»

EVGA se odreka Nvidii

Slo-Tech - Na trgu grafičnih kartic v zahodnih državah prihaja do znatne spremembe, saj se od tega segmenta vsaj za nekaj časa poslavlja eden od velikanov med oblikovalci kartic, EVGA.

Kdorkoli se je že ozrl po trgovinskih policah z grafičnimi karticami, ve, da Nvidia in AMD le manjši del izdelkov prodata v lastni režiji. Da dosežeta zastavljene ravni proizvodnje in distribucije, se zanašata na zunanja podjetja, popularno imenovana add-in board companies (AIBs). Pošljeta jim čipe in referenčni dizajn kartic, ki mu inženirji nato lahko dodajo lastne bonbončke, da se izdelki dovolj ločijo od konkurence. Nekatere takšne firme sodelujejo tako z Nvidio kot AMDjem, medtem ko se druge odločijo za ekskluzivno partnerstvo. Med slednjimi je ena največjih EVGA, ki je hkrati ena od največjih partneric Nvidie, saj na primer v ZDA pokriva 40 odstotkov trga z geforci. Toda logotip bomo na policah zelenega tabora kmalu iskali zaman, saj je ene najdaljših povezav (22 let!) v tej industriji konec.

Podjetje...

16 komentarjev

Nvidia znižala cene grafičnih kartic

Slo-Tech - Tik pred izidom konkurenčnih AMD-jevih Radeonov serije 6800 je Nvidia konkretno znižala cene nekaterih svojih grafičnih kartic, da je ne bi AMD prehitel. Nove cene so nižje za 30 do 90 dolarjev in znašajo:
  • GeForce GTX 460 768MB: 170 dolarjev;
  • GeForce GTX 460 1GB: 200 dolarjev;
  • GeForce GTX 470 1280MB: 260 dolarjev.
Nvidia je potrdila, da bomo pocenitev deležni tudi v Evropi, tako da se bodo poznale tudi v Sloveniji. Dodali so, da gre za trajno znižanje, ki napoveduje spremembe v njihovih prodajni liniji (po domače: izdali bodo nove kartice). Seveda tudi nagajajo AMD-ju, ki bo danes izdal Radeon HD 6870 in 6850.

56 komentarjev

nVidiine kartice le za ZDA

nVidiina GTX 460 in GTS 450

vir: HardOCP
VR - Zone - Grafične kartice, ki jih izdeluje nVidia sama, brez svojih običajnih partnerjev, so že naprodaj v ameriških trgovinah BestBuy. Glede na novo sporočilo za javnost, ki so ga objavili pri nVidii, bo tako tudi ostalo, saj nimajo načrtov, da bi svoje kartice prodajali izven BestBuy-ev, kaj šele izven ZDA. V govoricah izpred skoraj dveh let se je sicer poleg BestBuy-a kot uradnega trgovca omenjalo še eno izmed najbolj znanih spletnih trgovin v Severni Ameriki, Newegg, ki pa je očitno izvisel. S sporočilom za javnost, v katerem so razkrili razlog za potezo, je nVidia dokončno priznala obstoj svojih grafičnih kartic. Gre za ekskluzivni...

11 komentarjev

nVidia odstranila posrednika

nVidiina GTX 460 in GTS 450

vir: HardOCP
HardOCP - Ko govorimo o proizvodnji grafičnih kartic daleč najpomembnejših igralcev na trgu, ATI-ja (oz. AMD-ja) in nVidie, je zgodba v obeh primerih enaka. Oba izdelata arhitekturo oz. načrte za jedro ter načrte tiskanine referenčnih kartic, čipe naročita v livarni, zadnje čase oba večinoma pri TSMC-ju, medtem ko za sestavljanje čipa, tiskanine, pomnilnika, hladilnika in ostalih komponent poskrbijo partnerji. Ti kartico na koncu zapakirajo v svojo škatlo, skupaj s svojimi dodatki, npr. igrami, še pred tem pa na hladilnik nalepijo svoj logotip in grafiko, pa naj bo to lepa deklica, zmaj, avto oz. kaj podobnega.

V nekaterih primerih, sploh...

16 komentarjev

GeForce GTX 460 poleti?

Koliko jedra bo neaktivnega? Je GTX 460 le pokazatelj slabega izkoristka silicijevih rezin?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Da bo nVidia le s težavo svoj Fermi prenesla v nižje cenovne range čivkajo že ptiči na veji, ki se spoznajo na grafične kartice, a so pri nVidii vseeno začeli s prvimi koraki v to smer. Na ExPreview namreč poročajo, da so jim njihovi zaupljivi viri povedali, da lahko 1. junija pričakujemo tretjega člana družine grafičnih Fermijev, GeForce GTX 460. Ta datum priročno sovpada s tajvanskim Computexom, ki se bo dogajal med 1. in 5. junijem, obenem pa se je že predvidevalo, da bo nVidia tam predstavila kako novost, osnovano na Fermiju.

