»

Napad na AES v virtualiziranih okoljih

Slo-Tech - Raziskovalci Gorka Irazoqui Apecechea, Mehmet Sinan Inci, Thomas Eisenbarth in Berk Sunar iz Worcester Polytechnic Institute so objavili članek z naslovom Fine grain Cross-VM Attacks on Xen and VMware are possible! v katerem so pokazali, da je v virtualiziranem okolju s pomočjo Bernsteinovega korelacijskega napada mogoč uspešen napad na AES šifriranje. Napad je mogoče izvesti v okoljih Xen in VMWare in sicer iz enega virtualnega stroja na drugega.

Naj omenimo, da napad deluje samo v primeru, da se za šifriranje ne uporablja AES-NI strojno šifriranje, na omenjeni napad pa so ranljive številne kriptografske knjižnice, vključno z OpenSSL, PolarSSL in Libgcrypt. Napad deluje tudi v primeru, da se virtualni stroji nahajajo na različnih jedrih procesorja (a na istem fizičnem strežniku).

Korelacijski napadi v kriptografiji so podvrsta kriptoanalitičnih napadov, ki temeljijo na tim. znanem čistopisu (ang. known plaintext), izkoriščajo pa statistično ranljivost oziroma statistično...

19 komentarjev

Začenja se analiza bin Ladnovih diskov

CNet - Od uspele vojaške akcije ameriških sil, v kateri so ubili Osamo bin Ladna in preiskali njegovo skrivališče v Pakistanu, je minil en teden. V akciji so zaplenili pet osebnih računalnikov, 10 trdih diskov in več deset USB-ključev in DVD-jev, ki jih mora sedaj ameriška obveščevalna služba analizirati. Analiza bo bržkone potekala v organizaciji NMEC (National Media Exploitation Center), ki namenoma deluje čim dlje od oči javnosti in ima posebej za take slučaje izurjene strokovnjake.

Problem pri analizi postajajo razširjene metode za šifriranje, ki lahko ob pravilni rabi popolnoma preprečijo dešifriranje podatkov. Kot pravijo strokovnjaki, se šibka gesla in druge pomanjkljivosti v šifriranju razkrijejo v prvih sedmih dneh. Če v tem času šifriranja ne...

38 komentarjev

Microsoft bo objavljal varnostna priporočila tudi za programe drugih proizvajalcev

ComputerWorld - Microsoft je že pred časom napovedal spremembo politike v MSRC-ju (Microsoft Security Response Center), po kateri bodo objavljali tudi podatke o ranljivosti v programih tretjih proizvajalcev, ki tečejo pod Windows. Prva sta si to prislužila brskalnika Chrome in Opera, ko je Microsoft v varnostnem priporočilu (security advisory) opozoril na ranljivosti v nezakrpanih verzijah. Proizvajalca sta opisane ranljivosti sicer odpravila že lani oktobra oziroma decembra.

To je prvi primer, da je Microsoft izdal varnostno priporočilo zavoljo varnostne ranljivosti v programu kakšnega drugega proizvajalca. To bo odslej redna praksa, pojasnjujejo v MSRC-ju, pri čemer pa bodo vsakokrat pred objavo...

5 komentarjev

Oracle Padding napad na ASP.NET

Schneier.com - Thai Duong in Jualiano Rizzo, varnostna raziskovalca, ki sta pred enim letom odkrila resno napako v storitvi Flickr sta na konferenci Ekoparty pred kratkim razkrila novo resno ranljivost, tokrat v šifriranju v ASP.NET.

Duong in Rizzo sta napad prikazala s programom POET, ki implementira tim. Padding Oracle Attack, ki je bil prvič predstavljen na konferenci Eurocrypt 2002.

Gre za napad na CBC način bločnega šifriranja. S pomočjo padding napada, ki izkorišča dejstvo, da je začetke ali konce npr. uradnih sporočil oziroma podatke, ki so potrebni za zapolnitev zadnjega bloka v CBC šifriranem sporočilu pogosto mogoče uganiti. S pomočjo tovrstnega ugibanja in dešifriranja uganjenega koščka sporočila je nato mogoče po koščkih odkriti oziroma dešifrirati celotno sporočilo.

Podrobnosti o napadu in ranljivosti je na svoje blogu opisal tudi Scott Gu's (prvi prispevek, drugi prispevek in tretji prispevek), gre pa za težavo v implementaciji AES šifriranja, ki je namenjeno zaščiti sejnih...

3 komentarji

Hekerski napadi na bankomate

Jackpot na bankomatu

vir: Wired News
Wired News - Na BlackHat konferenci prejšnji teden v Las Vegasu je po poročanju medijev največ zanimanja požel prikaz napada na bančne avtomate.

