»

Včerajšnji polfinale najbolj komentiran dogodek na Twitterju v zgodovini

Twitter - Včerajšnja polfinala tekma svetovnega prvenstva v nogometu, na kateri je Nemčija odpihnila favorizirane domačine Brazilce, je postala dogodek, ki je sprožil največ objav na omrežju Twitter v zgodovini. Hkrati je podrla še nekaj drugih drugih rekordov, lahko preberemo na uradnem kanalu Twitter Data.

Sodeč po uporabi ključnih besed (hashtag), so o tekmi objavili 35,6 milijona sporočil na Twitterju. Med nemškimi igralci jih je bilo največ posvečenih Miroslavu Kloseju, ki se je zapisal v zgodovino kot najuspešnejši strelec vseh časov na svetovnih prvenstvih, med Brazilci pa Júliu Césarju, ki bo do nadaljnjega ostal zapisan kot brazilski vratar, ki je moral sedemkrat na eni tekmi državne reprezentance po žogo v svojo mrežo...

8 komentarjev

Mundial poskrbel za rekord v rabi interneta

ZDNet - Svetovno prvenstvo v nogometu vpliva tudi na dogajanje na medmrežju, saj smo v prav v teh dneh zabeležili nekaj rekordov, kar se tiče rabe interneta. V petek, ko se je mundial uradno začel, je uporaba interneta dosegla rekordne številke. Okrog poldneva po srednjeevropskem času je začel obisk strani z novicami naraščati, svoj vrhunec pa je dosegel šest ur pozneje, ko je 12,1 milijona obiskovalcev vsako minuto odprlo novičarske strani. Kasneje je promet...

0 komentarjev

Prvi ameriški center za odvisneže od interneta

Slashdot - Kitajci so že lani razglasili odvisnost od interneta za klinično motnjo in napovedali prizadevanja za registracijo te bolezni pri Mednarodni zdravstveni organizaciji (WHO). Že pred tem so tam obstajale klinike za zdravljenje te odvisnosti, kjer paciente s špartansko strogostjo po žafransko dragih cenah odvajajo od prekomerne rabe interneta. Tako špartansko, da včasih kdo dobesedno izdihne, ali se temu nevarno približa.

Vzoru je sedaj sledila še ZDA. Ustanovili so namreč prvi center za odvisneže od interneta v tistih krajih, sicer humanejši, ki se nahaja v Fall Cityju v zvezni državi Washington, le streljaj od bolj znanega Redmonda. Ponujajo 45-dnevni program za ljudi s težavami s prekomerno rabo interneta, tj. z igranjem iger, klepetanjem in brskanjem po spletnih straneh ipd. Cena je kar zasoljena, saj poldrugi mesec oskrbe stane 14.500 dolarjev, medtem ko se dodatne aktivnosti (npr. kajak) zaračunajo dodatno.

15 komentarjev

Kiberpipa v tem tednu

Kiberpipa -

Safe.si, slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih tehnologij, vas v torek od 15h naprej vabi v Kiberpipo ob Dnevu varne rabe interneta.

Ob 19h se na Pipinem odprtem terminu obeta predavanje dr. Mateja Kovačiča o kriminalu preko elektronske pošte, kjer boste imeli priložnost slišati malo več o nezaželeni pošti (t.i. spam-u), e-poštnih goljufijah in zlonamernih vsebinah, ki se posredujejo preko elektronske pošte. Na predavanju bodo med drugim predstavljeni trije konkretni primeri zlorabe elektronske pošte, ki jih je obravnavala slovenska policija.

V sredo si bomo s Sebastjanom Trepčo na Spletnih uricah pogledali, kako izgleda razvoj in osnovni gradniki Java Server Pages aplikacij ter se dotaknili še osnovne filozofije samega jezika oziroma na kaj moramo biti pozorni, ko se odločamo zanj.

Vstop je seveda prost. Vabljeni!

0 komentarjev

Stanje širokopasovnih povezav v svetu

Slashdot - Mednarodna Telekomunikacijska zveza je te dni objavila poročilo o stanju širokopasovnih povezav v svetu. Prav nič presenetljivo ni, da vodita Južna Koreja in Japonska s 60 oziroma 70 odstotki s širokopasovnim internetom ožičenih domov. Slovenije sicer ni na seznamu držav, vendar je njihovo poročilo (PDF) (DOC) vseeno zanimivo branje, saj vsebuje med drugim tudi podatke o cenah za večje svetovne države.

Pri nas se s takšnimi raziskavami ukvarja projekt Raba interneta v Sloveniji. V poročilu Gospodinjstva: uporaba interneta 2003/1 tako med drugim navajajo, da ima dostop do interneta 38 odstotkov slovenskih gospodinjstev. Na spletni strani SIBIS pa so v svoji publikaciji zapisali, da sta v Sloveniji 2% širokopasovnih povezav.

3 komentarji

Raziskava informatizacije Slovenije

Slo-Tech - V okviru projekta Raba interneta v Sloveniji ( RIS) je Ministrstvo za informacijsko družbo ( MID) v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede ( FDV) predstavilo rezultate raziskave o informacijski družbi v Sloveniji. E-minister Pavel Gantar pravi, da bomo ob vstopu v EU že na ravni evropskega povprečja.

V Sloveniji je trenutno 642.000 mesečnih (rednih) uporabnikov interneta, 528.000 tedenskih in 362.000 dnevnih uporabnikov. Z internetom se je že srečalo kar 900.000 Slovencev. Raziskali so tudi število uporabnikov mobilnega telefona, uporabo e-storitev, število gospodinjstev z računalnikom in druge indikatorje informacijske družbe.

3 komentarji