»

Nakup pogona OCZ Vertex 2 ne bo več težaven

Notranjost Vertex 2 s 25 nm pomnilniškimi čipi

vir: AnandTech
AnandTech - Sredi februarja, pred skoraj dvema mesecema, smo sporočili, da pri OCZ-ju s prenovljenimi pogoni Vertex 2 prodajajo mačka v žaklju. OCZ je takrat namreč zamenjal 34 nm bliskovni pomnilnik za novejši 25 nm, ki je prav tako delo združenega podjetja IMFT, v katerem imata svoja deleža Intel in Micron. Načeloma zamenjava pomnilnika ne bi bila problematična, če ne bi pri OCZ-ju uporabili prostornejših čipov, posledično pa za enako kapaciteto manjše število le-teh. Rezultat je bilo počasnejše delovanje pogonov, brez da bi kupci to pričakovali. Takratni OCZ-jev odziv je bil pravzaprav odličen, saj so brezplačno (sprva z doplačilom razlike v ceni - na koncu zamenjave ni plačal nihče) menjali pogone s 25 nm čipi pri...

13 komentarjev

Prvi ogled OCZ-jevega pogona Vertex 3

Tokrat so pri AnandTechu vsaj dobili ohišje

vir: AnandTech
AnandTech - Že ob omembi prvega predogleda izredno hitrega OCZ-jevega pogona Vertex 3 Pro smo omenjali, da bo bolj zahtevni uporabi namenjenemu Pro-ju sledila še znatno cenejša različica, Vertex 3. Prav tega so ponovno v predogled dobili na nekaterih spletnih straneh, rezultat uporabe krmilnika SandForce iz serije SF-2200 namesto SF-26582 oz. SF-2582 ki se je oz. se bo nahajal v Vertex 3 Pro (testne različice uporabljajo sprva edino dobavljiv SF-2682, proizvodne različice bodo to zamenjale za SF-2582), pa je poleg izgube velikega kondenzatorja (omogoča zapis podatkov v primeru izpada elektrike) nekoliko hitrejše delovanje. Te pridejo na račun uporabe 25 nm bliskovnega pomnilnika, seveda Micronovega, v primerjavi z 32 nm Toshibinimi...

32 komentarjev

OCZ z novimi pogoni Vertex 2 prodaja mačka v žaklju

25 nm različica OCZ Vertex 2 - preostali štirje čipi so na zadnji strani tiskanine

vir: Storage Review
Storage Review - Nedavno so pri OCZ-ju ponosno objavili, da so prvi proizvajalec pogonov SSD, ki je svoje izdelke uspešno prestavil na sveže pomnilniške čipe, izdelane v 25 nm-proizvodnem procesu. Gre za Micronove čipe, ki so bili razviti v sodelovanju z Intelom in jih lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi v 3. generaciji Intelovih ter seveda novih Crucialovih pogonov, poleg drugih konkurentov. Na prvi pogled je prehod na manjši proizvodni proces odlična stvar, sploh v svetu bliskovnega pomnilnika, saj se močno zniža strošek izdelave in posledično cena na gigabajt, vse skupaj pa se prevede v cenovno še bolj dostopne pogone.

A manjšanje procesa ni povsem rožnat postopek. Prihod Micronovih čipov na svet je bil nekoliko težaven, saj se...

80 komentarjev

Izraelsko podjetje bojda povečalo zanesljivost SSD

ComputerWorld - Trenutno obstojijo polprevodniški pogoni v dveh oblikah: dražji in zanesljivejši uporabljajo enonivojske celice (SLC), medtem ko cenejši in v domačih računalnikih ekskluzivno zastopani uporabljajo večnivojske celice (MLC). Razlik med obema tehnologijama je kar nekaj, čeprav je ideja enaka. Za uporabo v strežnikih so primerni le dražji pogoni z enonivojskimi celicami, a to se utegne spremeniti, saj je mlado izraelsko podjetje Anobit najavilo odkritje tehnologije, ki MLC-je naredi enako zanesljive kot SLC-je.

Doslej neznano podjetje je izdalo pogone iz serije Genesis, ki zmorejo 50.000 ciklov zapisovanja in branja, kar...

15 komentarjev

OCZ predstavil nove Vertexe

Fudzilla - Na cenikih nekaterih evropskih prodajaln so že dlje časa, a šele konec preteklega tedna je OCZ uradno izdal novo družino svojih polprevodniških pogonov Vertex 2, ki imajo krmilnik Sandforce SF-1500.

Vertex 2 Pro uporablja bliskovne čipe z večnivojskimi celicami (angl. MLC NAND flash), medtem ko ima Vertex 2 EX enonivojske (angl. SLC NAND). To pomeni, da je slednji dražji in hitrejši. Oba sta na voljo v različici s priključkom SATA ali SAS. Imata podporo za TRIM, odpravljanje napak ECC in šifriranje. Deklarirana hitrost zapisovanja je 275 MB/s, branja pa 285 MB/s.

