»

Calibri se poslavlja, prihaja Aptos

Bierstadt oziroma Aptos je zmagovalec

Slo-Tech - Ni novost, da se bo privzeta pisava iz Microsoftovega Officea poslovila. Pred dvema letoma so sporočili, da bodo Calibri zamenjali z novo pisavo, ki jo bodo izbrali uporabniki. Med peterico finalistov je zmagala pisava Aptos, ki je bila pred dvema letoma znana kot Bierstadt.

Calibri je bil z nami poldrugo desetletje, ko je nadomestil Times New Roman. Leta 2021 je Microsoft predstavil Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena in Tenorite kot pisave prihodnosti, ki so jih urno dodali med dosegljive možnosti. Uporabniki so jih dve leti uporabljali in Microsoftu poročali o svojih izkušnjah. Zmagal je Bierstadt, ki je na voljo kot družina v več izvedbah - z novim imenom Aptos, ki se imenuje po mestu v Kaliforniji.

Ta bo odslej privzeta pisava v Wordu, Outlooku, PowerPointu in Excelu. Obstoječim uporabnikom jo bodo kot privzeto začeli ponujati v naslednjih mesecih. Pisavo je pripravil Steve Matteson, ki je zasnoval tudi številne druge pisave Windows TrueType, nekaj že v času Windows 3.1...

14 komentarjev

Izšel Ubuntu 19.10

Slo-Tech - Pol leta je okoli, kar pomeni, da je čas za novo verzijo najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Canonical je izdal Ubuntu 19.10, ki nosi kodno ime Eoan Ermine (vzhodna podlasica). V angleščini sta besedi tako neobičajni, da tudi rojeni govorci poškilijo v slovar, kar je že običajno. Izvršni direktor Canonicala Mark Shuttleworth ob tem poudarja, da čeprav Linux morda na osebnih računalnikih ne bo nikoli tako popularen kakor Windows, Ubuntu čaka svetla prihodnost. Naslednja verzija (20.04) bo LTS (long-term support).

Nova verzija distribucije prinaša precej novosti, med katerimi velja omeniti zelo hitro zaganjanje sistema z LZ4, podporo datotečnemu sistemu ZFS, grafični vmesnik GNOME 3.34 in številne druge. Tako je, GNOME je sedaj privzet grafični vmesnik, stari datotečni sistem ZFS pa je davnega leta 2001 razvil Sun, in ima številne prednosti (razteza se lahko prek več pogonov, podpira copy on write, dela snapshote itd.). Nadgradnja je mogoče z Ubuntu 19.04, medtem ko starejše verzije (zlasti 18.04 LTS je pogosta) neposredne nadgradnje ne omogočajo. Možna je stopenjska, priporočljivo pa je počakati na 20.04 LTS.

Ubuntu obstaja v več okusih: Ubuntu MATE, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Studio in Xubuntu, ki bodo...

8 komentarjev

Novi Ubuntu 18.10 je tu

Slo-Tech - Prispela je nova verzija najpopularnejše Linuxove distribucije Ubuntu. Času skladno poimenovana verzija 18.10 ima kodno ime Cosmic Cuttlefish (kozmična sipa) in je na voljo na običajnem mestu. Hkrati so tu tudi vse izpeljanke: Ubuntu MATE, Ubuntu Budgie, Xubuntu in Kubuntu. Nova verzija ima običajno podporo, torej le do prihodnjega julija, medtem ko bo dosedanja 18.04 LTS aktivno vzdrževana do leta 2023.

Zanimivo je, da 32-bitna verzija osnovnega Ubuntuja sicer obstaja tudi za 18.10, a nadgradnja na njo ne bo mogoča (medtem ko 32-bitni Ubuntu Mate, Kubuntu ali Ubuntu Budgie sploh ne obstajajo). Razlog je preprost: 32-bitne verzije se počasi poslavljajo, zato nima smisla nadgrajevati prejšnje LTS-verzije na novejšo, ki bo podprta manj...

81 komentarjev

Izšel Ubuntu Linux 14.04 LTS

Slo-Tech - Izšla je nova verzija popularne Linuxove distribucije Ubuntu 14.04, ki ima oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da da gre za verzijo z daljšo petletno podporo, ki izidejo vsake dve leti. Imenuje se Trusty Tahr oziroma zvesti tar v slovenščini. Čeprav je končni cilj Canonicala izdelati eno verzijo, ki jo bo mogoče namestiti na vse naprave od namiznih računalnikov do tablic, prehod še ni končan, zato je verzija za mobilne naprave za zdaj še ločena. Bo pa Ubuntu 14.04 prva verzija, ki bo tekla na Ubuntujevih tablicah. Namestiti jo je mogoče na Nexus 10, Nexus 7 (2013) in Nexus 4.

