»

Zdravstvene in fitnes aplikacije s Play Stora trgujejo s podatki

vir: Flickr

vir: BMJ
BMJ - Študija, ki so izvedli na avstralski Macquarie University in objavili v British Medical Journalu je ugotovila, da skoraj devet od desetih mobilnih aplikacij, ki se v širšem smislu ukvarjajo z zdravjem, tako ali drugače zbira podatke o uporabnikih. Pri tem so preizkusili 23.000 aplikacij Googlovega Play Stora, med katerimi so bili števci korakov in kalorij, menstrualni koledarčki, fitnes aplikacije ter tiste za preverjanje simptomov in podobne.
88 odstotkov aplikacij je uporabljalo neko vrsto programske kode, ki je omogočala identifikacijo in spremljanje uporabnika, nekatere so to izvajale tudi prek več platform. Približno dve tretjini se je v ta namen posluževalo piškotkov, tretjina jih je poznala uporabnikov email naslov, četrtina pa je prek povezav na bazne postaje zbirala lokacijske podatke o gibanju uporabnika. 23 odstotkov aplikacij o zbiranju podatkov ni vnaprej obvestilo uporabnikov, kar je v nasprotju s splošnimi pravili Play Stora.

Štiri odstotke aplikacij je zbrane...

33 komentarjev

Ponudniki VPN za Android množično vohunijo

Slo-Tech - Uporaba navideznih zasebnih omrežij (VPN) ni več omejena le na računalnike, temveč je čedalje bolj prisotna tudi na pametnih telefonih. Ti se v internet povezujejo prek različnih, tudi nezaščitenih brezžičnih omrežij, kjer ima VPN pomembno funkcijo za varovanje zasebnosti in zaščito. Najlaže je VPN uporabljati tako, da namestimo eno izmed stotin namenskih aplikacij, ki z uporabo v Android vgrajene sistemske funkcije internetni promet preusmerijo v VPN - in žal še kam drugam. Obsežna raziskava, ki so jo opravili na Univerzi Novega Južnega Walesa in Univerzi Berkeley, je pokazala, da več kot tretjina aplikacij aktivno in namerno škoduje uporabnikom.

Testirali so 283 aplikacij, ki so jih sneli z Google Play Stora....

61 komentarjev

Motorola prisluškuje uporabnikom svojih mobilnih telefonov

Slo-Tech - Ben Lincoln je testiral svoj telefon Motorola Droid X2, ki ga je Motorola izdala pred dvema letoma, še pred Googlovim prevzemom. Preizkušal je delovanje Microsoftovega Exchange ActiveSynca, zato je telefon nastavil tako, da je ves promet pošiljal prek Burp Suite. Pri pregledu podatkov je opazil, da se telefon povezuje na naslov ws-cloud112-blur.svcmot.com, za katerega je domeno kupila Motorola. In na ta naslov se nezaščiteno stekajo prometni in vsebinski podatki.

Analiza je pokazala, da telefon ukaze prejema in pošilja prek šifriranega protokola...

57 komentarjev

Nakupovanje v aplikacijah na Androidu na voljo javnosti

Sezam kupljenih predmetov iz Dungeons01 na Android Market

vir: engadget
engadget - Prejšnji teden so pri Googlu objavili, da so začeli z javnosti zaprtim testiranjem nakupovanja iz samih aplikacij, ter da bodo javnosti to manjkajočo funkcijo Android Marketa ponudili ta teden. Svojo besedo so držali, saj je od zdaj mogoče nakupovanje iz samih aplikacij, seveda če lahko nakupujete tudi aplikacije same - v Sloveniji torej ne, vsaj ne uradno. Trgovina z dodatnimi deli, npr. dodatnimi stopnjami, razširitvami, predmeti za izboljševanje zmogljivosti lika, dodatne skladbe, itd., se nahaja kar v sami aplikaciji, po izbiri za nakup pa se pokaže vmesnik Android Marketa, v katerem potrdite transakcijo z na Google Checkout povezano kreditno kartico.

Kot pri samih...

1 komentar

Android Market v polnem razvoju

vir: Wikipedia
Twitter - Na Androidovem razvijalskem Twitter računu so pri Googlu objavili, da je trgovina za njihov mobilni operacijski sistem, Android Market, presegla 100.000 aplikacij. Za dosego tega mejnika so potrebovali skoraj točno dve leti od odprtja trgovine, kjer so veliko večino aplikacij na Market sprejeli v zadnje pol leta. Aprila je namreč AndroidLib, spletna stran, ki sledi vsem aplikacijam na Marketu, poročala, da je ta presegel številko 50.000, medtem ko po njihovih podatkih ta zdaj znaša skoraj 150.000. To pomeni, da je bilo lahko aprila aplikacij manj kot 50.000, kar rast v zadnje pol leta še...

