»

PowerColor Radeon 9800 Pro 128MB

PowerColor Radeon 9800 Pro

vir: VR - Zone
VR - Zone - Na spletni strani VR-Zone so si pogledali grafično kartico Radeon 9800 Pro, ki jo je izdelalo podjetje CP Technology, bolj poznano pod imenom PowerColor. Kartica je osnovana na Ati-jevem Radeon 9800 Pro čipu ter vsebuje 128 MB pomnilnika, na njej pa najdemo VGA, DVI ter TV-Out priključke. Grafikuljo so temeljito stestirali ter opisali vso opremo, ki jo dobimo zraven kartice same, poleg tega pa so jo preiskusili tudi v navijanju. Pri testih se je obnesla odlično, priporočajo pa jo vsem, ki potrebujejo vrhunsko grafično podporo. Povezava do članka ter testov.




0 komentarjev

FireWire kartica iz ATIja

Hartware.net - Kot je že 3dfx poskušal z proizvodnjo še drugih komponent, kot samo grafične kartice (TV tunerji), poskuša sedaj tudi ATI svojo srečo z novostmi na tem področju. ATI se je tako usmeril bolj v proizvodnjo kartic, s katerimi je možno obdelovanje DV posnetkov. Tako lahko že od junija v ZDA dobimo DV Wonder kartico (le ta bo v začetku septembra dobavljiva tudi v Evropi). Kartica vsebuje 3 FW priključke in za ceno okoli 130Dem dobimo še kabel in software za obdelovanje naših posnetkov (VideoStudio 5.0). Sigurno je kartica vredna nakupa, saj osnovnih plošč z USB 2.0 ne bo še tako hitro. FW omogoča prenos 400MBit/s (50MB) medtem ko USB 2.0 omogoča še nekaj več in sicer 480MBit/60MB.

1 komentar

Prve Radeon kartice neodvisnega proizvajalca

X-Bit Labs - Aha, pa se je zgodilo. ATIjeva namera o prodaji čipov neodvisnim izdelovalcem grafičnih kartic je končno postala realnost, saj se je začela dejanska prodaja prve take kartice. Prvi korak je storilo podjetje VGA No1. To ime je veliki večini popolnoma neznano, toda situacija je malce jasnejša če povemo, da gre za hčerinsko podjetje tajvanskega PowerColorja. PowerColor namreč proizvaja kartice ekskluzivno na Nvidiinih čipih, za proizvodnjo kartic na vseh drugih čipih (Kyro, Radeon...) pa skrbi VGA No1.
V japonskih trgovinah se je tako pojavil VGA No1 Radeon s 32MB SDR SDRAMa, cena kartice pa je $100-110. V bližnji prihodnosti naj bi videli tudi različico s 64MB SDR SDRAMA (!!!), ki bo opremljena z raznimi dodatki v obliki DVI/TV izhodov.

0 komentarjev

Skrivanje in odkrivanjePowerColor

Reactor Critical - PowerColor ima pogodbo z Nvidio o podpori Nvidiinih grašičnih čipov. Kar pomeni, da lahko izdeluje kartice le na Nvidia čipih. Kaj naj torej naredi, če želi izdati Kyra II? Ustanovi fantomsko podružnico, vendar! Nvidia zelo pritiska na proizvajalce grafičnih kartic, naj ne kupujejo Kyro II čipov. Tako zelo, da jim, neuradno seveda, celo grozi s prenehanjem prodaje čipov. Nvidia si tako stvar vsekakor lahko privošči. Po robu se ji lahko postavijo le veliki (Hercules), ker jih Nvidia potrebuje. Če pa gre za majhno podjetje, kot PowerColor, nima Nvidia nič za zgubiti.
PowerColor pa je (ozirima ni) pametnejši. Ustanovil je namreč fantomsko podjetje imenovano VGA No1, ki bo izdelovalo Kyro II grafične kartice. Samo, ker so bili malo površni, so fantje pri Reactor Critical-u to odkrili. VGA No1 ima namreč vse kontaktne osebe na @powercolor.com e-mail naslovih. Čista površnost, vam rečem! VGA No1 je sedaj že spremenila te napake, ampak vseeno jih je še veliko ostalo. Kot naprimer najemnik...

4 komentarji

No EvilKYRO II

Savage News - PowerColor je na svoji domači strani objavil, da ne bo izdeloval kartic, zasnovanih na PoverVR čipu.