Ubuntu 14.04 LTS ne prinaša prav veliko izboljšav, novosti ali...

57 komentarjev

Izšel Linux 3.4

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi številko 3.4. Predhodna večja stabilna verzija 3.2 je izšla pred skoraj pol meseca, tako da se je v tem času nabralo precej novosti.

Končna verzija 3.4 se bistveno ne razlikuje od sedmega kandidata za izid (-rc 7). Mnogo izboljšav tiči v datotečnem sistemu btrfs, ki je dobil novo orodje za reševanje podatkov (btrfs-restore) in nove funkcionalnosti v že poznanem fsck. Ponovno so omogočeni bloki metapodatkov, ki so večji od 4 KB. Tako je bil zamišljen že od začetka, a ker koda ni bila dokončana, so prejšnje verzije za velikost bloka uporabljale kar velikost pomnilniške strani (na arhitekturi x86 torej 4 KB). Odslej so podprte velikosti do 64 KB. Datotečni sistem je tudi hitrejši in robustnejši....

14 komentarjev

Izšel Ubuntu 12.04 LTS

OMG! UBUNTU! - Pol leta je naokoli in to pomeni, da je čas za izid nove verzije priljubljene Linuxove distribucije Ubuntu. Tako smo včeraj dobili Ubuntu 12.04 s kodnim imenom Precise pangolin ali po naše natančni luskavec. Gre za LTS-verzijo, ki izhaja vsaki dve leti in ima za razliko od ostalih verzij po novem pet let dolgo podporo (predhodni LTS so imeli tri leta za namizne in pet let za strežniške inačice, navadne verzije pa imajo poldrugo leto).

Novi uporabniški vmesnik Unity je s tem dokončno dozorel, saj gre za prvo LTS verzijo, ki ga ima. Menijski sistem je v njem se imenuje HUD (head-up display) in omogoča lažno orientacijo. Namesto klikanja po menijih ali pritiskanja bližnjic na tipkovnici lahko ukaze preprosto vpišemo. Enostavno pritisnemo...

134 komentarjev

Izšlo jedro Linux 3.3

Android je končno del Linuxa 3.3

Phoronix - Včeraj zvečer je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako 3.3. Čeprav je podverzija liha, to ne pomeni, da gre za nestabilno verzijo, saj so razlikovanje po sodosti ukinili s preskokom na tretjo verzijo jedra. Poleg tega se v običajne tirnice vrača tudi hitrost razvoja, saj je pred tem Linux 3.2 zaradi vdorov v kernel.org in linux.com precej zamujal. Linux 3.3, ki zamuja le teden dni, pa še to zaradi nenadejane verzije rc-7, sedaj nosi ogromno novosti, med katerimi je glavna gotovo priključitev kode za Android.

Doslej namreč koda za projekt Android, ki poganja večino pametnih telefonov, ni našla svojega mesta v uradnih Linuxovih repozitorijih zaradi nesoglasij med pisci v...

56 komentarjev

Ubuntu dopolnil 7 let

Prva verzija Ubuntu 4.10

Slo-Tech - Pred sedmimi leti (20. oktober 2004) je izšla prva verzija Linuxove distribucije Ubuntu, ki je nastala kot razcepitev iz Debiana. Ime Ubuntu izhaja iz poimenovanja južnoafriške filozofije humanosti do drugih, ker naj bi bil tudi Ubuntu tak do svojih uporabnikov. Nezahteven, prijazen, enostaven in preprosto human. Prva verzija iz leta 2004 se je imenovala Warty Warthog. Ubuntu se je začel kot majhen projekt, a je bil pravilno zastavljen. Avtorji so stavili na prijaznost do uporabnikov, veliko množico funkcionalnosti in upoštevanje podrobnosti. Očitno se jim je splačalo, saj je Ubuntu danes prvi Linux na osebnih računalnikih.

Odtlej je Canonical, ki skrbi za razvoj te distribucije, vsako...

