»

Napadalci izmaknili Operin certifikat

Opera software - Iz Opere so danes sporočili, da so za zdaj neznani napadalci napadli njihove strežnike in pridobili dostop do vsaj enega certifikata, ki ga Opera uporablja za podpisovanje datotek. Niso pa bili odtujeni nobeni osebni podatki, zagotavljajo v Operi. Kraja certifikatov pomeni, da so lahko z njim podpisali zlonamerno programsko opremo, da je bila videti kakor legitimna posodobitev za brskalnik Opera.

Napad so hitro odkrili in sanirali, a vseeno je bilo potencialno prizadetih več tisoč uporabnikov. Kdor je 19. junija med 3.00 in 3.36 uro po slovenskem času uporabljal Opero, je lahko žrtev, saj je...

1 komentar

Najobsežnejši napad s SQL-vrivanjem v zgodovini

Okuženih je bilo tudi nekaj strani z iTunes, a je Apple okužbo že saniral.

ComputerWorld - Vsaj od torka, ko je bil prvikrat odkrit, po internetu divja obsežen napad z vrivanjem SQL, ki je do danes okužil že več sto tisoč strani. Napad so prvi odkrili v podjetju WebSense, kjer so ga po poimenovali LizaMoon po domeni, na katero preusmerja obiskovalce napadenih strani.

Napadalci z vrivanjem SQL na stran poizkusijo vstaviti kodo za JavaScript s povezavo do strani Lizamoon, ki nato na obiskovalčev računalnik prenese strašilno programsko opremo (scareware). Ta se pretvarja, da gre za neobstoječi antivirusni program Windows Stability Center, ki je na računalniku zaznal viruse in ponudi odstranitev proti plačilu.

Napadalci naj bi uspeli vstaviti zlobno kodo v strani na vsaj 21 različnih domenah, skupno pa je prizadeti več sto tisoč strani. Strokovnjaki pravijo, da...

22 komentarjev

Vdor v MySQL.com z vrivanjem SQL

vir: Sophos
Sophos - Včeraj je bila stran MySQL.com uspešno napadena s tehniko vrivanja SQL (SQL injection), je bilo razkrito na listi Full Disclosure. Hekerji so na splet že priobčili uporabniška imena in zgostitve gesel (hash), ki jih najdete na odlagališču pastebin.com.

Izkazalo se je, da je ogromno gesel prekratkih in preveč preprostih (recimo qa in podobno). Izjema ni niti direktor WordPressa, ki je imel za geslo štirimestno število. Žalostno je, da vdor ni posledica napada neke obskurne ranljivosti, ampak gre za osnovno tehniko, ki ima tudi relativno enostavno zaščito.

Poleg tega je bili napadeno tudi podjetje Oracle, mati MySQL-a, od koder so uspeli odtujiti tabele in elektronske naslove, gesel pa naj ne bi bili. Tudi tod je bil vdor izveden na enak način.

Sophos poroča še, da to ni edina huda...

15 komentarjev

Na spletu velikopotezen napad z vrivanjem stavkov SQL

Napadene strani najde Google

Slo-Tech - Te dni na spletu poteka široko zastavljen napad z vrivanjem SQL-stavkov (angl. SQL injection) na strežnike, ki jih poganja IIS in ASP.net. Napadenih je bilo več kot sto tisoč strani, pri čemer so škodo utrpele tudi ugledne strani, kot sta The Wall Street Jorunal in The Jerusalem Post. Pri tem je treba poudariti, da napad zlorablja pomanjkljivo napisano kodo in ne kakšne inherentne varnostne luknje v IIS-u. Analiza napada je pokazala, da naj bi šlo za skripto za upravljanje oglasi tretjega ponudnika, ki je bila vsem stranem skupna. Zlobna koda izkoristi napako v njej in nato obiskovalce skuša preusmeriti na neko stran, ki na njihove računalnike namesti zlonamerno programsko opremo.

0 komentarjev

Petindvajset najnevarnejših programerskih napak

Slo-Tech - Tudi letos so strokovnjaki za računalniško varnost iz približno trideset organizacij sestavili seznam 25 najnevarnejših programerskih napak, ki na široko odpirajo vrata zlikovcem. Letošnji seznam je zelo podoben lanskemu. Glavni krivci ostajajo enaki, tj. XSS (cross-site scripting), SQL injection in buffer-overflow. Teh 25 napak je krivih za skoraj vse napade na spletu, med drugim tudi za zloglasni kitajski napad na Google in druga zahodna podjetja. Poleg napak je še obsežna razlaga, kaj točno je problematično in kako se pomanjkljivostim izogniti. Predlagajo pa še eno rešitev za odpravo napak, in sicer vključitev klavzule v pogodbe z razvijalci, da so za hrošče odgovorni oni.

