»

Nov članek

Slo-Tech - Po predstavitvah tehnologij Radeona 9700, katerega poganja ATIjev čip R300, se je Senitel odločil, da še on spiše svoje videnje paradnega konja kanadskega grafičnega giganta. Spisal je zelo poučen članek o tehnologijah, ki jih prinaša R300, o njegovih prednostih, slabostih ter implementaciji v Microsoftovi že deveti različici knjižnice DirectX. Branje obvezno!

7 komentarjev

ATIjev R300

X-Bit Labs - O tej temi je bilo povedanega že dosti, ampak kar nekakšno pravilo je, da se morajo Xbitovci oglasiti enkrat na vsake toliko časa ter vzburiti javnost z interpretacijami izjav za javnost velikih podjetij. Tudi v današnji objavi si lahko preberemo, kakšna pošast točno kani biti ATIjev R300. Sestavljen bo iz, pozor, 107 milijonov tranzistorjev, imel osem cevovodov z možnostjo obdelave dveh tekstur na cevovod. Uporabljal bo 256-bitni DDR pomnilnik ter HyperZ III tehnologijo. Imel bo popolno podporo prihajajočemu DirectX 9, ter AGP 8x, če bo specifikacija do takrat že znana. Cena bo znašala okoli 400 dolarjev, tisti, ki se pa že bojite za težko prislužene solde, pa vedite, da bo polni sledila še okrnjena različica, temelječa na istem procesorju. Aja, ATI trdi, da bo nVidio pustil kakšnih pet mesecev zadaj. Slin!

3 komentarji

ATI-jevi načrti po The Inquirerjevsko

The inquirer - Pred kratkim sem poročal o tegobah ATI-ja, ki jih dajejo ob predstavitvi novih procesorjev GeForce 4 MX. Napisal sem, da ATI trenutno nima nobenega čipa, ki bi ga lahko poslal proizvajalcem grafičnih kartic in tako neposredno konkuriral Nvidii. Vse kar so lahko storili je, da so dali zeleno luč opremljanju kartic s kar poštenimi 128 MB najhitrejšega pomnilnika. No, izkazalo se je, da to ne bo edini poseg. ATI je oznanil, da bo prišlo tudi do občutnih pocenitev kartic, kar bi utegnilo še bolj omajati uspešno prodajo Nvidiinih produktov. Tako bo Radeon 7500 sedaj stal le 149 $, odlični Radeon 8500 pa še vedno znosnih 299 $. Seveda slednji ne bo navaden primerek, saj bo vseboval tudi razne dobrote v obliki Dual Viewa, izhoda S video in 128 MB pomnilnika DDR SDRAM. Vendar pa to še vedno ni tisto, kar bi ATI rad poslal na tržišče kot konkurenco. Tisto pravo nosi naslov R250, ki ga bomo dočakali na CeBitu (čip naj bi bil 1.5 krat hitrejši od R200) in R300, ki pa je še vedno odet v...

0 komentarjev

ATI spet odgovarja nVidii

X-Bit Labs - ATI, kanadski proizvajalec grafičnih kartic, ki je s svojim Radeonom 8500 pošteno zmešal štrene nVidii, načrtuje bližnjo prihodnost z osvežitvami Radeona 8500. Marca kani namreč nVidia izdati svoj novi procesor NV25, ki, ne le da bo delal na mnogo višjih frekvencah tako pomnilnika kot procesorja, bo vgrajeval tudi nove funkcije. ATI s svojim prihajajočim čipom R300 še ne more odgovoriti, ker ga imajo v načrtu razviti in izdati do poletja leta 2002 (kar se lahko zlahka prestavi na zgodnjo jesen). Kaj mora ATI storiti, da bo še vedno konkurenčen? X-bitovci pravijo, da bo ATI osvežil linijo produktov, temelječih na R200 čipu tako, da bo pohitril pomnilnik in procesor na vrtoglavih 300 MHz. A le kje bo ATI dobil 300 MHz DDR pomnilnik?