Vertex 2 Pro bo na voljo s kapacitetami 50, 100, 200 in 400 GB, pri čemer stane najmanjša verzija 400 evrov. Vertex 2 EX je na voljo v...

39 komentarjev

OCZ predstavil nov vmesnik za polprevodniške pogone

X-Bit Labs - Vmesnik SATA je dovolj hiter tudi za najhitrejše trde diske, medtem ko se pri polprevodniških pogonih, še zlasti če jih povežemo več skupaj v polje RAID, lahko pojavi ozko grlo. Da bi nas vmesnik ne oviral pri hitrosti, je OCZ predstavil nov vmesnik za priključitev. Imenuje se HSDL (High Speed Data Link).

Implementiran je s posebnim krmilnikom, ki se na računalnik priključi prek vodila PCI Express. Diski se priključujejo s priključki SAS, zmore pa ta vmesnik 20 gigabitov na sekundo. Uporablja iste protokole kot PCIe, tako da več vzporednih kanalov poveže v en sam virtualni kanal.

OCZ je prve primerke s HSDL-jem predstavil na Computexu prejšnji teden na Tajvanu. Ali se bo HSDL prijel, bo pokazala prihodnost.

8 komentarjev

Novi polprevodniški pogoni iz OCZ-ja

TG Daily - OCZ je izdal novo generacijo svojih polprevodniških pogonov (SSD) z družinama Vertex 2 in Agility 2. Novi pogoni imajo spremenjeni krmilnik, ki bi naj poskrbel za boljše karakteristike. Vertexi 2 tako po besedah proizvajalca bere s hitrostmi do 285 MB/s in pišejo z 275 MB/s, zmorejo pa 50.000 I/O operacij na sekundo. Pogoni Agility 2 so nekoliko cenejši, zato ob enakih hitrostih branja zmorejo le 10.000 I/O operacij na sekundo. Oboji podpirajo nativni TRIM in imajo triletno garancijo. Na voljo so v kapacitetah 50, 100, 200 in 400 GB. Dobavljivi bodo v prihodnjih tednih, ko bodo znane tudi cene.

26 komentarjev

Terabajtni SSD iz OCZ

Slo-Tech - OCZ je objavil, da je začel prodajati SSD-je iz nove serije Colossus, ki so namenjeni predvsem namiznim računalnikom in delovnim postajam. Kolosalni modeli so na voljo v kapacitetah 120, 250, 500 in 1000 GB, s čimer bodo zadovoljni tudi najzahtevnejši uporabniki. Uporabljajo večnivojske celice v flash pomnilniku (MLC), 128 MB predpomnilnika in krmilnik Indilix, tako da zmorejo brati in pisati z največ 260 MB/s. Cene so kar zasoljene, saj najmanjša verzija stane 438 dolarjev, 250 GB 820 dolarjev, 500 GB 1530 dolarjev, terabajtna pa kar 3397 dolarjev.

17 komentarjev

OCZ predstavil Neutrina

X-Bit Labs - Na hannovrskem CeBIT-u je proizvajalec OCZ predstavil nov netbook, ki nosi ime Neutrino. Oglašujejo ga kot prvi netbook iz svoje serije DIY (do-it-yourself oz. napravi sam), saj ga bo uporabnik lahko kar dobro prilagodil po svojih željah in zahtevah. Vse izvedenke bodo imele 10-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 600 in procesor Atom N270, več svobode pa bodo ponujale v svojem drobovju. Tako bo končni uporabnik izbral in kasneje brez izgube garancije zamenjal količino pomnilnika ter velikost in vrsto trdega diska (klasični ali SSD). Ali bo OCZ ponudil tudi izbiro med tovarniško vgrajenim enojedrnim in drugimi dvojedrnimi Intelovimi Atomi še ni znano, prav tako se ne ve, ali je v vse skupaj zgrajeno na starem Intelovem naboru 945 GSE ali novejšem GN40. V ZDA ga pričakujemo v drugem četrtletju letos.

2 komentarja

OCZ predstavil 1100 MHz DDR2

X-Bit Labs - Kot poročata Hartware in X-Bit Labs, je vodilni proizvajalec pomnilnika OCZ Technology Group najavil trenutno najhitrejše DDR2-pomnilniške module na svetu, ki bodo tiktakali s kar 1100 MHz in zakasnitvami CL5 6-6-15. Pod imenom OCZ PC2-8800 Gold Edition bodo na voljo v paketih dveh gigabajtnih palčk, torej za dvokanalno tehnologijo, in tudi samostojno. Omeniti velja, da za delovanje potrebujejo 2,2 V napetosti (DDR2-standard znaša 1,8 V), ki jo lahko zvišamo do 2,4 V, ne da bi uničili doživljenjsko garancijo.

16 komentarjev