V primerjavi z GTX 480, ki ima gigabajt in pol pomnilnika ter...

14 komentarjev

Fermi šele marca

X-Bit Labs - nVidiin prvi grafični čip, ki bo podpiral DirectX 11 in je poznan kot Fermi, GF100, GT300, nV60 ter morda še kaj, bo zamudil še bolj, kot se je predvidevalo. Po govoricah iz industrije, blizu izdelovalcem kartic, poročajo, da bo nVidia nov čip predstavila 10. marca, približno pol leta za ATI-jevo predstavitvijo kartic Radeon HD 5870 in 5850. To seveda še vedno spada v prvo četrtletje leta 2010, kot napovedano, a je bilo splošno prepričanje v industriji, da bo do izida prišlo že prej, v januarju ali februarju.

Glavni razlog za zamudo naj bi bili slabi izkoristki pri proizvodnji, kar je verjetno povezano z velikim jedrom (~3 milijarde tranzistorjev) oz. prenizkimi frekvencami, ki jih izdelana jedra dosegajo. V vsakem primeru je proizvodnja tako velikega jedra draga, kar bo negativno vplivalo na nVidiine zaslužke oz. na cene grafičnih kartic na trgu. Zanimiva je tudi novica, da bodo v drugem četrtletju predstavili še čip GF104, ki bo namenjen najvišjemu zmogljivostnemu (in verjetno...

23 komentarjev

nVidia z novima NV28 čipoma

DigiTimes - Grafični gigant nVidia je pred kratkim potihoma izdal dva nova čipa družine NV28. Gre za kartici GeForce4 Ti4800 ter Ti4800SE, ki sta naslednici Ti4400 ter Ti4600 čipov z AGP 8x podporo. Povedati velja, da je nVidia sprva načrtovala samo Ti4200 verzijo z AGP 8x podporo, a so se iz nekega razloga odločili tudi za prenovitev močnejših kartic. Zanimivo je tudi dejstvo, da nVidia kartic ni uradno predstavila, temveč jih je kar takoj poslala večjim odjemalcem. Navadni uporabniki naj bi tako prišli do kartic tik pred koncem leta. Klik!

19 komentarjev

Novi Detonatorji

Nvidia - Ja, spet[:D] . Pri nVidii so izdali detonatorje 40.41, nove funkcije v gonilnikih so:

  • nView™ 2.0 - nova verzija podpore večzaslonskih sistemov

  • NVRotate™ - orodje za obračanje slike za 90 stopinj (uporabno pri LCD monitorjih, ki imajo to funkcijo)

  • NVKeystone™ - tehnologija, ki omogoča realnočasovno popravljanje slike na prenosnih projektorjih

  • Digital Vibrance Control 2™ - orodje za nastavljanje barvnih kontrol slike

  • CineFX™ Simulator - Simulator učinkov, ki jih bodo izvajale (emulirale) prihodnje nVidia grafične kartice na zdajšnjih proizvodih

  • Nova nadzorna plošča

  • Unified Driver Architecture - nVidiina patentirana tehnologija, ki omogoča podporo večih produktov v enem gonilniškem Kodovjeku™.


  • Poleg tega pri nVidii obljubljajo tudi do 25% izboljšanje preformans (ja, spet [>:D])

    Nove gonilnike si veselo potegnite dol tukaj, veliki pa so 9 MB.

    14 komentarjev

    Pravi gigant, ta nVidia

    CNet - c|net se je spustil v detajlne razlage fenomena nVidiinega uspeha, njenega prodora na trg ter vsakodnevnega višanja delnic kljub nekakšni računalniški recesiji, ki je prizadela domala vsa podjetja, ki se ukvarjajo s tem, danes enem najbolj razširjenih cehov. nVidia nekako narekuje tempo, ki mu ne more slediti nobeden od proizvajalcev. c|net navaja namreč, da je edini konkurenčen, ki bi lahko vsaj še malo zmešal štrene nVidii, ATI. V svetu grafičnih kartic ima danes nVidia 56 odstotni delež, gledano iz perspektive nakupov zadnjih mesecev pa drži kar 83 odstotni delež vseh grafičnih pospeševalnikov. Da ne boste mislili, da bo nVidia zaspala na lovorika in si s tem, kakor 3dfx, skopala zgodnji grob, nikakor. nVidia prodira v trge pospeševalnikov za prenosnike, v katerem je absolutno večino imel ATI. Začela je prodajati grafične kartice za Macintoshe (se spomnite predstavitve GF3 za PowerMaca?), njen pospeševalnik se bo nahajal tudi v Microsoftovi prihajajoči konzoli, Xbox. Če misli...

    5 komentarjev