»

AMD-jevih 64 za prenosna računala

X-Bit Labs - Včeraj je izpod rok AMD-jevih strokovnjakov luč sveta ugledal njihov novi procesor. Kot je zadnje čase v AMD-jevi navadi, je ta pripravljen za delovanje v navezi s 64-bitnimi aplikacijami, kljub temu, da ni namenjen namiznim PC-jem.

Procesorji so izdelani v 0,13 mikronih, imajo 1 MB L2 predpomnilnika in za priklop na matično ploščo potrebujemo Socket 754 podnožje. Za optimalno delovanje potrebujejo 62 W moči, kar je veliko za prenosni procesor, vendar zahvaljujoč PowerNow! tehnologiji v stanju mirovanja porabi manj, kot bi sicer.

Na voljo so v izvedbah 2800+, 3000+, 3200+. V enakem vrstnem redu so jih pri AMD-ju ocenili na 193, 223 in 293 čezlužnih zelencev. Izdelani pa so bili v AMD-jevi tovarni v Dresdnu v Nemčiji.

5 komentarjev

AMD predstavil dva nova mobilna Durona

X-Bit Labs - Razmere na trgu prenosnikov se iz dneva v dan bolj zaostrujejo, saj Intel predstavlja vedno močnejše različice mobilnih procesorjev, AMD pa še vedno ni dosegel pričakovanega razcveta prenosnikov, v katerih bi tiktakali AMD-jevi procesorji. Vendar pa to dejstvo ne vpliva kvarno na AMD-jevo motivacijo, saj podjetje vztrajno kopiči sile v obliki novih mobilnih procesorjev in se pripravlja na veliko ofenzivo. Tako so pred kratkim predstavili dva nova mobilna Durona. To sta 1.1 in 1.2 GHz različici, ki sta zgrajeni na podlagi bolj varčnega jedra Morgan in se lahko pohvalita z vgrajeno tehnologijo PowerNOW!, ki omogoča varčevanje z dragoceno energijo, ki je v akumulatorju prenosnika ni nikoli dovolj. Procesorja staneta 130 in 160 $, njuna predstavitev pa je bila kot naročena za to, da AMD zopet zniža cene svojim starejšim mobilnim Duronom in jih tako naredi še bolj privlačne za bodoče kupce.

0 komentarjev

ProSavage DDR KN266

AnandTech - VIA je danes objavila splavitev svojega ProSavageDDR KN266 mobilnega čipovja za AMD Athlon 4 in Duron procesorje. To je prvo DDR čipovje, ki bo implementirano v ploščah, namenjene prenosnim računalnikom. KN266 potolče zmogljivosti PC133 SDRAMa in popelje mobilne računalnike na novo stopnjo ter ponuja do 30% hitrejše delovanje v nekaterih aplikacijah. Poleg tega uporablja nizko-voltažni DDR266 SDRAM, ki skupaj z AMD PowerNow! tehnologijo zniža električno porabo računalnika in tako pripomore h večjim zmogljivostim in daljši življenski dobi baterij.
Več o čipovju samem lahko najdete tu.

0 komentarjev

Tudi Compaq z Athlon 4 prenosnikom

The Register - Po HP-ju se je opogumil tudi Compaq in predstavil svoj najnovejši prenosnik Presario, ki vsebuje 1 GHz Athlon 4 procesor, 192MB SDRAM pomnilnika, 20GB diska in 8x DVD enoto. Cena prenosnika je trenutno L1699, kar ga postavlja na cenovno raven HP-jevega modela. Compaq-ova najava prenosnika z AMD-jevim procesorjem niti ni tako veliko presenečenje, saj je Compaq že v preteklosti precej uporabljal AMD-jeve procesorje v svojih cenenih računalnikih (trenutno se spomnim samo desktop modela Presario, možno pa je, da je Compaq AMD-jeve procesorje uporabljal tudi v drugih modelih). Ali se bo končno opogumil tudi Dell in najavil svoje Athlon prenosnike?

1 komentar

Hewlett-Packard ima rad AMD

Electic Tech - Medtem, ko je pogodba med Dell-om in AMD-jem še vedno precej negotovo, se je opogumil HP in napovedal prenosnike z AMD-jevimi procesorji (očitno bo AMD le napadel Intelovo trdnjavo). HP bo v svoje prenosnike vgrajeval 1Ghz Ahlon 4 procesorje z AMD PowerNow! tehnologijo (prijazna do akumulatorjev) in 850 Mhz Durone. Iz tega lahko sklepamo, da bodo laptopi z Athlon procesorji namenjeni višjemu razredu, laptopi z Duroni pa nižjemu razredu. Prenosnike z Duron procesorji naj bi videli že 1. julija. Kupili jih bomo lahko preko distributerjev ali preko interneta. Še ime prenosnikov: prenosniki z AMD-jevimi procesorji se bodo znašli v družini HP Pavilion n5000. Zanimivost: HP bo prvi proizvajalec, ki bo v svojih izdelkih uporabil AMD-jevo PowerNow! tehnologijo. Več o tem tukaj.

2 komentarja

AMD-jeva prihodnost (na kratko)

X-Bit Labs - V zadnjem času se je na Internetu pojavila cela vrsta vodičev po AMD-jevem načrtu za prihodnost (roadmap). Problem pri teh vodičih je, vsaj zame, da so predolgi in dolgočasni. Zato so fantje (in mogoče kakšna punca) pri x-bit labs pripravili kratek pregled AMD-jevih načrtov.
Namizni procesorji:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) in Athlon 1.5 (Palomino) - v tej četrtini leta (Q2)
  • Athlon 1.7 GHz (Palomino) - v drugi polovici tega leta
  • Duron 950MHz - v tej četrtini (Q2)
  • Duron 1GHz (Morgan) - v tretji četrtini leta (Q3)
  • V letu 2002 bo AMD predstavil nov 64bit-ni procesor Hammer s frekvenco od 2GHz in višje
Mobilni procesorji:
  • Mobilni Athlon-i (Palomino) in mobilni duron-i (Morgan) bodo oznanjeni v bližnji prihodnosti. Imeli bodo nižjo napetost Vcore (mogoče 1,4V?) in bodo podpirali PowerNow! tehnologijo
  • Mobilni Athlon (Palomino) s frekvenco 1GHz bo zahteval povprečno 22-24W energije
Čipovje:
  • AMD-760MP (podpora dvema Athlon procesorjema). To čipovje bo uradno podpiralo le Athlon procesorje na Palomino...

5 komentarjev