»

Trigigaherčni Opteroni

X-Bit Labs - Kot poročajo X-Bit Labs, je AMD na svoje cenike tiho in brez medijskega pompa uvrstil nova modela Opteronov, natančneje 256 in 856, ki bijeta s tremi gigaherci. Oba sta zgrajena v 0,09-mikronski tehnologiji, imata megabajt drugonivojskega predpomnilnika in integriran dvokanalni pomnilniški krmilnik PC3200 s podporo za ECC. Procesorja bosta lepo sedla na ležišče Socket 940, oddajala pa bosta tam okrog 95 W toplote. Še cena: 851 oz. 1514 dolarjev v količinah nad tisoč onstran luže.

14 komentarjev

Malo čofotanja za zaspano nedeljsko popoldne

Overclockers.com - Ako se vam, tako kot meni, nič ne da, odklikajte do Overclockers.com in si oglejte kako si je Mops posodobil, ali bolje, kar na novo sestavil, vodno hlajenje. Vse skupaj sicer ni nič kaj pretresljivo, je pa članek lepo zaokrožena celota, saj se dotakne vseh ključnih delov izdelave vodnega hlajenja, še zlasti, zadnje čase ne več tako pogosto uporabljanega hlajenja s TECom (resda le GPUja, a smelost tovrstnih akrobacij s procesorji je tako vprašljiva, saj so Peltiejevi elementi premalo učinkoviti, oziroma procesorji oddajajo preveč toplote) in posledično sledi še boj s kondenzom.

7 komentarjev

AMD sledi Intelu

X-Bit Labs - Precej smo že govorili o visoki porabi električne energije Intelovih Prescottov, ki bodo pri 90 nanometrski tehnologiji in 3,6 gigahertza oddali kar okoli 103 W toplote. Sedaj pa jim po zgledu sledi še AMD, le da jih v tem pogledu še malce "prekaša".

AMD naj bi namreč za svoje Socket 939 procesorje (kateri to bodo si lahko ogledate v prvi povezani novici) poostril zahteve za matične plošče. Te naj bodo morale dovesti procesorju več električne energije, saj bodo 90 nm Athloni 64 4000+ in Athloni 64 FX-55 oddajali kar 105 W toplote. To je precej, predvsem če v zakup vzamemo podatek, da bo napetost samega jedra precej nizka - od 1,2 do 1,35 V.

Zanimivo je tudi to, da bodo dejanske hitrosti teh procesorjev ob izidu "le" 2,60 GHz, torej kar cel gigahertz manj kot načrtuje Intel. Še večja razlika pa se pokaže takrat, ko pogledamo na koledar in vidimo, da bodo Prescotti zunaj že v začetku februarja, 90 nm AMD-ji pa šele tam nekje junija ali julija. X-bit labs.

15 komentarjev

Peltier na grafični kartici

Radid Hardware - Peltier je že dokaj star izum, a je zelo učinkovit način hlajenja procesorjev. Njegova naloga je ta, da "izsrkava" toploto stran od procesorja in jo prenaša stran od njega. Ima pa tudi slabost - potrebuje veliko elektrike za učinkovito delovanje in dobro odvajanje toplote z njegove vroče strani. Ponavadi se zato uporablja v kombinaciji z vodnim hlajenjem, tokrat pa so ga uporabili kar z zračnim in vse skupaj namontirali kar na grafično kartico. Torej, če vas zanima kako izgleda tako hlajenje na GeForce3 Ti200 si ga obvezno preberite.

4 komentarji

Peltier

Overclockers Australia - Peltierjev gotovo ni treba posebej razlagati, saj opis njihovega delovanja najdete med Slo-Techovimi članki. Gre namreč samo za nekakšno ploščico, ki se na eni strani precej ohladi, na drugi strani pa precej ogreje. Če nameravate peltierja v prihodnosti kupiti, potem si preberite precej poučen članek, ki so ga napisali na Overclockers Australia. Članek je spisal tip, ki je na svojega Durona 900 hotel spraviti 55 W peltier. Do tukaj vse lepo in prav. Komplikacije so se pojavile, ko se je procesor začel bolj segrevati, kot pa ohlajati. Problem je bil v tem, da je Duron oddajal 52 W toplote, kar pa je bilo za 55 W peltier pretrd oreh. Avtor članka navaja, da moramo za učinkovito hlajenje procesorja kupiti najmanj dvakrat toliko W peltier, kolikor W toplote oddaja procesor. Kako ugotoviti, koliko toplote oddaja procesor? Najpreprostejši način je, da downloadate programček Radiate, ki vam izračuna koliko W toplote bo procesor oddajal....

1 komentar

Kombinirano peltiersko in kompresorsko hlajenje

Kaltmacher.de - No zakaj gre. Tipček se je spravil navijat svojega TB 1000 MHz. Ker pa le ta oddaja pri navijanju veliko toplote, si je omislil kombinirano peltiersko in kompresorsko hlajenje. Dosegel je hitrost 1705 Mhz, kar vsekakor ni malo. Pri tem je uporabil 173W peltier v navezi s kompresorjem. Na koncu je prišel do ugotovitve, da bi šel lahko še višje, če bi imel še močnejši peltier. Na strani pogrešam malo več slik samega hladilnega sistema, ampak za prvo silo bodi te morale zadostovat. Vse skupaj si lahko ogledate tukaj : Hlajenje . Prav tako pa si lahko na strani pogledate COOLBASE bazo navitih mlinčkov.

5 komentarjev

Dober članek o Peltierjih

PC Mechanic - Na PC Mechanicu so objavili zares dober članek o peltierjih. Te zadevce so lahko ključ do zelo nizkih temperatur, lahko pa vam mimogrede izžgejo luknjo v procesorju. Verjetno ste že vsi videli slikice zoglenelih procesorjev. To seveda pomeni, da previdnost nikoli ni odveč pri delu s peltierji in dobra izobrazba je nujna za vsako igračkanje. Če se torej nameravate ukvarjati s peltierji, si PC Mechov članek le oglejte. Na Slo-Techu smo o peltierjih pisali že kar nekaj časa nazaj, naš članek pa lahko preberete tukaj.

0 komentarjev