»

British Museum ponudil 1,9 milijona fotografij pod licenco CC4

Posnetek iz baze. Slika: British Museum

Slo-Tech - British Museum je sporočil, da bo odslej 1,9 milijona fotografij iz njihovih zbirk za nekomercialno rabo prosto dostopnih na spletu. Uporabniki ne bodo potrebovali nobene registracije, temveč bodo fotografije preprosto pretočili s spleta. Tam so odslej objavljene pod licenco Creative Commons 4.0, ki dovoljuje deljenje v vseh oblikah in medijih ter predelovanje fotografij v nekomercialne namene. Pri tem je treba navesti vir fotografij, ki je British Museum.

Muzej je imel že doslej obširno bazo fotografij na spletu, a se je bilo treba za prenos registrirati. Prvo verziji so na splet postavili leta 2007 (Collection Online), odtlej pa se je razširila. Zadnjo prenovo so dlje časa načrtovali, a so jo zaradi epidemije virusa korona nekoliko pospešili. V njej je 280.000 novih fotografij in 85.000 novih objektov, ki doslej niso bili fotografirani. Med fotografiji najdemo na primer Rosetto Stone in skulpture iz Partenona. Nekatere objekte si je odslej možno pogledati zelo od blizu.

6 komentarjev

Facebook končno spoštuje brisanje slik

Ars Technica - Na Facebooku je že od samega začetka mogoče slike odstraniti, a jih to še zdaleč ne izbriše. Slike res niso več vidne v albumih, a kdorkoli pozna URL-naslov posamezne slike, jih lahko še precej časa najde in si pogleda. Na težavo je leta 2009 opozorila Ars Technica in naslednje leto ugotovila, da so slike še vedno dostopne. Testirali so tudi ostale storitve in ugotovili, da Flickr in Twitter teh težav nimata, MySpace pa je zakasnitev hitro odpravil; Facebook pak ne. Letos so zgroženo ugotovili, da so iste slike štiri leta pozneje še vedno dosegljive. Facebook je bil celo tako zvit, da je ročno pobrisal njihove slike (s katerimi so izvajali test), pri ostalih pa je ostalo vse po starem. So pa zagotovili, da imajo rešitev že skoraj končano in da bodo kmalu...

10 komentarjev

Na Facebooku še vedno dostopne pred štirimi leti izbrisane fotografije

Ars Technica - Ponovno se dokazuje, da je potrebno biti pri objavljanju podatkov na internetu sila pazljiv, saj internet ne pozablja. Prav tako pa ne pozablja niti Facebook, četudi to od njega izrecno zahtevamo. Leta 2009 smo pisali o slikah, ki jih uporabnik izbriše s Facebooka, a so po poldrugem letu s poznavanjem neposrednega naslova še vedno dostopne. Leta 2012 se ni spremenilo nič, ugotavlja Ars Technica. Facebook se že tri leta ukvarja s problemom sprotnega in pravočasnega brisanja slik, a rešitve še vedno ni.

Facebookov predstavnik za stike z javnostmi Frederic Wolens je v petek v...

29 komentarjev

Facebook hrani izbrisane slike več kot poldrugo leto

Davno izbrisana slika, dosegljiva na: http://photos-h.ak.fbcdn.net/photos-ak-sf2p/v10/158/75/13703945/n13703945_30332935_716.jpg

vir: Ars Technica
Ars Technica - Lani so na Ars Technici izvedli eksperiment, v katerem so raziskovali, kako dolgo izbrisane slike vztrajajo na družabnih omrežjih, kot je na primer Facebook. Takrat so ugotovili, da sta najbolj vestna Flickr in Twitter, ki sliko javnosti izbrišeta takoj in onemogočita tudi direktno povezavo nanjo, medtem ko sta Facebook in MySpace precej bolj površna. Če imate neposredni naslov slike, lahko do nje dostopate še precej časa po izbrisu. Facebook je dejal, da slike ostanejo v obliki varnostnih kopij na strežnikih še nekaj časa, medtem ko naj bi bile neposredno s spleta z direktno povezavo nedosegljive takoj (kar se je izkazalo za laž).

Leto je naokoli, a izbrisane fotografije še vedno niso...

51 komentarjev

Skypebook?

The Register - Menda niste mislili, da se bo facebook združil z GoogleVoice-om.



Že nekaj časa se širijo govorice o morebitni združitvi dveh svetovno najbolj množično razširjenih aplikacijah. In seveda so resnične. Facebook in Skype bosta očitno združila moči in se prepletla med sabo.