Barnaby Jack je namreč prikazal dva napada na bančne avtomate. Prvi napad zahteva fizični dostop: bančni avtomat (proizvajalca Triton) je potrebno odpreti (vsi bančni avtomati tega proizvajalca uporabljajo isti ključ) in vanj vtakniti USB ključek z zlonamerno programsko opremo. Drugi napad (na avtomat proizvajalca Tranax) pa je mogoč kar preko omrežja. Na obeh sistemih teče operacijski sistem Windows CE. Triton je sicer lansko leto že izdal popravek, ki omogoča samo poganjanje digitalno podpisane programske opreme, tako da ta napad na posodobljenih napravah ni več mogoč.

Oddaljeni...

28 komentarjev

Napad z ničelno predpono na SSL/TLS certifikate že "v divjini"

Slo-Tech - Konec julija je Moxie Marlinspike na konferenci BlackHat 09 in Defconu 17 predstavil nov napad na SSL in TLS certifikate. Gre za tim. napad z ničelno predpono (ang. null prefix attack), ki izkorišča ranljivosti pri obravnavi SSL in TLS certifikatov. Marlinspike je namreč odkril, da je mogoče registrirati certifikate v obliki www.banka.si\0zlonamernastran.si. CA (Certificate Authority) bo vse znake pred "\0" ignoriral in brez težav podpisal certifikat za zlonamernastran.si, saj bo lastnik zlonamerne strani svojo identiteto in lastništvo strani seveda brez težav dokazal.

Izkaže pa se, da pri uporabi takega certifikata brskalnik certifikat prepozna kot veljaven tudi, če je uporabljen na domeni www.banka.si. Tako ustvarjen zlonamerni certifikat je torej mogoče uporabiti pri prestrezanju s posrednikom (ang. man-in-the-middle napad). Napadalec, ki uspe prestreči komunikacije žrtve (za ta namen je bilo (za okolje Linux) razvito posebno orodje SSLsniff), le-tej sedaj podtakne lažen...

41 komentarjev

Predstavitev Ring -3 rootkitov na BlackHat konferenci

Slo-Tech - Rafal Wojtczuk in Alexander Tereshkin iz Invisible Things Lab sta na včerajšnji predstavitvi na konferenci Black Hat predstavila Ring -3 rootkite.

Kot je znano, so rootkiti posebna (zlonamerna) programska oprema, ki se skuša prikriti na računalniku. Bolj znani so tim. Ring 3 in Ring 0 rootkiti (prvi tečejo s privilegiji uporabnika, drugi s privilegiji jedra operacijskega sistema). Med manj znanimi pa so Ring -1 oziroma (strojni) hipervizorski rootkiti in Ring -2 rootkiti (ki izkoriščajo ranljivosti v SMM pomnilniku). Kot sta februarja letos pokazala Wojtczuk in Rutkowska je namreč s pomočjo ranljivosti v SMM mogoče izvesti uspešen napad na Intel TXT (Trusted Execution Technology) ter tako računalnik okužiti z "nevidno" zlonamerno programsko kodo.

Največ odkritij na področju Ring -1 in Ring -2 rootkitov si lastijo v Invisible Things Labu, ki ga vodi Joanna Rutkowska. Včeraj pa je ista ekipa predstavila še Ring -3 rootkite.

Pokazali so, kako je mogoče zaobiti zaščito, ki...

8 komentarjev

Nov način vdora preko Wi-Fi vmesnika

Schneier.com - Raziskovalca David Maynor in Jon Ellch sta odkrila način kako vdreti v računalnik z brezžičnim vmesnikom, pri čemer ni potrebno, da je računalnik sploh vključen v omrežje.

Dovolj je že, da računalnik omrežje išče, oz. da je brezžični vmesnik vključen. Gre za izkoriščanje napak v gonilnikih brezžičnih naprav. Podrobnosti o napadu še niso znane, bo pa napad javno predstavljen na konferenci Black Hat USA 2006.

Raziskovalca sta uporabila hekersko oz. skriptarsko (script kiddie) orodje LORCON (Loss of Radio Connectivity). Z omenjenim orodjem za vsiljevanje paketkov (packet injection) skriptarji brezžične vmesnike "bombandirajo" z številnimi paketki podatkov (tehnika se imenuje fuzzing), z čimer skušajo doseči sesutje gonilnikov ali programov. Raziskovalca sta preučila tudi delovanje povezav Bluetooth, Ev-Do (EVolution-Data Only) in HSDPA (High Speed Downlink Packet Access).

Bo potrebno brezžične vmesnike od sedaj naprej fizično ugašati?

8 komentarjev