»

Epoxove nove plošče

The inquirer - Epox je nedavno predstavil plošči 4PEA+ in 4GEA+, ki sta osnovani na podlagi 845GE, oz. 845PE nabora. Plošči podpirata dolgo opevani hyper-threading. Za tem imenom se skriva Intelova tehnologija, s pomočjo katere se lahko procesor, ki vsebuje to tehnologijo, predstavi kot dvo-procesorski sistem. Plošča 4PEA+ se bo lahko pohvalila s podporo do 2 GB 333 MHz DDR pomnilnika, izvzeta pa ne bo tudi podpora USB 2.0 in obetavnemu standardu SerialATA.

Mimogrede, edina razlika med naboroma je, da eden vsebuje integrirano grafično kartico drugi pa ne. Plošči se bosta lahko pohvalili še z dodatkom za nedeljske modifikatorje, saj bosta na ventilatorju, ki bo hladil northbridge dve LED diodi.
Medtem, ko lahko o hyperthreadingu zadnje čase berete na različnih koncih in krajih, pa boste lahko več o prej omenjenih naborih prebrali v prihodnjih dneh, ko ju bo Intel tudi uradno predstavil.

0 komentarjev

Štiri nove Soltekove Tualatinske plošče

X-Bit Labs - Predstavitev najnovejšega 1.2 GHz Celerona, ki bazira na jedru Tualatin in vsebuje kar 256 KB L2 predpomnilnika, je AMD-jevim Duronom kar pošteno pristrigla peruti, saj je Intel s tem procesorjem spet začel ovajati cenejši trg. Številnim proizvajalcem pa je predstavitev novega Celerona vzpodbudila, da so svoje inženirje nagnali za risalne deske risat načrte za nove skupke tiskanega vezaj, ki so še vedno potrebni za nemoteno delovanje procesorja. Med prvimi je svoje načrte razkril Soltek, ki je predstavil 4 nove matične plošče, ki jih je razvrstil v dve družini:
  • SL-65EP-T / SL-65EP+-T bodo plošče, ki bodo izdelane v formatu ATX in bodo vse po vrsti bazirale na Intelovemu najnovejšemu 815EP B-step naboru, ki je trenutno najboljša rešitev za Tualatine. Plošče se bodo ponašale še s 3 DIMM režami, v katere pa bo šlo samo 512 MB PC133/PC100 SDRAM pomnilnika. Tukaj so ga Intelovci malce polomili, saj je 512 MB danes postala nekakšna spodnja meja. Pole malce omejene pomnilniške...

0 komentarjev

AOpnu gre na otročje

Hartware.net - Hehe, AOpnovce pa je dizajniranje barvastih matičnih plošč očitno čisto prevzelo. Vsaka nova matična plošča, ki jo najavijo, je namreč kake zanimive barve (spomnite se samo roza plošče z belimi smajliji ). Tudi dve novi KT266 platki, AK77 Pro in AK77 Pus, se lahko "pohvalita" z zanimivo barvo - vijolično. Drugače gre za povsem klasični plošči s 3 DIMM režami za PC1600/2100 DDR SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR režami, integriranim AC97 zvokom ter overclockerskimi zmožnostmi. Aja, razlika med ploščama je v tem, da bo Plus verzija opremljena s Promisovim IDE RAID krmilnikom.

1 komentar

AC'97 Sound

Digit Life - Tokratna novica govori o integriranem AC'97 zvoku. Kot gotovo že veste, je integriran zvok prisoten skoraj v vseh novejših chipsetih (Intel, VIA, ...). Ljudje imajo take rešitve radi, saj odpade dodaten strošek za samostojno zvočno kartico. Vendar pa je integriran zvok dvorezen meč. Kljub nizki ceni, se prisotnost v chipset integrirane AC'97 kartice pozna na hitrosti sistema. Integrirana zvočna kartica namreč še vedno rabi nekaj pomoči osrednjega (CPU) procesorja. Slabost AC'97 zvočnih kartic se odraža tudi v tem, da niso primerne za zahtevnejša opravila. O takih in podobnih stvareh so se razpisali na Digit-Lifu. Napisali so obsežen članek, ki je namenjen samo AC'97 zvoku. Seveda pa Digit-Lifovci niso mogli iz svoje kože, zato je članek spet malce bolj strokoven.

2 komentarja

ABIT na Comdexu

Adrian's Rojak Pot - ABIT je na jesenskem Comdexu razgrnil še zadnje tančice z novih modelov svojih matičnih plošč. Nekatere med njimi zagotovo že poznate, druge pa so po drugi strani kar prava mala presenečenja. Pa si poglejmo.
  • VP6: Plošča, ki smo jo na Slo-Techu omenjali že kar velikokrat in o kateri ni več nič neznanega. Vseeno: gre za dvoprocesorsko Socket370 plato na VIA Apollo Pro133A čipovju. Z 4 DIMM, 5 PCI, 1 AGP režami obljublja dobro razširljivost, VIAin 686B SouthBridge ter HPT370 krmilnik pa bosta poskrbela za ATA100 in RAID podporo. Kmalu...
  • SA6PR: Socket370 plošča zgrajena okoli novega i815EP čipovja ( brez vgrajene grafike ) s 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režami. Seveda bo na njej tudi HPT370 krmilnik, po moje pa gre za bodočo uspešnico med overclockerji.
  • SA6R-1394: V bistvu gre za osnovno SA6R matično ploščo, na kateri je, presenečenje, dodaten FireWire krmilnik za vse ljubitelje hitrega videa in podobnih zadev. 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP, 1 CNR reže ter, seveda, HPT370.
  • SV6: Precej eksotična...

0 komentarjev