»

NVidia Tritium, nova sistemska platforma za entuzijaste

AnandTech - NVidia namerava združiti več, posebej certificiranih komponent različnih proizvajalec (matična plošča, grafična kartica, delovni pomnilnik), pod imenom Tirtium. Če bo sistem prepoznal prave komponente, se bo navil sam.

Zgornje besedilo je dovolj za potrošnike (z dovolj denarja), vsi pravi navdušenci pa si lahko v nadaljevanju besedila preberete nekatere tehnične zahteve, ki jim bodo morali proizvajalci komponent zadostiti, če si bodo želeli pridobiti certifikat.

Matične plošče bodo morale zagotavljati dovolj napetosti in njihov razpon:

CPU (AMD AM2 podnožje)
- V_Core: 0.775V to 2.2V
RAM
- VDDIO: 1.8V to 2.5V
- VTT: 0.9V to 1.25V
C51XE
V_Core: 1.2V to 1.45V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V
MCP55XE
- V_Core: 1.5V to 1.7V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V

Poleg tega bodo morale matične plošče omogočati dovoljšen razpon delovnih frekvenc. RAM bo tako moral delovati vsaj pri 800 MHz. PCIe reže bodo morale biti dovolj narazen, da bo plošča lahko sprejela Quad-SLi...

1 komentar

Intel opustil načrte za 4 GHz procesor

Slashdot - Pred nekaj časa je Intel naznanil, da bo preložil izid svojih procesorjev, ki tiktakajo pri 4 GHz. Sedaj se je izkazalo da je popolnoma opustil načrte za izdelavo 4 GHz procesorja za domače računalnike.

Namreč, po besedah Intelovega predstavnika za stike z javnostjo, se bodo raje usmerili k povečevanju hitrosti procesorjev na druge načine in ne s povečevanjem frekvence jedra. Načrti tukaj v prvi vrsti obsegajo večjedrne procesorje ter izboljševanje interakcije čipa z drugimi komponentami v računalniku.

Medtem pa pri Intelu že načrtujejo splavitev 3,8 GHz Pentiuma 4 z 2 MB predpomnilnika. Nekaj več o tem.

33 komentarjev

Dothan procesor bo zamudil

X-Bit Labs - Ste si morda zaželeli, da bi imeli kar najhitrejši procesor v svojem prenosnem računalu, pa ne najdete prave izbire? Potem vam svetujem, da počakate, da bo Intel na trg poslal novi mobilni procesor Dothan. Po poročanju X-Bit Labs bo to prvi procesor za prenosne mlinčke, ki bo grajen v 0,09 mikronski tehnologiji in bo vseboval zajetna 2 MB L2-predpomnilnika. Prvi primerki bodo tiktakali pri 1,8 GHz. Pri Intelu pa so naleteli na težave in zato preložili izid. Zakaj?

1 komentar

Intel preložil izid novih Celeronov

X-Bit Labs - Intel je brez kakršnegakoli sporočila ali pojasnila preložil izid Celeronov z novimi D0 jedri (733/66, 766/66, 800/100. 850/100). Ti procesorji naj bi sprva izšli 1. junija, novi datum pa je 9. julij.
Novo jedro bo pomenilo tudi povišanje voltaže, in sicer s 1.7V na 1.75V. Prav tako je spremenjena CPUID vrednost, z 0686 na 068A.

0 komentarjev

Tualatin ali Coppermine-T ali Coppermine D0?

X-Bit Labs - Ker Intel nadvse rad zakomplicira stvari, trenutno vlada v zvezi s Tualatini precejšnja zmeda. Bolj pozorni se boste spomnili najave Coppermine-T procesorjev, ki naj bi bili vmesni člen med Coppermini in Tualatini. Procesorji naj bili popolnoma enaki Copperminom, edina razlikaj bi naj bilo 1.2V AGTL+ vodilo, ki ga imajo Tualatini. No, januarja tega leta so Intelovci ukinili razvoj Copperminov-T, saj so uvideli da je nepotreben, toda škoda je že bila storjena. Proizvajalci matičnih plošč so namreč že imeli v rokaj primerke Coppermine-Tjev in ker so ti procesorji zelo podobni Tualatinom (kovinska ploščica preko jedra), so jih preprosto zamešali. Da bi vse skupaj bilo še bolj zanimivo, bodo nekateri novi Coppermini z D0 jedrom pakirani v enaki obliki kot Tualatini, torej FC-PGA2 s kovinskim ščitkom.
Vse to povzroča veliko zmedo med uporabniki in tudi različnimi proizvajalci. Lep primer so proizvajalci matičnih plošč, ki v BIOSih omenjajo podporo Copperminom-T, ki v bistvu ne obstajajo....

0 komentarjev

Nova jedra za Celerone

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bi počasi bilo prav malce posodobiti tudi Celerončke. Podobno, kot so to že storili za mobilne in desktop Pentiume3, bodo zamenjali jedra tudi Celeronom. 733, 766, 800 in 850MHz (slednji še ni najavljen) modeli bodo tako deležni novega, D0 steppinga. Novi Celeroni bodo delovali pri 1.75V namesto 1.7V, prve masovne pošiljke pa bodo na voljo v začetku junija.

4 komentarji

Nova Intelova jedra

Intel - Intel je pred kratkim sporočil, da bodo predstavili novo različico (stepping) jeder svojih Pentium3 procesorjev. Stepping se bo iz sedanje cC0 različice spremenil v cD0. Poglejmo si, kaj nam prinaša novo jedro:
  • Spremembo CPUIDja iz 0686h za cC0 v 068Ah za cD0,
  • Delovna napetost je povečana z 1.7V na 1.75V,
  • Izboljšan "Thermal Design Power", kar pomeni boljše hlajenje procesorjev,
  • 1GHz cD0 procesorji bodo na voljo v FC-PGA2 pakiranju z vdelanim Integrated Heat Spreader (IHS) sistemom
Ta Intelov korak je povsem logičen, saj se bodo v prihodnjem letu počasi znebili Copperminov pri nižjih frekvencah, standard pakiranja pa se bo spremenil iz FC-PGA v FC-PGA2 (tudi Tualatini bodo FC-PGA2). Na žalost bo novi standard pakiranja zahteval posebno podporo čipovja, tako da bomo te procesorje lahko uporabili komaj v drugem četrtletju 2001, ko bo prišel i815 B (mogoče bodo na voljo kakšni konverterji [;)]). Kakorkoli, masovna izdelava novih procesorjev naj bi se začela 5. marca 2001, mene pa že...

0 komentarjev