7 komentarjev

ATI-jevi načrti

X-Bit Labs - Prvi Radeon 2 primerki z beta silikonom prihajajo in kljub malce mlahavim rezultatom moramo priznati, da bo šlo za odličen čip, ki bo GeForcem 3 povzročil marsikatero preglavico. Seveda je marsikdo že naredil križ čez novega Radeona, ko je videl rezultate, vendar se morate zavedati, da gre tukaj za inženirske primerke, ki se niso nikoli ponašali s kakšno posebno hitrostjo, beta ali raje alfa gonilnike, ter beta silikon, ki še zdaleč ni v končni fazi. Ko bo enkrat ATI izdal polno verzijo čipa ter izpilil gonilnike (ATI je bil že od nekdaj znan po dobrih gonilnikih), bo Radeon postal prava pošast. No, čeprav so inženirski primerki pokazali, kako bo izgledal čip, pa je marsikateri ATI-jev bodoči projekt zavit v tančico skrivnosti.
Za Radeon 2 že vemo, kako bo izgledal in da ga bomo na prodajnih policah zagledali nekje v septembru. Tudi specifikacije RV200, ki bo nekakšna oskubljena različica čipa Radeona 2 in se bo najverjetneje imenovala Radeon 2 VE vemo že skoraj na pamet. Gotovo...

5 komentarjev

RV200 -> Radeon 2 VE?

X-Bit Labs - Čudna so pota ATI-jeva, še bolj čudna pa so pota njegovih kodnih imen. Za R300, katerega predstavitev je še kar precej oddaljena, so vsi mislili, da bi utegnil biti Radeon 3. Po krajšem raziskovanju strani, ki se ukvarjajo s 3D grafiko, pa se je izkazalo, da bo šlo za nekakšen Radeon 2 Ultra. Po skoraj enakih stopinjah se odpravlja RV200 (POZOR! To ni R200 ali Radeon 2), za katerega so vsi predvidevali, da bo šlo za nekakšno okleščeno verzijo Radeona 2 (nekako v stilu Nvidiine družine MX). Po krajših raziskovanjih se je izkazalo, da bi RV200 utegnil biti Radeon 2 VE. Radeon 2 VE bo naslednik Radeona VE in bo namenjen "poslovni grafiki". Izdelan bo v 0.15 mikronski tehnologiji, odlikoval pa se bo z asinhronim delovanjem pomnilnika in procesorja (drugače povedano: procesor in pomnilnik bosta lahko delovala z različno hitrostjo in ne bosta frekvenčno odvisna drug od drugega). Ker bo Radeon 2 VE "posloven" čip, se bomo morali odpovedati DirectX 8.1 Pixel in Vertex shaderjem. Pojavljajo...

0 komentarjev

R300 = R200 Ultra?

več strani - slycer je dva dni nazaj poročal o The Inquirerjevih ugotovitvah, da je ATIjev čip s kodnim imenom R300 po vsej verjetnosti Radeon3. No, na nekaj tujih straneh, na katerih se ukvarjajo izključno s 3D grafiko (Rage3D, Puces3D) pa so ob primerjanju specifikacij R300 in R200 ugotovili, da bi bolj primerno ime za čip bilo R200 Ultra (Radeon2 Ultra). R300 je namreč v skoraj vsem le navita različica Radeona2. Tako R200, kot R300 bosta imela le 4 renderirne cevovode (po prvih špekulacijah naj bi imela 6 oz. 8) s po dvema teksturirnima enotama, oba bosta izdelana v 0.15 mikronski tehnologiji, podprte tehnologije (HyperZ, TRUFORM, Pixel&Vertex Shaders) pa so popolnoma enake. Zaenkrat je edina opazna razlika višja frekvenca jedra pri R300 ter podpora DirectX 9 namesto DirectX 8 (karkoli že to pomeni)...

4 komentarji

Nekaj več podrobnosti o Columbii

The inquirer - Nekaj dni nazaj je na Slo-Techu že bila objavljena novica o novem grafičnem jedru, ki ga pripravljajo pri VIA in S3. Za razliko od prejšnjih produktov slednjega podjetja, tokrat ne bo šlo za kakšno low-end rešitev, temveč grafično jedro najvišjega ranga. Naj vas še enkrat spomnim na specifikacije:
  • 4 renderirni cevovodi s po dvema teksturirnima enotama
  • polna podpora DX 8/9
  • 300MHz frekvenca jedra
  • 128 bitni DDR pomnilnik pri 300MHz
  • 0.13 mikronska tehnologija izdelave
Že same specifikacije so dokaj impresivne, poleg tega pa možje pri S3ju pripravljajo dodatno presenečenje. Trenutno nočejo izdati veliko podatkov, govori pa se, da gre za popolnoma programibilen TBR (tile based rendering) pogon z imenom Chameleon. Pomlad 2002 bo še zanimiva (Radeon3, NV30, Columbia, KyroIII). Očitno se nam za konkurenco na področju 3D pospeševanja ni treba bati!