29 komentarjev

Prvi predogled Ubuntu 11.10 na voljo

Ubuntu - Canonical je minuli četrtek predstavil prvo alfa (predogledno) različico prihajajočega operacijskega sistema Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot ("sanjavi leopard", gre za ponoči aktivno veliko mačko s habitatom v južni in osrednji Ameriki, ter Mehiki). Namenjena je predvsem razvijalcem in testerjem, pa tudi novosti željnim navadnim uporabnikom. Namesitev je mogoča z nadgradnjo natty-ja (sudo update-manager -d) in pa seveda s svežo namestitvijo katere od ISO slik. Velja opozoriti, da slike še niso skrčene na velikost CD-ja in da je zato potrebna namestitev z DVD-ja ali še raje USB ključa.

Novosti ni pretirano veliko. Jedro bo 2.6.39, sicer zadnje iz 2.x veje [1]; tu sta še prevajalnik GCC 4.6, Gnome 3.0 in z njim GTK 3.0. "Pod...

17 komentarjev

Izšel Ubuntu 11.04

Slo-Tech - Pol leta je naokoli in izšla je nova različica Linuxove distribucije Ubuntu. Od danes je na voljo verzija 11.04 s kodnim imenom Natty Narwhal, ki prinaša kar nekaj novosti.

Najprej opazimo nov videz. Po novem je v Ubuntuju privzeto grafično okolje Unity, ki je nadomestil dosedanji GNOME. Komur ni všeč nobeden izmed teh, lahko poseže po KDE in Xfce, ki sta takisto podprta. V Unity najdemo na levi strani zaslona stransko orodno vrstico, poimenovano Launcher, ki ponuja bližnjice do najpogosteje uporabljanih orodij in aplikacij. Novost je tudi Dash, ki ga prikličemo s klikom na Ubuntujev logotip v levem zgornjem kotu. Z njim lahko iščemo po nameščenih aplikacijah in datotekah na disku.

Natty Narwhal je prva različica, ki ima vključen novi pisarniški paket...

206 komentarjev

Ubuntu 11.10 je dobil ime

Ozelot

Slo-Tech - Kot je že v navadi v Ubuntu skupnosti, se kmalu pred izdajo nove različice operacijskega sistema najavita tudi oznaka in ime naslednje različice, ki bo šele začela nastajati. Tako je pred nekaj urami je Mark Shuttleworth oznanil ime, ki ga bo nosil Ubuntu 11.10. Predlaganih je bilo kar nekaj bolj ali manj posrečenih imen, med drugimi tudi Oddball Octopus in Orgasmic Oyster.

Na koncu je Mark, po tehtnem razmisleku, ugotovil, da Ubuntu potrebuje ime, ki bo opisovalo skrivnostne možnosti in zmožnosti ter skorajda čudežno vsebino. Novi Ubuntu se bo imenoval Oneiric Ocelot ali po slovensko Zasanjani Ozelot.

Ozelot sicer spada v družino mačk, bolj natančno v rod Felinea. Imenujejo ga tudi škratji leopard, ime, ki je povsem na...

32 komentarjev

Ubuntu opušča GNOME Shell zavoljo Unityja

Mark Shuttleworth

Slo-Tech - Na Ubuntu Developer Summitu smo izvedeli, da bo Ubuntu kot privzet vmesnik za uporabo izbral Unity, ki bo v verziji Natty Narwhal (Ubuntu 11.04) zamenjal GNOME Shell. Unity je Canonicalov projekt, ki je bil sprva zasnovan Ubuntu Netbook Remix, medtem ko je GNOME Shell vmesnik za prihajajoči GNOME 3.0, ki bo nared prihodnjo pomlad. Mark Shuttleworth iz Canonicala je dejal, da so se odločiti Unity postaviti za privzeto namizno izkušnjo za "uporabnike z ustrezno strojno in programsko opremo". Za delovanje Unityja namreč potrebujemo delujoč compositing, za kar je potrebno ustrezno 3D-pospeševanje. Unityju sicer še manjka kar precej do...

27 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.10

vir: Heise
Heise - Pravkar je izšla nova različica distribucije Linuxa Ubuntu, ki dnevu izida primerno nosi oznako inačice 10.10 in ima kodno ime Maverick Meerkat. Ubuntu in Canonical se še vedno držita šestmesečnega cikla izidov, pri čemer je vsaka verzija polno podprta vsaj 18 mesecev. Predhodna verzija 10.04 je imela oznako LTS (long-term support), kar pomeni, da bo podprta dvakrat dlje, medtem ko je najnovejši Ubuntu 10.10 spet klasičen in kot tak nosi zagotovljeno podporo za 18 mesecev.