Thanks for the long-term supports by purchasing various products from C.P. Technology. Based on the persistency of benefiting our precious customers with the best products, C.P. Technology is glad to announce that we have chosen NVIDIA as THE ONLY chip set provider for our game cards.

Pravzaprav ne bo izdeloval nobene kartice, ki ne bo temeljila na Nvidiinih izdelkih. Torej odpadejo PowerColor EvilKYRO II in EvilEmpire (njihova verzija Voodoo5). Slaba novica, vendar še zmeraj ostanejo ostali izdelovalci KYRO II pospeševalcev.

6 komentarjev

Kdo vse bo izdal kartice na Kyro II čipu

X-Bit Labs - Hercules je že pred nekaj časa povedal, da ga nova družina GeForce 2 (MX200 in MX400) ne mika kaj preveč. Čip bo v primerjavi s Kyrom II predrag. Zato Hercules sploh ne bo izdal GeForce 2 MX200/MX400 kartic. Vse več proizvajalcev ugotavlja, da bodo grafične kartice na Kyro II čipu najbolj iskane nizko-cenovne rešitve. Zato bodo tudi podjetja MSI, InnoVISION, Creative in PowerColor izdale Kyro II grafične kartice. PowerColor naj bi v zelo bližnji prihodnosti oznanil svojo Evil KYRO II kartico. Edina, ki se bo za zdaj vzdržala Kyra, je ELSA. Pravi namreč, da so ji Nvidi-a čipi popolnoma po godu. Kartice naj bi se začele prodajati nekje v sredini maja. Hercules-ov Prophet 4500 naj bi izšel 16 maja.

5 komentarjev

Maxtorjevi slim diski

X-Bit Labs - V Japonskih trgovinah so se začeli prodajati novi Maxtorjevi diski z imenom 531DX. Specifikacije novih diskov so precej povprečne: 5400rpm, 2MB predpomnilnika ter dostopni časi okoli 15ms. Njihova največja posebnost pa je njihova velikost... Diski so visoki le 17mm! Skrivnost njihove (ne)velikosti se skriva v tem, da je v uporabi le ena polovica 20/30GB plošče, ter da je zato potrebna le ena glava. Trenutno sta na voljo 10 in 15GB modela, cene pa so nekje povprečne: okoli $110 za 10GB model (vzemimo v zakup tudi to, da so Japonske cene ponavadi višje!).

0 komentarjev

Poceni GeForci2 Ultra

X-Bit Labs - Večina vas verjetno ne pozna podjetja Sparkle, saj je njihov glavni cilj izdelava poceni grafičnih kartic. Ravno zato je bila najava GeForce2 Ultra kartice tega podjetja takšno presenečenje in mnogi so se spraševali ali jim bo uspelo predstaviti konkurenčno, a vseeno poceni Ultra kartico. No, ravno pred parimi dnevi so se prvi primerki njihove Ultre (SP6900) pojavili v japonskih trgovinah in vse kaže, da je cena res precej nižja od konkurentov. Kartica se prodaja za okoli $385, medtem, ko konkurenčne Creativove in ASUSove kartice stanejo po $450. Najlepše pri vsemu skupaj pa je to, da so specifikacije kartice povsem spodobne: 250MHz čip, 64MB 460MHz pomnilnika ter D-Sub in DVI izhoda. Če vas zanima več o podjetju in njihovih produktih, potem kar obiščite njihovo domačo stran!

2 komentarja

ATI začel prodajati svoje čipe neodvisnim proizvajalcem

X-Bit Labs - Grafični gigant ATI se je odločil za precej nenavadno potezo: svoje čipe bodo začeli prodajati neodvisnim izdelovalcem grafičnih kartic. Poteza je nenavadna, saj je ATI znan po tem, da je vedno proizvajal lastne kartice na lastnih čipih in drugim podjetjem ni pustil dostopa do svojih čipov. Vsa stvar postane malo bolj razumljiva, ko ugotovimo, da bodo prodali le Rage128 GL čipe. Za razliko od 3DFXa, ki je prodajo čipov začel kot zadnji korak iz obupa je videti, da se ATI le rešuje stare zaloge čipov. Kljub temu je ena izmed zahtev velikana bila tudi to, da kartice ne smejo nositi ime izdelovalca, ampak se morajo prodajati kot No-Name izdelki. Whatever [:\\].

0 komentarjev