7 komentarjev

Predstavitev Ring -3 rootkitov na BlackHat konferenci

Slo-Tech - Rafal Wojtczuk in Alexander Tereshkin iz Invisible Things Lab sta na včerajšnji predstavitvi na konferenci Black Hat predstavila Ring -3 rootkite.

Kot je znano, so rootkiti posebna (zlonamerna) programska oprema, ki se skuša prikriti na računalniku. Bolj znani so tim. Ring 3 in Ring 0 rootkiti (prvi tečejo s privilegiji uporabnika, drugi s privilegiji jedra operacijskega sistema). Med manj znanimi pa so Ring -1 oziroma (strojni) hipervizorski rootkiti in Ring -2 rootkiti (ki izkoriščajo ranljivosti v SMM pomnilniku). Kot sta februarja letos pokazala Wojtczuk in Rutkowska je namreč s pomočjo ranljivosti v SMM mogoče izvesti uspešen napad na Intel TXT (Trusted Execution Technology) ter tako računalnik okužiti z "nevidno" zlonamerno programsko kodo.

Največ odkritij na področju Ring -1 in Ring -2 rootkitov si lastijo v Invisible Things Labu, ki ga vodi Joanna Rutkowska. Včeraj pa je ista ekipa predstavila še Ring -3 rootkite.

Pokazali so, kako je mogoče zaobiti zaščito, ki...

8 komentarjev

Bo v Sloveniji prepovedano posedovanje računalnikov?

Slo-Tech - Te dni je vlada v obravnavanje dobila predlog predlog novega Kazenskega zakonika, ki so ga pripravili na Ministrstvu za pravosodje.
Med drugim je v predlogu naveden tudi 221. člen, ki obravnava napad na informacijski sistem. Člen je zelo podoben obstoječemu 225. členu v sedaj veljavnem Kazenskem zakoniku, predlog, ki ga bo obravnavala vlada pa ima dodan 5. odstavek, ki se glasi:
(5) Kdor poseduje, izdeluje, daje v uporabo, uvaža, izvaža ali drugače zagotavlja pripomočke za vdor v informacijski sistem, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev.

Do sedaj je podobno določbo vseboval obstoječi Kazenski zakonik v tretjem odstavku 309. člena (izdelovanje in pridobivanje orožja in pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje), ki pa je posedovanje, dajanje v uporabo, itd. pripomočkov za vdor v informacijski sistem kriminaliziral le, kadar je to storjeno z namenom izvršitve kaznivega dejanja.

Novi predlog to "malenkost" izpušča in prepoveduje posedovanje (izdelovanje,...

90 komentarjev

Raziskava o ranljivosti spletnih strani z SQL bazami podatkov

Schneier.com - Pred približno mesecem dni so na Dark Reading objavili članek o varnostnih ranljivostih, odkritih v različnih aplikacijah. Na prvem mestu je z 21,5% Cross Site Scripting (XSS exploit), sledi možnost SQL vrivanja (SQL injection) ki so ga našli v 14% aplikacij, na tretjem mestu so PHP vrivanja (9,5%), sledijo pa prekoračitve pomnilnika (buffer overflow s 7,9%.

To so seveda varnostne ranljivosti, ki so jih odkrili v aplikacijah. Michael Sutton pa si je zastavil vprašanje, koliko teh ranljivosti je dejansko mogoče najti v resničnem svetu. Osredotočil se je na SQL vrivanje in analiziral spletne strani. S pomočjo Googla je izbral 1000 spletnih strani, ki uporabljajo SQL in poiskusil izvesti nedolžno SQL vrivanje. V primeru, da je spletna stran vrnila napako, je Sutton ugotovil, da je spletna stran ranljiva, sicer pa ni.

In rezultat? Izkaže se, da je s SQL vrivanjem trenutno ranljivih kar 11,3% spletnih strani, ki uporabljajo SQL baze podatkov.

'Hekerjem' dela torej še ne bo...

20 komentarjev

Kopica .gov/.mil strani pohekanih

The Register - Hekerska skupina z imenom Pentaguard , znana po takih in drugačnih vdorih v vladne in vojaške strani je ta vikend izvedla verjetno največji napad na strani te vrste doslej. Pohekali so ogromno vojaških in vladnih strani v ZDA, Britaniji in Avstraliji ter jih zamenjali s svojimi sporočili (temu se reče "defacement"). Seveda se kopija pohekanih strani nahaja tudi na Attrition.org, najdete pa jo tukaj. Glede na to, da so vse prizadete strani tekle na WinNT/IIS sistemih je jasno, da so hekerji izkoristili varnostno luknjo v IIS4 web serverju. Več informacij o tem podvigu najdete tukaj.

6 komentarjev