20 komentarjev

Nove težavne aplikacije za Android

Opozorilo o spremembi zahtevanih dovoljenj pri nameščanju posodobitev

vir: engadget
engadget - Po aplikaciji, povezani z ozadji, ki je kar nekaj milijonom uporabnikom ukradla osebne podatke, imamo še eno kočljivo situacijo. Raziskovalska ekipa, ki so jo sestavljali člani državne univerze iz Pensilvanije (Pennsylvania State University), Intelovih laboratorijev in Duke-ove univerze, je odkrila, da so nekatere aplikacije tudi s pomočjo GPS-a prebirale lokacijo naprave in jo pošiljale oglaševalcem, ki so tako lahko posredovali lokaciji najbolj primerne...

21 komentarjev

Amazon bo odprl spletno trgovino z Android aplikacijami

TechCrunch - Amazon se je odločil, da je čas, da se postavi na lastne noge in se upre Googlovi uradni kolekciji aplikacij.



Torej, govorice, ki so se že nekaj časa širile so očitno resnične. Kar nekaj časa se je Amazon že sumilo, da bo nekaj novega odprl, zdaj pa so viri potrdili, da je prav tik pred tem, da odpre svojo malo trgovinico z Android aplikacijami.

Podrobnosti še niso znane, ampak kako naj bi trgovina okvirno delovala si že lahko predstavljajo. Zaenkrat naj bi trgovina obratovala le v Ameriki, razvijalci bodo dobili 70 % dobička, Amazona pa naj bi imel tudi besedo pri tem kako bo njihova aplikacija delovala, kar bo lahko razjezilo marsikaterega razvijalca.

Za zdaj lahko samo še čakamo kaj se bo zgodilo in kaj bo imel o tem povedati Googlov predstavnik Eric Schmidt.

8 komentarjev

Odkrita zmikavtska aplikacija za Android

Slo-Tech - Na konferenci Black Hat sta John Hering in Kevin MaHaffey iz Lookouta predstavila odkritje sumljive aplikacije za Android, ki navidez spremeni ozadje, v resnici pa zbira osebne podatke in jih pošilja neki kitajski strani. Gre za aplikacijo iz Jackeey Wallpaper z Android Marketa, ki jo je s spleta preneslo več kot milijon uporabnikov in vsebuje več znanih ozadij (denimo tista iz Vojne zvezd). Odkrili so jo v okviru projekta App Genome Project.

Aplikacija je zbirala številko SIM-kartice, identifikacijo naročnika, geslo za glasovno pošto in jih pošiljala na www.imnet.us, ki je v lasti nekega Šendženčana. Točno število prenos zaradi narava Android Marketa ni na voljo, se pa giblje med 1,1 in 4,6 milijona. Na Androidu aplikacije niso centralno odobrene, kakor to počne Apple z App Storom,...

14 komentarjev

Google prenavlja licenčni sistem Android Marketa

Shema novega sistema

vir: Android Developers Blog
Android Developers Blog - Vsi lastniki spletnih trgovin si seveda želijo, da aplikacij z njih (oz. mimo njih) ne bi bilo mogoče piratizirati. To je seveda skorajda nemogoče, a vseeno skrbniki lahko nekoliko zmanjšajo enostavnost tega početja. Za piratiziranje npr. iPhone zahteva polni dostop do operacijskega sistema, t.i. jailbreak, medtem ko je nameščanje aplikacij mimo Android Marketa na Androidu popolnoma trivialno, saj potrebujete le namestitveno datoteko .apk, brez kakršnihkoli sprememb na mobilnem telefonu (t.i. root ni potreben).

S tem se je seveda mogoče ogniti omejitvam, s katerimi se sooča Android Market, npr. omejenost plačljivih aplikacij na peščico držav. Tako lahko za .apk poprosite...

56 komentarjev

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev

Tor na Androidu

Orbot v akciji

Slo-Tech - Po več mesecih, pravzaprav letih razvoja, je v začetku meseca luč sveta ugledal tudi Tor za mobilne telefone z Androidom.

V programskem paketu Orbot so združeni odjemalec za omrežje Tor, posredniški vmesnik Privoxy, libevent in aplikacija za nadzor povezovanja v Tor omrežje

Kljub temu, da je bila prva različica Tor odjemalca za Android OS uspešno prevedena že konec decembra 2008, pa je Orbot najbolj celovita rešitev za anonimizacijo na mobilnih telefonih. Orbot je bil testiran na Androidu 1.5, 1.6, 2.0, 2.1 in nekaterih nestandardnih uporabniških različicah Androida (tim. customized...

12 komentarjev

Prek 60% aplikacij za Android brezplačnih

Podatki AndroidLib

vir: engadget
engadget - AndroidLib je pred nekaj dnevi svetu sporočil novico, da je Android Market dobro leto po ustanovitvi presegel število 20.000 aplikacij, od katerih naj bi bila velika večina, kar 62,%, brezplačnih. Ostale naj bi bile seveda plačljive, prav vse pa naj bi bile na voljo uporabnikom mobilnih telefonov (in drugih naprav), na katerih teče operacijski sistem Android. Danes so to novico zavrnili pri samem Googlu, kjer so dejali, da je Android Market pred kratkim imel zbirko le dobrih 16.000 aplikacij, a niso želeli razkriti, kakšen odstotek teh je plačljiv oz. brezplačen. Googlova želja je sicer raziskati več načinov, kako javnosti na preprost način prestaviti rast Android Marketa.

...

81 komentarjev