»

Intel predstavil novo serijo SSD-jev

PC Perspective - Intel je včeraj predstavil novo serijo svojih pogonov SSD, ki nosi oznako 510. Gre za prve Intelove primerke, ki so sposobni uporabljati priključno vodilo SATA 6Gbps. Intel jim je nameril sekvenčno branje s hitrostjo 500 MB/s in sekvenčno pisanje s hitrostjo 315 MB/s, medtem ko pri branju oziroma pisanju 4 KB-blokov zmorejo 20.000 oziroma 4.000 operacij I/O na sekundo. Uporabili so nov krmilnik iz Marvella, zato so bili nekateri sprva nekoliko skeptični, a prvi testi na PC Perspective so pokazali, da sta pogona dovolj hitra.

Pogona sta na voljo v 120 in 250 GB-izvedenkah. V količinah po 1000 kosov stane manjša 284 dolarjev, večja pa 584 dolarjev.

27 komentarjev

Izšli Celeroni D

X-Bit Labs -

Intel je danes uradno predstavil svoje prve Celerone, ki so grajeni v 0,09-mikronski tehnologiji -- Celerone D. Ti prihajajo s četrt megabajta drugonivojskega predpomnilnika (kar je dvakrat več, kot ga je imela prejšnja geracija), 533 MHz FSB (prej 400 MHz) in ukazi SSE3, ki jih je premierno predstavil Prescott. V nasprotju z dražjimi Pentiumi, Celeroni ne podpirajo tehnologije HyperThreading.

Intel bo ponudil Celerone D 335, 330, 325 in 320, ki tiktakajo pri 2,8, 2,66, 2,53 in 2,4 GHz, stanejo pa 117, 89, 79 in 69 dolarjev v pošiljkah po tisoč. S podnožjem PGA478 lahko sedejo na plošče s čipovji serij i845, i865 in i875.

Zanimiva je tudi črka D v imenu, saj je to prvikrat, da se katerikoli Celeron imenuje kako drugače kot preprosto Celeron. Spomnimo se, prvi Klamathi s 266 MHz so bili Celeroni in tako je ostalo do Northwoodov z 2,8 GHz. Zakaj se je Intel odločil nove Celerone poimenovati še z D, ni znano. Klik!

12 komentarjev

Novi celeroni na osnovi P4

The Register - Sicer je bil sestanek namenjem tržnim analitikom in pregledu finančnega stanja, vendar so imeli Intelovci dovolj časa, da so mimogrede še navrgli, da kanejo do sredine naslednjega leta izdelati nove Celerone na osnovi P4.
Prvi predstavnik na trgu naj bi tekel pri 1,8 GHz in imel 256 kB L2 predpomnilnika, pojavil pa naj bi se nekje v tretji četrtini leta 2002. Prav tako bo v tem času na trg prišla matična plošča, zasnovana na čipovju 845 z vgrajenim grafičnim vmesnikom. Poleg tega so najavili 3GHz P4 nekje leta 2002, mobilne P4 v prvi četrtini 2002 in nove Xeone za večprocesorske strežnike.
Izvirno besedilo najdete tukaj.

3 komentarji

Pomanjkanje P4 drugič

The inquirer - Že pred kakšnim tednom dni, smo lahko brali poročila o tem, s kakšnim pomanjkanjem se spopada Intel. Vendar pa so bile to bolj govorice, kot pa uradna novica. No, sedaj lahko potrdim, da je pomanjkanje resnično, saj je to trditevpotrdil celo Intel. Predstavniki so povedali, da so najbolj na udaru 478 pinski procesorji, ki gredo za med (po nekaterih podatkih, naj bi bila najbolj popularna 2 GHz verzija). Intel zagotavlja, da bo pomanjkanje kratkotrajno.
Ko smo že ravno pri procesorjih, moram omeniti še novico glede 900 MHz Xeon procesorja, ki ga je Intel umaknil iz prodaje zaradi problemov s pregrevanjem. Intelovci so probleme rešili in pripravili 900 MHz Xeona za ponovno osvajanje trgovin. 900 MHz Xeoni bodo napadli novembra.

0 komentarjev

Proizvajalec Traxdata je broke

uebertakten.de - Pojavila se je novica, da je proizvajalec medijev in CD snemalcev Traxdata v rdečih številkah. Tako naj bi proizvodnjo CD snemalnikov prevzela nova firma E&K, ki naj bi pod svojim imenom tržila snemalnike. Podpora snemalnikom in ostalem Traxdata-HW pa bo ostala. Novi produkti se bojo pod novim imenom pojavili v kratkem. Hčerinska firma od E&K, Ritek, proizvaja že nekaj let medije za Traxdato, ki ji je v zadnjih letih uspelo, da je prišla med glavne proizvajalce le teh. Večji del delavcev in vodstva Traxdate je že ustanovil v povezavi z Mstation novo firmo. Le ti pa se bojo ukvarjali bolj z trženjem kot z proizvodnjo novih stvari.

0 komentarjev

Očitnejše težave pri Intelu

CNN - Intel, za zdaj še vodilni proizvajalec procesorjev, je naznanil novo metodo, s katero bodo prihranili težko prisluženi denar. Na CNNu sem zasledil, da je odpustil 5000 delavcev, kar v grobem znese kar 6% celotne delovne sile tega podjetja. To naj bi bila posledica upada prodaje od prejšnjega četrtletja za kar 25%. Pričakujejo, da bodo s to potezo zmanjšali stroške za kar 15%. Odpusti delavcev naj ne bi bili iz od strani Intela pridobljenih podjetij, saj je Intel odpuščal samo v svoji hiši. V isti sapi pa še naznanjajo, da bodo v razvoj porabili kar milijardo dolarjev več, kar znese 7.5 MRD $ namesto dosedanjih 6.5 MRD $.
Lahko bi rekli, da smo to potihem že pričakovali. Intel P4 še ni zrel za v domače mlinčke, vsak z malo soli pa pri nakupu računalnika izbere Athlona/Durona proti Intelovi konkurenci, Celeronu/Coppermineu. Prehod na 100 MHz zunanjo frekvenco pri družini procesorjev Celeron je bila modra odločitev, saj Celeroni na 66 FSB sploh niso mogli konkurirati Duronom, ki so že...

0 komentarjev

Izboljšani Celeroni kmalu

X-Bit Labs - Ta informacija je poznana že kar nekaj časa, toda splača se spet opozoriti na njo. Namreč, bliža se izid Celerona 800, ki bo ( upajmo ) predstavljal pravo prelomnico za te srednje uspešne procesorje. Zakaj? Zato, ker bo to prvi Celeron, ki bo namesto na 66MHz zunanje frekvence deloval na 100MHz, tako kot, recimo, Duroni. Prve 800MHz Celerone torej lahko pričakujemo že zelo zgodaj naslednje leto, jaz pa komaj čakam da vidim, kako se bodo obnesli proti Duronom!Ko smo že pri Celeronih, pa naj omenim, da govorice o 133MHz Celeronu dejansko držijo! Šlo bo za tako imenovano Celerone-T, veselili pa se jih bodo lahko samo lastniki prenosnikov. Poleg hitrejšega zunanjega vodila bo glavna zančilnost novih procesorjev tudi 0.13 mikronska tehnologija izdelava in seveda majhna poraba energije. Izid prvega, 866MHz modela, je postavljen na konec tretjega četrtletja 2001.

2 komentarja