Novica je opremljena z morebitno podobo novega Skypa. Gre predvsem za to, da bodo uporabniki Facebooka lahko pošiljali SMS sporočila in se klicali med sabo s pomočjo Skypa, uporabniki slednjega pa bodo dobili dostop do aplikacije Facebook Connect.

Razlika med Skypom in Facebookom je predvsem v načinu zaslužka. Skype služi predvsem z zaračunavanjem telefonskih klicev, medtem ko Facebook živi na račun oglasov. Kljub vsemu pa se obe aplikaciji ukvarjata s povezovanjem ljudi in bi načeloma lahko prav lepo sobivali.

Trenutno vsi stremijo k povezovanju identitet ljudi. Mnoge telefonske aplikacije se trudijo povezati vse uporabnikove identitete v eno uporabniško okolje. Tako se bo Yahoojev Messenger povezal z MSN-jem...

14 komentarjev

Facebookova nova storitev odstira vašo zasebnost

Slo-Tech - Facebook je ta teden dodal novo funkcionalnost, ki se imenuje Instant Personalization in omogoča deljenje podatkov z drugimi stranmi, tako da bodo tele lahko ponudile prilagojeno uporabniško izkušnjo. Kot je pri vseh novostih, ki na Facebooku širijo vaše osebne podatke, že običaj, je privzeta nastavitev vključeno, zato morate deljenje podatkov eksplicitno prepovedati sami (opt-out).

Doslej je vse skupaj preko socialni vtičnikov delovalo takole. Recimo, da uporabnik obišče stran CNN. Na strani bo videl tudi, katere novice so brali njegovi prijatelji in ali so jim bile všeč. CNN sam teh informacij ne dobi. Namesto tega na strani pusti...

38 komentarjev

Facebook odrezal samomorilce

Sporočilo na strani Suicide Machine

vir: CNet
CNet - Težave z razkrivanjem podatkov sodelavcem (predvsem nadrejenim), sorodnikom (in partnerjem) oz. celo zavarovalnicam prek Twitterja, Facebooka in podobnih socialnih spletnih strani so dobro poznane, zaradi česar je bilo orodje 'Web 2.0 Suicide Machine' sprva dobro sprejeto. To samomorilsko orodje je s spleta samo počistilo razne osebne podatke, za katere ste si zaželeli, da ne bi bili več tako javni.

Izmed socialnih strani je, vsaj izven ZDA, najbolj popularen Facebook (v ZDA je zelo popularen tudi MySpace), eden izmed...

6 komentarjev

Begunec aretiran potem, ko je na svojem Facebook profilu osvežil svoj status

Guardian - O tem, da je Facebook in ostala socialna omrežja, s katerimi lahko razkrijemo svoje osebne podatke, treba uporabljati previdno, je bilo že veliko govora. A Maxi Sopo, 26-letni goljuf iz ZDA, teh opozoril očitno ni jemal dovolj resno.

Ne samo, da je med "prijatelje" na svoje Facebook računu dodajal naključne znance, ki jih je nekajkrat srečal v kakšnem klubu (med drugim tudi uslužbenca pravosodnega ministrstva), pač pa je po tem, ko je pred roko pravice pobegnil v Mehiko, na Facebooku tudi osvežil svoj status.

Policijski preiskovalci, ki so to opazili, so kontaktirali omenjenega "prijatelja", ki jim je nato od begunca pomagal pridobiti njegovo lokacijo. Prejšnji mesec je sledila aretacija.

Glede na to, da Sopotu grozi do 30 let zaporne kazni, se utegne zgoditi, da bo njegov Facebook status kar nekaj časa ostal nespremenjen...

16 komentarjev

Pazljivo pri brisanju slik s Facebooka in MySpacea

Ena izmed "izbrisanih" slik

vir: Ars Technica
Ars Technica - Z razmahom strani za socialno mreženje, izmed katerih sta najprepoznavnejši Facebook in MySpace, se vedno glasnejši tudi tisti, ki svarijo pred nepremišljenim razgaljanjem osebnih podatkov na spletu. Pravijo, da se njihovo deljenje utegne vrniti kot bumerang. Na Ars Technici jih je zanimalo, ali izbrisane slike s teh omrežij resnično potujejo neposredno v digitalna nebesa ali pa se nemara zadržijo v vicah ali kar v tostranstvu. Rezultati so kar strašljivi.

...

18 komentarjev