihovih besedah sorodna trenutnim standardom, tako da bi naj bili predvajalniki novih holografskih zgoščenk tudi sposobni branja CD-jev, DVD-jev in...

20 komentarjev

Xbox 360 ne potrebuje Blu-raya

X-Bit Labs - Microsoft še vedno vztraja, da bo Xbox 360 povsem dobro shajal brez Blu-raya, poroča X-Bit Labs. Čeprav so se na spletu pojavila namigovanja, da naj bi Microsoft kmalu izdal eksterni pogon Blu-ray za svojo konzolo, so pri redmondskem velikanu te navedbe zavrnili. Konkurent PlayStation 3 se razume na Blu-raye in zmore predvajati filme z njih, Microsoft pa pravi, da to ni funkcionalnost, za katero bi prejeli goro zahtev, naj jo uvedejo. Robert J. Bach, ki je pri Microsoftu zadolžen za oddelek zabavne naprave, dodaja, da od proizvajalcev iger ne nameravajo zahtevati izdajanja iger na Blu-rayu, ker bi s tem onemogočili njihovo uporabo na 28 milijonih Xbox, ki so že prodani, medtem ko bo za druge zmožnosti (filmi) omrežje Xbox Live zadostovalo. Spomnimo, da je Microsoft sicer že podprl HD DVD, a so jim standard žalostno ukinili in nadomestili z Blu-Rayem.

33 komentarjev

Križanec med Blu-Ray in DVD

Overclockers Australia - Japonsko podjetje Pony Canyon je objavilo, da je uspešno izdelalo hibridni plošček s filmom, ki igra tako v predvajalnikih Blu-Ray kot tudi navadnih DVD-jih. Na Japonskem ga bodo izdali februarja, z njim pa bodo poskušali pospešiti prehod na Blu-Ray. Nekdanji konkurent Blu-Rayu HD DVD je to veščino sicer obvladal že od začetka, a kaj ko so vodilni možje odločili, da bo standard postal Blu-Ray.

Tehnologija, ki so jo uporabili za izdelavo zgoščenke, ni nova iznajdba, saj jo je JVC razvil že leta 2005. Na vrhu medija je enoslojna plast, ki jo bere modri laser Blu-Ray in shrani 25 GB podatkov. Ker je vmes polprepustni film, ki odbija modro in prepušča rdečo, lahko starejši...

17 komentarjev

HD-DVD je mrtev - Tokrat uradno

engadget - Na današnji dan je Toshiba naznanila, da bo prenehala izdelovati pogone, samostojne predvajalnike in vse ostalo v povezavi s HD-DVD. Dokončna zaustavitev proizvodnje HD-DVD materiala naj bi se zgodila do marca letos. To seveda pomeni, da je Blu-Ray zmagovalec te vojne formatov. Pri Toshibi pa so še povedali, da zaenkrat še raziskujejo možnosti HD-DVD pogonov pri prenosnikih. Zdajnšnji lastniki HD-DVD zapisovalnikov in snemalnikov ba bodo lahko medije še vedno kupili preko spleta.

Toshiba zaenkrat ne planira prehoda na Blu-Ray format vendar obstaja tudi ta možnost. Več o tej tragični novici si preberite na engadget.com.

Počivaj v miru HD-DVD!

43 komentarjev

TDK razvil optične medije odporne na fizične poškodbe

Slashdot - Gotovo ste že pogosto izkusili, da današnji CD- in DVD-mediji niso tako zelo odporni na fizične poškodbe, kot bi morali biti. Pogosto se zgodi da se le-ti popraskajo ali kako drugače poškodujejo, kar prepreči normalno branje medija.

Prav ta problem so se odločili odpraviti pri podjetju TDK, ki med drugim sodeluje tudi pri razvoju novega Blu-Ray standarda. V razvoju so prišli do že precej obetajočih rezultatov, kar so predstavili na nedavni demonstraciji. Novinarjem so dali enega izmed novih CD-medijev s posebno prevleko, strgalnik za ponve iz žice ter nekaj trajnih flomastrov, češ naj poskušajo kakorkoli popisati, popraskati ali na katerikoli drugi način narediti medij neberljiv. Presenečeno so ugotovili da je ta naloga precej težka, saj so se sledi flomastrov preprosto zbrisale, s strgalnikom pa niso in niso mogli narediti niti praske. Edina oseba, ki je uspela poškodovati medij je bil neki novinar, ki se je spravil na CD kar s švicarskim nožem.

Pri TDK-ju so prevleko začeli...

30 komentarjev