Nova verzija ima Linuxovo jedro različice 2.6.35 in grafično okolje GNOME 2.32.0. Pri sveži namestitvi opazimo nekoliko poenostavljen postopek in podporo datotečnemu sistemu Btrfs.

Dodana je nova Ubuntu Font kot privzeta pisava in Software Center, ki sedaj vsebuje kategoriji...

221 komentarjev

Izšel Ubuntu 10.04 LTS - Lucid Lynx

Ubuntu govori tudi slovensko!

Slo-Tech - Danes je izšel Ubuntu 10.04 LTS z imenom Lucid Lynx. Tokratna različica (ki ima tudi dolgotrajno, triletno podporo) prinaša številne (po mnenju nekaterih nekoliko preštevilne) novosti.

Pod pokrovom teče Linux jedro 2.6.32, dokončno pa so se znebili tudi HAL-a, posledica česar je med drugim tudi hitrejši zagon računalnika oziroma zbuditev iz mirovanja. Uporabniki nVidia grafičnih kartic bodo gotovo veseli privzeto vključenih Noveau gonilnikov, izboljšan pa je tudi upravitelj omrežnih povezav (ki mimogrede že kar nekaj časa zna deliti internetno povezavo na poljubnem omrežnem vmesniku). Spremenili so tudi videz samih oken (kar je prineslo nemalo pritožb, ki so bile večinoma preslišane), seveda pa si lahko...

170 komentarjev

Izšel Ubuntu 9.10

Ubuntu Karmic govori 25 jezikov

Slo-Tech - Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.



Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav...

357 komentarjev

Izšel Ubuntu 7.10

Ubuntu - Osemnajstega oktobra je luč sveta ugledala nova izdaja Ubuntu Linuxa, Ubuntu 7.10, poimenovan tudi Gutsy Gibbon. Hkrati z njim sta izšla tudi Kubuntu in Edubuntu.

Novi izid prinaša številne novosti, med drugim izboljšano podporo strojni opremi, za kar skrbi tudi tim. Restricted Drivers Manager, ki zna za nekatere kose strojne opreme uporabiti Windows gonilnike. Izboljšana je tudi podpora za tiskalnike, saj nameščanje gonilnikov za številne USB tiskalnike ni več potrebno, pač pa je dovolj, da tiskalnik le priključimo na računalnik in prižgemo, Ubuntu pa poskrbi za vse ostalo.

Uporabniki prenosnikov bodo gotovo veseli tudi izboljšane podpore za zunanje video naprave (projektorje), uporabniki dual boot sistemov pa podpore pisanju na NTFS razdelke. Ker je Ubuntu namenjen predvsem končnim namiznim uporabnikom, ima različica 7.10 vključeno tudi podporo za 3D namizje (sistem jo vljuči samodejno, če strojna oprema to omogoča), prikrajšani pa ne bomo niti Eduroam uporabniki, saj novi...

83 komentarjev

Izšel Ubuntu 6.06 LTS

Slo-Tech - Danes je izšla naslednja različica izredno popularne GNU/Linux distribucije Ubuntu. Verzija 6.06 prihaja pod kodnim imenom Dapper Drake. Dapper prinaša ogromno novosti: LiveCD prihaja skupaj z grafičnim namestilnim programom, ki še približa Linux svet neizkušenim uporabnikom. Prav tako so nove vključene aplikacije, npr Firefox 1.5.X (ki v Breezy uradno ne bo implementirana) GNOME 2.14, Xorg 7.0,...

Novost pri tej verziji je tudi pošiljanje. Kot verjetno že veste si lahko Ubuntu CD po pošti naročite popolnoma zastonj od sedaj pa lahko zastonj prenesete tudi Kubuntu in Edubuntu.

Dapper pa je tudi prva različica, ki bo podprta tako z imela podaljšano podporo z brezplačnimi varnostnimi popravki (3 leta za Namizno različico in 5 let za Strežniško različico), mogoča pa je tudi plačljiva podpora (tehnična pomoč).

Več o novem Ubuntuju si lahko preberete na strani z novostmi. Prenos pa je možen iz uradne strani.

102 komentarja