5 komentarjev

VIA in grafika

X-Bit Labs - Že pred par dnevi sem vam govoril o basanju tržišča grafičnih kartic prek vseh meja. Ker pa se VII trg očitno ne zdi dovolj "zabasan", bo še ona vrgla svojo rešitev levom (nam).
Na srečo ne bo šlo še za eno izmed srednje sposobnih grafičnih čipov. VIA se je stvari lotila precej resno. Načte za čip bo izdelal S3 (ki je po prevzemu del VIE). Čipovo kodno ime je Columbia. Čip bo popolnoma podpiral funkcije DirectX 9. Lastnosti bodo podobne tistim, ki jih ima ATI-jev Radeon2 R300. Čipove specifikacije bodo:
  • 4. renderirni cevovodi z po 2. teksturnima enotama na vsakem
  • frekvenca jedra 300MHz
  • podpora 128bit-nemu DDR SDRAM-u
  • podpora DirectX 8/9
  • 0.13 mikronska tehnologija proizvodnje
Torej če seštejete vse novice iz zadnjih dni, pridete do rezultata, da bodo, v bližnji prihodnosti, na tržišču kar štiri grafični čipi in vsaj dvakrat več kartic z njimi. Bazirali bodo torej na: NVIDIA GeForce3 Ultra, ATI R300, STM KYRO III in VIA Columbia. To je za potrošnika zelo dobro, saj bo cena padla. ...

8 komentarjev

Radeon LE hack

več strani - Radeon LE kartice so se komaj začele pojavljati v trgovinah, a že so se pojavili prvi hacki zanje. Namreč, menda edina večja razlika med LEji in navadnimi Radeoni je v tem, da LEji nimajo aktivirane HyperZ tehnologije, ki omogoča okoli 20% povečanje pomnilniške prepustnosti (sicer sem jaz slišal, da imajo LEji samo 1 renderirni cevovod in so brez T&L enote, toda očitno so informacije napačne ). No, z malo truda je HyperZ mogoče spraviti v delovanej tudi na Radeonih LE, in na tej strani boste izvedeli kako. Glede na to, da je avtor strani prvi, ki je pokazal hacke Nvidiinih kartic v Quadrote ter nekaj drugih zanimivih strani, je informacija precej verodostojna.

7 komentarjev

Radeon LE v prodaji

X-Bit Labs - Huh, ljudje, jaz sem sedaj zmatran k'svina (posledica celodnevnega blodenja po Ljubljani), a vseeno se bom potrudil in napisal nekaj novičk samo za vas . Prva novica je novica o okrnjeni verziji ATI - jevega Radeona, Radeonu LE. Zadevca ima:
  • 32MB DDR SGRAM s 128bit bus - om;
  • 150MHz RAM in jedro;
  • Brez HyperZ podpore;
  • 2 texturna cevovoda, vsak s tremi texturnimi enotami.
Jah, ATI - jev MX je tole, ki je spričo svoje cenem $110 naj bi bila, kar zanimiv.

0 komentarjev

S3jev pohod na mobilni trg

3D Concept - Že odkar je S3 najavil svojo vrnitev v grafične vode smo se spraševali kako in kaj. No, na 3D Concept so razkrili, da se bo nekoč slavno podjetje omejilo predvsem na mobilni in integrirani trg, kar je v bistvu bilo pričakovano. Njihov prvi produkt se bo imenoval Paramount, videli pa ga bomo (oziroma ne bomo ) konec tega leta. Čip, izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji in pri 150MHz bo imel 64 bitno pomnilniško vodilo, en renderirni cevovod z dvema teksturirnima enotama ter podporo DuoView tehnologiji (podobno DualHeadu in TwinViewu). Drugi čip se bo imenoval Zeotrope, izdelan bo v 0.15 mikronih in bo deloval pri 166MHz+. Imel bo dva renderirna cevovoda s po dvema teksturirnima enotama, podpiral bo T&L in DuoView tehnologijo. Na voljo bo konec tega leta, mogoče celo pozneje.

1 komentar